frankrijk.nl

Cultuurhappen in Montpellier: de mooiste musea!

De Zuid-Franse stad Montpellier is in alle opzichten een bezoek van één of meerdere dagen waard. Niet alleen is de oude binnenstad een juweeltje met al zijn pleintjes, terrassen en mooie boetieks, je vindt er ook veel culturele bezienswaardigheden. Deze (openlucht-)musea kunnen op je to-do-lijstje!

Alles op loopafstand

Oh wat hebben we weer genoten van ons bezoek aan Montpellier, hoe ultrakort dat ook was! Dan besef je meteen hoe fijn het is dat alles in het centrum op loopafstand is. De sfeervolle historische binnenstad l’Ecusson, de 12e-eeuwse Faculté de Médecine met de Jardin des Plantes en de diverse musea en culturele hotspots, Montpellier biedt je een heel gevarieerd palet van dingen om te zien en te doen. Dus kies wat bij je past (of durf juiste eens iets heel anders te doen!) en verwonder je. Hier een aantal hotspots.

1. Musée Fabre

Musée Fabre is het culturele paradepaardje van Montpellier. Dit museum is perfect te combineren met een dagje rondslenteren in de oergezellige binnenstad want het ligt echt op 5 minuten lopen van het bekende Place de la Comédie, waar alle autovrije winkelstraatjes naartoe lijken te voeren.

Musee Fabre Montpellier

Architectuur van Jean Nouvel

Het museum is gevestigd in een 18e-eeuws herenhuis, met een aanbouw in een nog oudere kloosterschool. Een klassieke façade dus, maar de binnenkant werd tussen 2003 en 2007 grondig onder handen genomen door de Franse sterarchitect Jean Nouvel, bekend van onder meer het Musée du Quai Branly in Parijs. De architectuur van Musée Fabre heeft dan ook een bijzondere mix van klassieke en moderne architectuur.

Musee Fabre Montpellier

Musee Fabre Montpellier

Oude meesters en moderne kunst

Ook de unieke museumcollectie is een melange van klassieke en hedendaagse werken. Het museum ontstond in 1824, na de genereuze gift van een lokale baron en kunstverzamelaar, en het toont tegenwoordig meer dan 900 werken. De gehele begane grond is zomer 2022 gevuld met het expositie met werken van de 18e-eeuwse schilder Louis Gauffier, tentoongesteld in diverse zalen met fantastisch contrasterende kleuren. Andere highlights zijn de zalen met Hollandse meesters en het ‘moderne’ parcours langs werken van Matisse, Van Dongen en Pierre Soulages op de bovenste etage!

Musée Fabre, 39, boulevard Bonne Nouvelle. Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijzen: €9 vaste collectie, inclusief de tijdelijke exposities €12 en gratis toegankelijk met de Citycard (zie onder). Meer info

2. Musée des Arts décoratifs Sabatier d’Espeyran

Op nog geen 50 meter van Musée Fabre vind je het prachtige 19e-eeuwse herenhuis Hôtel Cabrières-Sabatier d’Espeyran. Loop hier rond en ervaar hoe de aristocratie in vroegere tijden woonde. In de getrouw gereconstrueerde salons vind je een opmerkelijke collectie meubilair, evenals uitzonderlijk keramiek en goud- en zilverwerk, afkomstig uit het legaat van mevrouw Renée de Cabrières en haar echtgenoot Frédéric Sabatier d’Espeyran. Dit museum is bovendien onderdeel van Musée Fabre en dus gratis te bezoeken als je een ticket inclusief uitgebreide exposities hebt. Ook gratis toegankelijk met de Citycard (zie onder).

Hôtel Cabrières-Sabatier d’Espeyran, open op dinsdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Meer info

Lees ook over ons bezoek aan de wijk La Canourgue en de Jardins des Plantes

3. Pavillon Populaire: foto-exposities

Als je vanaf Musée Fabre terugloopt naar Place de la Comédie, over de groene Esplanada met al zijn terrasjes, dan zie je links verscholen in het groen het statige Pavillon Populaire. Dit gebouw is geheel gewijd aan fototentoonstellingen van vermaarde fotografen uit binnen- en buitenland. Gemiddeld zijn hier drie tijdelijke exposities per jaar.

Pavillon Populaire Montpellier

Zomer 2022: Peter Lindbergh

Tijdens ons bezoek in mei werd nog hard gewerkt aan dé zomerexpositie van het Pavillon Populaire in ere van de bekende Duitse modefotograaf Peter Lindbergh (1944-2019). Zijn zwartwit-portretten van vele topmodellen zijn iconisch! De expositie Devenir Peter Lindbergh (23 juni tot 25 september 2022) is gratis te bezoeken.

expositie-peter-lindberg-montpellier-zomer-2022

Pavillon Populaire, Esplanade Charles de Gaulle, ’s zomers 11.00-13.00 uur & 14.00-19.00 uur, ’s winters 10.00-13.00 uur & 14.00-18.00 uur. Meer info

4. MO.CO Hotel des Collections: hedendaagse kunst

De prachtige fontein, geheel opgebouwd uit gieters, verraadt al de invalshoek van deze nieuwe culturele hotspot in het centrum van Montpellier. MOCO (afkorting voor Montpellier Contemporain) is gehuisvest in een fraai 19e-eeuws pand en sinds 2019 het nieuwe centrum voor hedendaagse kunst. Met regelmatige wisselende exposities (zo’n 3 per jaar) en er is een restaurant met groot terras op de binnenplaats, Faune.

MoCo Montpellier

MoCo Montpellier

MO.CO, 13 Rue de la République, open van dinsdag tot zondag van 11.00 tot 19.00 uur. Let op: gesloten tijdens de expositiewisselingen, dus controleer op de site van het MOCO  wat/of er iets loopt!

4. MO.CO. Panacée

Niet te verwarren met het bovengenoemd MO.CO! In feite is dit een aanvulling op bovenstaand centrum, aangevuld met La Panacée, die je het beste kunt omschrijven als een tentoonstellingsruimte en lifestyle-hub waar opkomende kunstenaars een podium krijgen. Daarnaast is er ruimte voor evenementen en het is ook gewoon een leuke plek om te chillen of koffie te drinken (Le Café de La Panacée). Gratis toegang en het centrum ligt vlak bij het treinstation.

MoCo Panacee Montpellier

MoCo Panacee

MO.CO Panacée, 14 rue de l’Ecole de pharmacie, open van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 19.00 uur in de zomer (1/6-1/9) overig van 11.00 tot 18.00 uur. Meer info.

Nog een leuke chill-plek in Montpellier: Marché du Lez, hippe markt

5. Streetart, openluchtkunst in Montpellier

Als je door de stad loopt dan valt het je op dat er grote of kleine muurschilderingen ziet. Of het is een object, zoals de halve fietsen die je bijvoorbeeld aan de muur in de straatjes van de oude binnenstad ziet hangen. Er is één wijk waar je letterlijk op elke hoek van de straat wel je ogen uitkijkt en dat is Quartier Mediterranée, waaraan we een apart artikel hebben gewijd!

Streetart Montpellier
Handig: de Citycard Montpellier

Wij gebruikten tijdens ons verblijf de Citycard Montpellier. Die koop je bij het Office du Tourisme op Place de la Comédie en deze pas geeft recht op onbeperkt tramvervoer, gratis toegang tot diverse musea (waaronder alle hierboven genoemde) en diverse kortingen bij shoppingcentra, winkels en restaurants. Er is een Citycard voor 24 uur (€15), 48 uur (€18) of 72 uur (€22).

LEES OOK:
Shoppen in Montpellier, dit zijn de leuke adresjes
Hippe strandtenten bij de kust van Montpellier
Badplaatsen in de Languedoc-Camargue
Verliefd op de historische wijk La Canourgue (Montpellier)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *