frankrijk.nl

Zomerse avondmarkten in de Dordogne

In de Dordogne en Lot-et-Garonne zijn er ’s zomers geweldig leuke avondmarkten. Je eet er je aankopen ter plekke op, aan lange picknicktafels, met een flesje wijn en live-muziek erbij! Karen, die al jaren in Zuidwest-Frankrijk woont, vertelt hoe deze eetfeesten werken.

Avondmarkten-Dordogne

Slow living

Het favoriete tijdsbedrijf van de Fransen vertaalt zich tussen Lot en Dordogne in een ongeëvenaard fenomeen: de zomerse eetmarkten van de Franse campagne. Meer ‘slow living’ dan dát kun je het bijna niet krijgen. Er zijn diverse namen voor.Marché paysan, marché nocturne of marché gourmand. Het komt in grote lijnen op hetzelfde neer: vers bereid eten van producten zoals boerenkip, eend, lam of gans, lokaal geteelde salade, échte smakelijke tomaten (geen Hollandse waterbommen!), vers fruit, (geiten)kazen, ijs en wijn of overheerlijke aperitiefjes koop je aan de kraam zoals op een gewone markt.

avondmarkt eetmarkt dordogne zomer lot-et-garonne

Lange tafels op het dorpsplein

Je voelt je oprecht even een Fransoos of Française als je aanschuift aan de lange tafels op een sfeervol dorpsplein, in een oude boerenschuur of soms zelfs op de binnenplaats van een middeleeuws kasteel. Dit tafereel zie je in Gavaudun, Monflanquin, Villeréal, Salles, Montagna, Fongrave, Château de Biron, Prayssac en Monpazier, zomaar een greep uit de mooie dorpjes en bastides van het Zuidwesten!

Avondmarkten-Dordogne-Lot-Garonne

Picknicken op z’n Frans

Leuk is ook dat je ondanks de ongedwongen sfeer toch geheel in stijl kunt eten. Je mag namelijk je eigen borden, bestek, glazen en tafelkleed meenemen. Dat geeft je het gevoel deel te nemen aan een luxe pique-nique [spreek op z’n Frans uit als: pieku-niek]. Soms zie je zelfs een bont bruiloftsgezelschap een hele tafel bezetten tot en met de eigen feestdecoratie van de dag aan toe!

avondmarkt eetmarkt dordogne zomer lot-et-garonne

Los met de lokale dj

Om de boel beter te digereren, ga je na de maaltijd even helemaal los – met of zonder de kids – bij de opzwepende klanken van een lokale zanger of dj! Het draagt bij aan de sfeer die hier op zwoele zomeravonden tot laat kan duren. Gezellig samen met de Fransen. Want het leuke van deze avondmarkten is dat het eten allemaal echt lokaal is én je koopt het – meestal – van de mensen die het zelf produceren. Een belangstellende vraag naar het hoe en wat van hun huisproduct en het kopen van een flesje godendrank of blikje paté voor het thuisfront zal een mooi verhaal en een vette glimlach opleveren.

Inspiratiebron voor foodtruck-mode

Wist je dat deze avond- en lunchmarkten in Zuidwest-Frankrijk de inspiratiebron zijn voor het culinaire evenement de Rollende Keukens in Amsterdam? Oprichter Igor Sorko zei dat eens in een interview met De Telegraaf. Genoeg reden dus om ‘het origineel’ een keer eentje mee te maken! In het zomerseizoen is er bijna elke dag wel ergens een avondmarkt in de Lot-et-Garonne, Dordogne of Lot. Houd de aankondigingen in de gaten of ga langs bij de lokale VVV en vraag naar de genoemde marchés gourmands!

avondmarkten in de Dordogne en de Lot-et-Garonne

avondmarkten in de Dordogne en de Lot-et-Garonne

Karen Kommer Gastblogger

LEES OOK:
Vakantiehuizen naast bastide-dorp Monflanquin
15x waarom de Lot-et-Garonne een heerlijke streek is
De mooiste bastidedorpen van het Zuidwesten
De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Dordogne
Domaine de Palanchou, vakantiehuis in de Lot-et-Garonne

Tekst: Karen Kommer Beeld: Karen en Fien Kommer

4 reacties op “Zomerse avondmarkten in de Dordogne”

 1. Karen schreef:

  Norma hier een website waar je de eetmarkten vindt waar alleen echt de boeren/producenten staan, de zgn. “Marché de Producteurs de Pays” (een benaming en een soort van echtheidslabel): http://www.marches-producteurs.com/lot-et-garonne/

 2. Norma Van Mol schreef:

  Hallo,

  weet iemand hoe we best te weten komen wat er wanneer te doen is van feestjes of avondmarkten of zo?
  Heb gemerkt dat het in augustus (wij gaan vanaf 13/8) veel minder is…
  dank je wel!
  Norma

 3. Ed scheppink schreef:

  De alom zeer gewaardeerde marché gourmandes. Vaak is het zelf een kleedje en bestek e.d. meenemen en om je heen kijken waar je trek in hebt. Geef de man achter de bbq je eigen plank en laat wat entrecotes bakken en trancheren op je eigen plank, waarvan je met je vingers gewoon geniet. Drank kan je zelf meenemen ( wijn!) maar wordt meestal wel geboden, net als een vers tapje.
  Vaak vind je veel variatie in de keuze als tabouleh, gebakken eendenlever of – borst, zoetigheden van de plaatselijke bakker of sateerjes van de vietnamees.
  Keuze genoeg en altijd een feestje in een ongedwongen sfeer……
  Niet twijfelen, altijd doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *