frankrijk.nl

Nederlandse wijnboeren in Frankrijk

Deze Nederlanders in Frankrijk hebben zich hebben toegelegd op een van de mooiste beroepen ter wereld! Stuk voor stuk kanjers in hun wijnstreek, die het respect van Franse collega’s en internationale wijnkenners gewonnen hebben.

Domaine de Marotte – PROVENCE
Daan en Elvire Van Dykman

Domaine Marotte rosé Provence Nederlandse wijnboer
Bel even met Daan van Domaine de Marotte en voor je het weet heb je een hele wijnworkshop – live aan de telefoon! Deze Nederlandse wijnboer in de Vaucluse, is terecht heel trots op de biologische wijnen die hij met zijn vrouw Elvire en hun vier kinderen maakt. Een AOC Ventoux die al jaren almaar beter wordt, mede dankzij de inzet van vooruitstrevende wijnmakers – zoals Daan en Elvire – die voor kwaliteit kiezen. ‘Slow-wine‘, noemt Daan het zelf, ofwel wijn die met ambachtelijk geduld gemaakt wordt. En dat proef je! Heerlijke rode, rosé en ook witte wijnen, zoals een prijswinnende viognier. In de zomer kun je op het wijndomein zelf (niet ver van Carpentras) rondleidingen krijgen, wijnproeven en picknicken in de wijngaard.

Waar te proeven/te koop in Nederland? Via deze kaart zijn de verkooppunten in Nederland te vinden.


Mas des Dames – LANGUEDOC
Lidewij van Wilgen


Wij zijn al jaren fan van deze stoere Nederlandse wijnmaakster en haar volle en kruidige rode wijnen. Het domein dat Lidewij van Wilgen  kocht in de buurt van Béziers bleek een schot in de roos vanwege zijn uitzonderlijk goede terroir. Bovendien heeft Lidewij zich drie slagen in de rondte gewerkt om Terre des Dames (vroeger ‘Mas des Dames’) tot een succes te maken. Van het hoge niveau van haar wijnen zijn diverse internationale wijnkenners al jaren overtuigd. In Nederland heeft ze bovendien een ambassadeur in de (geweldige!) wijnwinkel Ockhuysen in Haarlem.

Zes jaar geleden interviewde Josee haar en was ze nog volop bezig met het het ontwikkelen van haar ultieme (wijn)dromen. En nu kunnen we volmondig zeggen dat het allemaal heel goed heeft uitgepakt… zelfs haar dochters maken nu deel uit van haar passie voor wijn!

Waar te proeven/te koop in Nederland? Via haar eigen boutique. En o.a. te koop bij de Wijnkoperij Ockhuysen (Haarlem én online).


L’Amaurigue – PROVENCE
Dick, Eugénie, Fleur en Melvin de Groot

Amaurique rosé Provence Nederlands gezin wijmakers

Een heel gezin werkt in de Var met hart aan ziel aan mooie rosés die regelmatig prijzen in de wacht slepen: Château l’Amaurigue. Dick de Groot kocht in 1998 een oud wijndomein bij het plaatsje Le Luc en liet de caves en cuves compleet moderniseren. Inmiddels produceert het familiebedrijf met 44 hectare wijngaard ruim 250.000 flessen per jaar! Vooral frisse, elegante rosés (Fleur de l’Amaurigue en Domaine de l’Amaurigue) maar ook witte (met ugni- en rolle-druiven) en rode wijn (van syrah en cabernet de sauvignon). De wijn ‘Fleur’ is vernoemd naar dochter Fleur, die de sales en marketing voor rekening neemt.

Waar te proeven/te koop in Nederland? Te koop bij Gall&Gall en legrandcru.nl.


Domaine de la Monette – BOURGOGNE
Roelof Ligtmans en Marlon Steine

Domaine de la Monette Nederlandse wijnboeren Bourgogne

Kom er maar eens tussen als Nederlander, daar in het kleine, afgeschermde wijnwereldje van de niet-te-imiteren Bourgogne! En dan ook nog eens met op biologische wijze geproduceerde wijnen. Het lukte Roelof Ligtmans en Marlon Steine, een Nederlands stel (met een IT-achtergrond, notabene) die sinds 2007 een huis hebben in Mercurey, niet ver van Beaune en Meursault. Na een wijnopleiding te hebben gevolgd begonnen ze in 2008 met 1,6 hectare en inmiddels beslaat Domaine de la Monette 6 hectare. En die leveren onder meer prachtige pinot noirs, waarvan Harold Hamersma er eentje beloonde met een rapportcijfer 8,5!

Waar te proeven/te koop in Nederland? De Bruijn Wijnkopers (Nijmegen), webwinkel Eetverleden.


Domaine LaLande – DORDOGNE

Albert en Robert Hamminga

domaine lalande dordogne wijnboer

Een prachtige wijngaard als Domaine LaLande kom je niet gauw tegen. Het heeft een gunstige ligging in de Dordogne in het Zuidoostelijk kustgebied van Frankrijk  Albert en Robert hebben niet alleen dit wijndomein, maar ook een unieke locatie waar je kan overnachten: in een gite te midden van het Merlotveld geniet je van een ontspannend verblijf om heerlijk tot rust te komen. Even afkoelen in het zwembad, genieten bij zonsondergang met zicht op de druivelaren? Hier kan het allemaal.

Waar te proeven/te koop in Nederland? In hun eigen wijnshop.


Château Rives-Blanques – AUDE

Jan & Caryl Panman

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Château Rives-Blanques (@rivesblanques)

In de hoge voet van de Pyreneeën vind je in alle stilte het prachtig gerenommeerde wijndomein Rîves-Blanques, omringd door 30 hectare aan wijngaarden. Een familiebedrijf genoemd naar de nabije bergtop die zichtbaar is vanaf het domein. Lekker frisse Chardonnays en perfect gebalanceerde Chenin Blancs zien hier het levenslicht. Ook schuimwijnen op basis van de bekende Mauzac druif worden hier gemaakt.

In 2001 verkocht toenmalig eigenaar Eric Vialide het uitgestrekte domein aan Jan en Caryl Panman. In de proefkamer van het Rîves-Blanques kan je als bezoeker genieten van hun wijnen terwijl je uitkijkt op de met sneeuw bedekte toppen van de Pyreneeën. Een bezoekje aan dit oogstrelende wijnpaviljoen zal je allesbehalve met een teleurgesteld gevoel achterlaten.

Waar te proeven/te koop in Nederland? Te koop bij hun eigen Webshop.


Château Gort & Gort – BORDEAUX
Ilja en Klaas Gort

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Château Gort & Gort (@chateaugort)

De bekendste NederFranse wijnboer Ilja Gort heeft na meer dan 20 jaar wijnervaring het roer omgegooid. Zijn Château La Tulipe heet tegenwoordig Château Gort & Gort, want Ilja runt het bedrijf nu samen met zijn zoon Klaas. Samen verbouwen ze wijnen op een eeuwenoud wijnkasteeltje, net ten zuiden van Saint-Emillion. Een beroep dat ze met veel zwier, humor en gevoel voor marketing uitoefenen in deze soms wat blasé wijnstreek. En die aanpak resulteert in toegankelijke en genereuze wijnen die bij de Albert Heijn niet aan te slepen zijn.

Al eerder schreef Ilja Gort diverse vermakelijke boeken over zijn passie voor dit vak en het leven in Frankrijk. Zoals: Slurpen in Frankrijk, levensgenieten voor gevorderden (2016) en zijn  Godendrank (2020)

Waar te proeven/te koop in Nederland? De wijnen van Gort & Gort zijn bij vrijwel elke Albert Heijn te vinden. Ook hebben ze een eigen webwinkel (€10 verzendkosten voor wijnen), gratis verzending vanaf €150).

LEES OOK:

Dit zijn de duurste Franse wijnen

Franse topwijn thuis bij jou afgeleverd!

5x logeren in de wijngaarden van de Aude

Column: Wijnproeven in de Languedoc

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Copyright/bij de 6 wijndomeinen. Openingsfoto linksboven: picknickarrangement Domaine de Marotte.

4 reacties op “Nederlandse wijnboeren in Frankrijk”

 1. Ria Hey schreef:

  De wijn van domaine de Marotte is heerlijk en het Domaine is zeker een bezoek waard: proeverij en een picknick is geweldig ?☀️

 2. Van der Horst schreef:

  Ik ken de wijnen van Domaine de Marotte goed, en ze zijn overheerlijk, un régal pour les papilles ! Deze wijnen zijn héél goed gemaakt op de ‘slow wine’- manier. Ça vaut le détour !

 3. Coby dhont schreef:

  Geweldig!! Wij zijn zeker van plan om een keer bij jullie te komen kijken als dat mogelijk is

  • Nicky schreef:

   Hoi Coy, Al deze wijnmakers geven rondleidingen of proeverijen op hun wijndomeinen. Kijk of hun websites voor specifieke dagen of voor het telefoonnummer om een afspraak te maken. Want voor allemaal geldt: ze zijn vaak ‘in het veld’, dus spontaan langskomen is lastig.