frankrijk.nl

Saint-Nazaire: strand, cruiseschepen en een duikboot

Wat moet je in Saint-Nazaire? Dat vroeg Carole zich af, toen ze er toevallig stopte tijdens een vakantie aan de Atlantische kust. Maar de onbestemde havenstad blijkt een paar leuke verrassingen te hebben. Vooral voor liefhebbers van schepen!

Voordat ik Saint-Nazaire gezien had dacht ik bij die naam aan een echte havenstad waar schepen gebouwd worden. Aan de grote brug over de Loire. En ook aan de moderne kunstwerken, die vanaf Nantes langs de oevers van de Loire staan – tot in Saint-Nazaire, aan de oceaan. Maar dat was het dan ook wel. En zoals vaker het geval is, hadden we juist in de plaats waar we weinig van verwachtten een van de leukste dagen tijdens onze vakantie!

St Nazaire Art

Het strand van Monsieur Hulot

Ten eerste ontdekten we het mooie strand van Saint-Nazaire. Dat is bekend door de Franse filmklassieker Les vacances de Mr. Hulot van Jacques Tati. In totaal liggen er 20 stranden rond de stad, waarvan 3 met een blauwe vlag. Verder is Saint-Nazaire een opvallend groene plaats, waar je heerlijk kunt fietsen. Er zijn 170 km aan fietspaden in en om de havenplaats en een groot deel daarvan loopt langs de kust. Ook worden in Saint-Nazaire al sinds het begin van de vorige eeuw cruiseschepen gebouwd en dit was tijdens zelfs een haven voor onderzeeërs.

saint nazaire atlantische kust strand van mr hulot

Escal’Atlantique: kom aan boord!

Wat die cruiseschepen betreft: wij en onze dochter Anouk waren erg onder de indruk van Escal’Atlantique, een unieke plek die het verhaal vertelt over de trans-Atlantische cruiseschepen die in Saint-Nazaire al sinds de vorige eeuw gebouwd worden. De stad is tijdens de WOII zwaar gebombardeerd, maar er bleef een monumentaal en onverwoestbaar gebouw over: de door de Duitsers gebouwde duikbootbasis. Tegenwoordig is dat de thuisbasis van het museum. Vind hier alle informatie over: Escal’Atlantique.

Saint Nazaire expositie cruiseschepen Escalatlantique

Mythische cruiseschepen

Loop de ophaalburg over en je staat oog in oog met de zwarte romp van een oud cruiseschip. Echt of niet echt? En dat gevoel houd je tijdens het hele bezoek aan Escal’Atlantique. De erg mooi en modern opgezette tentoonstelling bevat voorwerpen en interieurs uit bekende paquebotsluxe stoomschepen, zoals Le France (1962) en Le Normandië (1935). Je ziet eetzalen, oude slaapcabines, de machinekamer het ruim.. Ook kun je van alles uitproberen want er zijn veel touchscreens en interactieve verrassingen (voor alle leeftijden). We hadden vooraf niet verwacht dat we dit museum zo leuk zouden vinden!

Saint Nazaire aan boord van een onderzeeboot

Onderzeeër Espadon, en nu onderwater…

Daarna gingen we aan boord van de Espadon, een Franse onderzeeboot uit 1960 die vlak naast het museum in een versterkte sluis ligt. Tijdens de Koude Oorlog voer dit schip 17 keer de wereld rond, maar toch was het nooit betrokken bij een militair conflict. De torpedobuizen die je aan het einde van het bezoek ziet, zijn dan ook alleen gebruikt voor oefeningen.

Saint Nazaire aan boord van een onderzeeboot

De claustrofobische leef- en werkruimte van het schip is indrukwekkend en ik moest steeds denken aan de 65 matrozen die hier leefden. (Dan heb ik toch liever mijn eigen baan! :- ) Mooie afsluiter van dit bezoek: vanaf het dak van het gebouw is er een prachtig uitzicht op de riviermonding en de drukke scheepswerven van Saint-Nazaire! Ga het zien: L’Espadon!

L’Escal’Atlantique €14 (volw.) en €7 (kinderen 4-17 jaar). Onderzeeboot Espadon €11 (volw.) en €5,50 (kinderen 4-17 jaar): rondleiding met een audiogids van 30 min. – 1 uur. Tip: in de zomer kunnen de wachtrijen voor de onderzeeboot lang zijn, dus ga vroeg of laat!

LEES OOK:
15 redenen voor een bezoek aan de Atlantische kust
7 activiteiten aan de Franse westkust
Rochefort: een 18e-eeuwse driemaster bezoeken
Nantes in 5 hippe highlights

Tekst & beeld: Carole Goelitz

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *