frankrijk.nl

Vakantienostalgie: 7 bekende Franse snoepjes

De verpakkingen van dit Franse snoepgoed roepen heerlijke herinneringen op. Lekker doorzakken bij het Franse tankstation of in de supermarché tijdens de vakantie!

Frans snoepgoed La Vosgienne tankstation

La Vosgienne

De bekende groene blikjes vol snoepjes met harssmaak van ‘sève de pin’. In 1927 is hun recept inderdaad bedacht in de Vogezen, door een apotheker nog wel, maar tegenwoordig komen ze eigenlijk uit Spanje.

Frans snoepgoed La Vosgienne tankstatio Hollywood kauwgom

Hollywood-kauwgom

Je vindt ze nog altijd: de plakjes groene kauwgom met zoete muntsmaak van Hollywood die in Frankrijk helemaal hip waren in de jaren ’50 en ’60. Het recept voor deze kauwgom zou al in 1917 zijn meegenomen door Amerikaanse soldaten.

Frans snoepgoed Tagada aarbeien Haribo

Fraises Tagada van Haribo

Jeugdsentiment voor menig Fransman: al een jaar of 40 zijn deze aardbeienschuimpjes van Haribo het best verkochte snoepje van Frankrijk! Andere Haribo-klassiekers waar de Fransen gek op zijn: Hari Croco (gekleurde krokodillen), Les Schtroumpfs (smurfen) en Dragibus (jellybeans).

Frans snoepgoed anis de Flavigny

Anis de Flavigny

De bekende anijssnoepjes uit de Bourgogne. Ze worden gemaakt door 1 anijszaadje te bedekken met diverse lagen suikersiroop, volgens het recept van Benedictijnse monniken. Het snoepje staat dan ook bekend als een van de oudste bonbons uit Frankrijk: volgens de overlevering liep zelfs Lodewijk de Veertiende met een doosje rond.

Frans snoepgo

Carambar

Een uitdaging voor je vullingen, deze karamelstaafjes. De smaak is al net zo nostalgisch als de flauwe mopjes die al sinds de jaren ´60 in het papiertje staan. ‘Les blagues Carambar’ zijn dan ook een begrip in Frankrijk.

Frans snoepgoed Malabar

Malabar

Quand y’en a marre, y’a Malabar! (als je het zat bent, is er Malabar), luidt de oude slogan. Malabar is oerFranse bubbelkauwgom met een kindertatoeage in de verpakking. Net als Carambars zijn ze ook vaak per stuk te koop de bakker.

Frans snoepgoed CHacou uit Toulouse

Cachou Lajaunie

Bittere kleine dropjes die sinds 1880 gemaakt worden in Toulouse. Verpakt in een herkenbaar geel blikje, dat gezellig rammelt in je broekzak of je handtas.

Franse snoepsoorten

Woordenlijst snoepgoed

Snoepgoed: la confiserie

Snoepjes: les bonbons

Snoeppie: le bonbec (populair)

Zakje: le sachet

Kauwgom: le chewing-gum

Smaak: le goût, l’arôme, le parfum

Zoetzuur: acidulé

Suikervrij: sans sucre

Drop: la réglisse

Lolly: la sucette

Schuimpjes: les guimauves

Gaatjes (caries): les caries

Tanden poetsen: brosser les dents

Haribo c’est beau la vie! (de Franse slogan van dit Duitse merk)

LEES OOK:
10 manieren om brood te bestellen in Frankrijk
10x meenemen uit de Franse supermarkt

Beeld: CC/Nicky.B-frankrijk.nl

Eén reactie op “Vakantienostalgie: 7 bekende Franse snoepjes”

  1. Hughes schreef:

    Haribo mag dan heel present zijn in Franse winkels, het merk is afkomstig uit het Duitse Bonn en viert in 2022 jaar haar 100ste verjaardag, de ‘bo’ in Haribo staat trouwens voor Bonn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *