frankrijk.nl

Fleur de sel, wat kun je daarmee?

Fleur de sel mag niet op één hoop met de vele soorten mode-zout waarvan bijna niemand het verschil proeft. Dit exclusieve zeezout is echt de moeite waard en wel hierom.

Afgelopen jaren zijn we doodgegooid met modieuze nieuwe zoutsoorten uit exotische streken. Roze Himalayazout, zwart zout uit Hawaï, Peruaans plateauzout, gerookt zout uit godweetikwaar… Hypes voor foodies, waarbij veel mensen zich afvragen of het nodig is om een zoveelste potje in de keukenkast te hebben staan.

Voor Fransen is het heel simpel. Een kookliefhebber heeft genoeg aan drie soorten zout: 
– gros sel (grof zeezout) voor het kookwater van groente, pasta, rijst of aardappelen (en liefst ‘gros sel gris‘ = onbewerkt zeezout)
– fijn keukenzout voor sauzen, ragouts of ander gerechten
– fleur de sel voor het nazouten NA het koken en het bestrooien van rauwe groenten, boter, chocolade etc.

Fleur de sel als ‘Rolls’ van de tafelzouten, hebben de Fransen daar gelijk in?

7 dingen om te weten over fleur de sel

Wat is fleur de sel precies?

De ‘zoutbloem’ is een flinterdun korstje dat zich op hete zomerdagen op het wateroppervlakte van zoutpannen vormt. Het kan alleen geoogst worden op windvrije dagen, want anders verdwijnt de fleur de sel al voordat deze geschept kan worden.

Waarom is fleur de sel duurder?

Door bovengenoemde omstandigheden is het een zeldzaam en arbeidsintensief product: op 1 ton ‘gewoon’ zeezout wint de zoutwinner gemiddeld maar 20 kilo fleur de sel. Bovendien zijn nog maar een paar Franse streken waar zeezout met de hand geschept wordt. Langs de Franse Westkust in onder meer Guérande (Bretagne), op Île de Noirmoutier (Vendée) en Ile de Ré (Charente-Maritime). En aan de Middellandse Zee in de Camargue, bij Aigues-Mortes.

Fleur de sel een must voor foodies wat moet je ermee

Hoe herken je fleur de sel?

Fleur de sel voelt vochtiger, korzeliger en ook luchtiger dan gewoon zout. Het heeft grote, onregelmatige kristallen en dat kun je met het blote oog zien. Fleur de sel zit om deze redenen nooit in een strooier, altijd in een afgesloten bakje of potje.

Hoe smaakt fleur de sel?

Fleur de sel is minder zout dan fijn keukenzout of gros sel en sommige mensen proeven zelfs de mineralen uit zee. Maar het gaat bij fleur de sel boven alles om de knapperige textuur. Krokant van buiten maar smeltend op de tong, waardoor de zoutbloem zijn smaak geleidelijk afgeeft. Probeer dat op rauwe groente, aardappeltjes uit de oven of een gebakken stukje vlees en je hoeft absoluut geen kenner te zijn om onder de indruk te raken van fleur de sel.

Hoe gebruik je fleur de sel?

Omdat juist de textuur bijzonder is bij dit zout is het doodzonde om zoutbloem tijdens het koken te gebruiken. Je strooit het op het laatste moment over het klare gerecht of over een vers product. Dat overigens ook zoet kan zijn: fleur de sel is heerlijk op karamel of chocolade bijvoorbeeld.

Fleur de sel een must voor foodies wat moet je ermee

Is zeezout gezonder dan keukenzout?

Er zijn liefhebbers die het dwepend over 100% natuurlijk ‘Keltisch zout’ hebben, omdat zeezout al 2.000 jaar op dezelfde manier gewonnen wordt. Fleur de sel is inderdaad onbewerkt én bevat gezonde mineralen en spoorelementen uit zee. Maar de hoeveelheid daarvan is zo klein dat je daar bij normaal zoutgebruik geen profijt van kunt hebben. Voor de rest bestaan gros sel gris en fleur de sel (allebei zeezout) voor het grootste deel ook gewoon uit natriumchloride, net als steenzout en vacuümzout. En zoals de cynici zeggen: ook zout uit de grond of uit een zoutmijn was in de meeste gevallen ooit zeewater.

Waar komt de lekkerste fleur de sel vandaan?

Tja, gevoelig puntje in Frankrijk. Algemeen durven we te zeggen dat fleur de sel van de Atlantische kust net wat meer aanzien heeft dan fleur de sel uit de Camargue, want die zou verfijnder zijn. Guérande is de beroemdste naam van de Westkust, maar ook veel Franse culinaire stemmen geven de voorkeur geven aan zoutbloem van de eilanden Noirmoutier of Ile de Ré. Verder is het werk van de paludier (zoutschepper) ook heel bepalend voor de kwaliteit van fleur de sel.

LEES OOK:
10 manieren om brood te bestellen in Frankrijk

Tekst: Nicky Bouwmeester/copyright frankrijk.nl  Beeld: fleur de sel chocolade CC TracyBenjamin, Fleur de Sel de Guerande CC Olivier Bataille, fleur de sel CC/Tracy Benjamin, paludier Guerande-CC Gilbert-Laszlo-Kallenborn

4 reacties op “Fleur de sel, wat kun je daarmee?”

 1. Gerrit Meijer schreef:

  Als je daar zout wilt halen als je op vakantie bent neem dan een camping in de buurt.
  Ga het zout niet in een super halen maar bij de lokale winkels, er is ook een museum.
  Mooie plaatsen als la turballe,piriac,croisic en natuurlijk guerande natuurlijk.

 2. M de Reus schreef:

  Leuk artikel. Ben altijd bezig met zouten en pepers en kruiden.
  Bijv.een liefhebber van poivre sauvage.
  Bijna al de genoemde zouten staan hier.Maar wat achtergrond hierover is leuk te lezen. Vergeet ook Linz choc. Fleur de Sel niet hmmm

 3. J. Speksnijder schreef:

  Mooi artikel – waarmee gelijk duidelijk is waarom we dit fantastische zout al jaren leverbaar hebben!

 4. jet visser schreef:

  Leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.