frankrijk.nl

8x waarom de Bourgogne zo fijn is

’s Zomers rijden we massaal over de autoroutes A6 en A7, verlekkerde blikken werpend op de mooie Bourgogne achter de vangrail. Stoppen. Dat moeten we! 8 redenen waarom dit een van de mooiste gebieden van Frankrijk is.

Mmmm, de Bourgogne. Laat ons er maar achter, in dit gebied zouden we kunnen wonen. Een leuk dorpshuis of een boerderijtje kopen voor de prijs van een mini-appartement in de Randstad… Aan de prijs zal het in elk geval niet liggen. Wat maakt deze vakantiestreek eigenlijk zo heerlijk?

1. Gezellige stadjes die historie ademen

De Bourgogne is een landelijke streek maar wel eentje die doordrenkt is met geschiedenis. Dat zie je in mooie plaatsen als Dijon, Beaune of het middeleeuwse Semur-en-Auxois (foto), Vézelay, en natuurlijk Cluny, met zijn indrukwekkend abdij.

Semur-en-Auxois in de Bourgogne

2. Het prachtige, veelzijdige landschap

De Bourgogne heeft veel verschillende gezichten, met platteland, wijngaarden, kanalen, rivieren en bossen. Een van onze favoriete delen is het zuiden van de Bourgogne. Waar de wijngaarden van de Côte d’Or geleidelijk overgaan in de weidsere valleien van de Clunisois en de Maconnais. Aan alles – het licht, de begroeiing, de bouwstijl – merk je dat hier het Zuiden begint!

Bourgogne landschappen Charolais, Cluny Macon Cote d Ord

3. De beste wijnen ter wereld

Chardonnay en pinot noir. De 2 lekkerste druivensoorten ter wereld groeien op dit unieke terroir en zorgen voor ongeëvenaarde wijnen. Toch is de Bourgogne een opvallend toegankelijke wijnstreek. Direct bij de wijnboer proeven is zelfs heel simpel: als er bij een huis of boerderij een wijnton naast de poort staat met lege flessen erop, dan ben je welkom voor een dégustation!

Lees ook: Wijn kopen in de Bourgogne en Crémant, heerlijke bubbelwijn uit de Bourgogne

wijnproeven in de Bourgogne

4. Charmante dorpen waar de tijd langzamer gaat

Tussen velden, bossen en wijngaarden liggen beeldschone dorpen, zoals Flavigny-sur-Ozerain, Semur-en-Brionnais en Châteauneuf-en-Auxois… Huizen met houten luiken en pierres apparentes waarin je zo zou willen wonen… (vandaar dat wij regelmatig wegdromen op deze site met koophuizen in de Bourgogne).

Bourgogne mooie dorpen Chateauneuf Flavigny

5. Prachtkastelen midden op het platteland

De Bourgogne heeft hele mooie bezoekkastelen die opvallen door hun gemoedelijke uitstraling. Geen strenge oprijlanen of statige ommuurde domeinen zoals in andere Franse streken, maar bescheiden kasteeltjes, verstrooid over het platteland. Zoals Château de Couches (foto onder) in de vallei van de Creuse of het fort van Berzé le Chatel vlak bij Cluny.

Château de Couches Alain Doire – CRT Bourgogne)

Lees ook: 14 dingen die je wilt meemaken in de Bourgogne

6. De Bourgondische keuken (waar je helaas nooit genoeg van krijgt!)

Voor nog geen 20 euro heb je in de Bourgogne al een driegangenmenu om te zoenen. Met streekklassiekers als jambon persillé, slakken of œufs en meurette (ei in rodewijnsaus) als voorgerecht. Gevolgd door bœuf bourguignon, Bresse-kip of snoekbaars. En als dessert: cassis-ijs of lokale kazen, zoals de fabuleuze époisses!

De Bourgondische keuken

7. De Galliërs vonden het er ook al zo fijn

Asterix woonde volgens Goscinny in Bretagne, maar in de Bourgogne lag de hoofdstad van de Kelten: Bibracte. Er is een heel aardig museum aan gewijd (bij Autun) en nog grootser is de aanpak bij Alésia (het Waterloo van de Galliërs). Interessant museum! ’s Zomers spelen acteurs hier bovendien de man-tegen-man-gevechten van de slag na, op en om de nagebouwde aanvalslinie van Julius César.

Bourgogne Alesia Galliers

Lees ook: Leuk met kids: Guédelon, kasteel in aanbouw in de Bourgogne

8. Heerlijke streek voor fietsers

Een ideaal voor Nederlanders: de Bourgogne is een uitstekend gebied voor fietsliefhebbers. Met veel fietspaden langs de kanalen, door de wijngaarden, door de groene Morvan en over de Voie Verte van Chalon-sur-Saône tot Mâcon. In weinig streken kom je zo veel verschillende soorten en bovendien goed onderhouden fietsroutes tegen.

Fietsen in de Bourgogne platteland jaagpaden

Lees ook: Indian summer: zo mooi is de Bourgogne in de herfst

LEES OOK:
Châteauneuf, Bourgondisch kasteeldorp langs de autoroute A6
De mooiste dorpen van de Bourgogne
5 tussenstophotels in de Bourgogne
B&B’s langs de Route du Soleil

Beeld: met dank aan France4U (landschap rond Cluny, charolais-koeien), CRT Bourgogne/Alain Doire (Château de Couches), Flickr/CC Patrick Bouchenard (wijngaard Côte d’Or), CC Daniel Jolivet (straatjes Flavigny), Julien Sabardu (Châteauneuf), CC JPC 24M (fiets en hooiberg), CC-Simon (wijnproeven Domaine Rebourgeon-Mure, onderste foto en opening CC/Julien Sabardu (Châteauneuf en omgeving). Openingsbeeld koeien: Stijn te Strake/UNPL.

Eén reactie op “8x waarom de Bourgogne zo fijn is”

  1. Tamara schreef:

    Ik kan er geen spijt van krijgen dat ik de tijd heb genomen om zo’n leuk artikel te lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *