frankrijk.nl

Shoppen in Montpellier

Montpellier, gelegen in de regio Occitanië in Zuid-Frankrijk, is een van de leukste Franse steden om te winkelen. De mooie oude binnenstad  barst van de verrassende boetiekjes, winkels van bekende Franse merken en gezellige terrassen om een pauze in te lassen.

Montpellier, heerlijke stad in het zuiden

Voor onze trip maar de kust van de Languedoc-Camargue vlogen we naar Montpellier. Een heerlijke stad. Absoluut de moeite waard om te bezoeken. Zeker als je in deze contreien op vakantie bent. Maar ook met voldoende redenen om deze stad als stedentrip in te plannen. Hier schijnt overwegend de zon en het ligt bovendien slechts 11 km van de kust. Het is een stad waar je ogen tekortkomt.

Place de la Comedie Montpellier

Neem bijvoorbeeld het oude centrum. Rondom het centrale plein Place de la Comédie (hét terrasjes annex flaneerplein!) vind je een heerlijke wirwar van kleine straatjes, verborgen pleintjes, gekleurde steegjes en verrassende inkijkjes in het historische centrum l’Ecusson. Met enorm veel leuke winkels. Groot en klein. Josée en Danielle lieten zich er geheel vrijwillige verdwalen om onderweg tal van leuke, originele en absoluut-niet-missen adresjes tegen te komen. Een overzicht.

Montpellier Shoppen St Roch

Rond Place de la Canourgue

We starten vanaf een perfect gelegen basis: ons Hotel Le Guilhem ligt namelijk midden in het historische centrum, vlakbij Jardin des Plantes. Na een ontbijt op het dakterras (wow-momentje) hoeven we slechts straat uit te lopen om te belanden op een van de meest schilderachtige pleinen in de oude stad: Place de la Canourgue. Het is groen, schaduwrijk en heel rustig. Neem er de tijd voor een kop koffie bij Café Latitude, een literair en artistiek café. Slenter daarna rond in de wijk vol antiek- en boekenwinkels, kunstgaleries en boetiekjes met woonaccessoires. 

Montpellier Place Canourgue

Aan het einde van Rue du Palais de Guilhem kom je uit op Rue du Plan de Palais. Daar vind je Epicerie Le Panier d’Aimé met tal van lokale lekkernijen. Voor locals het beste adres om olijfolie te kopen, maar laat je ook verleiden door koekjes ‘Les Zezettes’ of de ‘Raisiné de Montpellier’, een overheerlijke vruchtenjam van puur natuurlijke suikers! Iets verderop, op nummer 21, vind je de conceptstore Ibizcus. Een piepklein Ibizastyle winkeltje met leuke jurkjes, tassen, hoeden en woonaccessoires.

Panier d'Aime Montpellier

Ibizcus

In Rue Jean Jacques Rousseau zit een heel goed restaurant, Le Petit Jardin, met een binnenplaats en tuin met uitzicht op de kathedraal van Saint-Pierre. Lees ook ons artikel over de charmante wijk La Canourgue


Sterren spotten: nieuw hotel Richer de Belleval

Wij mochten een kijkje nemen in majestueuze 5-sterren hotel Hôtel Richer de Belleval, gelegen aan Place de la Canourgue. Oh mon dieu, wat een parel! Van buiten grandeur, van binnen een geweldige mix van authentieke en design. Zoals de bar met de plafondkast, en de patio – overdekt met een prachtig glazen plafond – nu dienstdoende als Restaurant Le Jardin des Sens. En natuurlijk de kamers met hoge plafonds, authentieke deuren en houten vloeren gecombineerd met een state-of-the art interieur! Hier lijken kosten noch moeite te zijn gespaard om een omgeving te creëren waar kunst, pure luxe en gastronomie als vanzelf samensmelten.

Lees ook: Verliefd op de wijk La Canourgue

Hotel Richer de Belleval

 Entree-Hotel-Richer-de-Belleval

Bar-Hotel-Richer-de-Belleval

Leuk weetje: in de keuken van Le Jardin des Sens zwaaien de befaamde broers Pourcel de scepter en voor de Grand Opening hadden zij de hulp ingeroepen van hun dierbare vriend Alain Caron (hier op de foto met Daniëlle!), die met liefde zijn vaste standplaats Amsterdam even verruilde voor Montpellier!

Hotel Richer de Belleval


Rue de la Loge

In deze brede voetgangersstraat vind je bekende Franse kledingmerken zoals Le Comptoir des Cotonniers (casual-chic op z’n Frans op no. 29) en Petit Bateau (no. 20) voor kekke kinderkleding. Rue de la Loge loopt tot aan de markthallen, Les Halles Castellane, waar elke dag groente en fruit, verse vis, vlees en andere levensmiddelen verkocht worden en uiteindelijk kom je weer uit op Place de Comédie. Neem het kleine straatje Rue de la Vieille en stop bij La Carterie op nummer 13 als je fan bent van typische cartes postales van Frankrijk, mét of zonder lijst. Ietsje verderop ligt het bruisende Place Jean Jaurès, vol (studenten) cafés en terrassen. Zoek je een echt Frans bistro-achtig adres om te ontbijten, lunchen of om ‘s avonds een hapje te gaan eten dan is Le Joseph, op nr. 3 , een aanrader.

Place Saint Ravi

Place Saint Ravy

Zuidelijk van Place Jean Jaurès werden wij verliefd op dit pleintje met fonteintje. En wij niet alleen, zo hoorden wij… Door de akoestiek schijnt er een magische sfeer te zijn en voor romantici is het dan ook de ultieme locatie voor lunch of diner op het terras van een van de drie kleine restaurants rondom. Aanrader is Restaurant La Place, waar je kunt genieten van de Franse mediterrane keuken tegen hele schappelijke prijzen.

Rue Foch

Rue Foch

Een wat chiquere straat in het verlengde van de Rue de la Loge is Rue Foch, met mooie 19e-eeuwse gebouwen (foto boven). Een soort mini-Champs-Elysées, die doorloopt tot aan de Arc de Triomphe van Montpellier. Daarachter strekt de Promenade Royale de Peyrou zich uit met pontificaal het ruiterstandbeeld met Lodewijk IV. Hier vindt elke zondag een brocante- en antiekmarkt plaats. Terug in Rue Foch: hier vind je vooral de prêt-à-porter-merken zoals Zadig & Voltaire, DDP Woman & Girls en ook Patagonia, voor als je goede outdoorkleding zoekt. Iets verderop is de winkel van Souleiado, met z’n beeldschone Provençaalse stoffen. Mis ook de woonwinkel Design et Décoration Metropolitan niet, aan het lage deel van de straat, net als Avant-Après, een winkel met vrouwenmode en accessoires. En heren: ga voor een knip- of scheerpauze naar Monsieur Laurent, alleen al vanwege de geweldige inrichting!

Metropolitan

Rond MO.CO. Panacée

Aan het einde van Rue Foch neem je Rue de l’Aiguillerie en bevind je weer in de intimiteit van het historische centrum. Deze straat zit vol kleine winkels met vintage kleding, woonspullen, stripboeken, exotische kunstwerken en andere ander leuk spul. Favoriet straatje van veel studenten. La Maison de la Lozère is hier een goed restaurant met gerechten van lokale streekproducten. Een leuke zijstraat is de Rue de la Carbonnerie. Hier zit vind je theesalon/brocantewinkel l’Heure Bleue en de moderne lunchroom, Les Demoiselles de Montpellier, met gerechten zonder gluten. Terwijl Casse Bonbons een mooie boetiek is met kinderkleding. Als je doorloopt dan beland je bij MO.CO Panacée, hét centrum voor hedendaagse kunst en cultuur, gevestigd in een vroegere medische faculteit. Geweldige plek voor culturele ontdekkingen, midden in een groene oase.

Lees ook: De mooiste musea van Montpellier

Casse bonbons

Rond Place Sainte-Anne

Middelpunt van dit leuke wijkje is de Saint-Anne kerk, waarin tegenwoordig een (gratis) expositieruimte is gevestigd. Dit is van oudsher de violenwijk, ateliers waar violen, cello’s en andere instrumenten worden gemaakt. Aan de panden zie je regelmatig een ijzeren viool als uithangbord; teken dat hier (ooit) een vioolatelier, een luthier is/was gehuisvest. Voor de liefhebbers is er de optie van een thematische rondleiding met gids waarin de hele geschiedenis van de muziekmakers in deze wijk wordt  Volgens locals haal je bij La Fine Mouche,12 rue Saint-Anne, de allerlekkerste kazen. En als je dan meteen de hoek omgaat en doorloopt naar Rêves du Pain op 10 rue Eugène Lisbonne, dan vul je dat aan met het lekkerste stokbrood van Montpellier. Sterker nog, de baguettes hier zijn bekroond tot lekkerste van Frankrijk! Gekocht en geproefd en inderdaad: trop bon!

Rue Saint Anne

Quartier de l’Ancien Courrier

Een van de mooiste straatjes hier is de Rue du Courrier met zijn okergele muren en witmarmeren vloertegels. Hier vind je ook vooral de winkeltjes van kleine zelfstandigen en designers. Leuke winkels hier: woonaccessoires en gadgets bij Oxygen, Frans-Braziliaanse schoenen bij Nao do Brasil en modemerken als Maje en BA&SH. Vanaf dit straatje kom je ook in hét Instagramstraatje van Montpellier, Rue du Bras de Fer, herkenbaar aan de gekleurde traptreden: Liefhebbers van schoenen lopen vervolgens Rue l’Argentiere in. Hier vind je Transat en Jonak,  met ge-wel-dige schoenen (we hebben je gewaarschuwd!). En nog een insidertip: op de binnenplaats van hôtel Montcalm kun je vintage couturekleding kopen bij A la Changerie.

Quartier-Ancien-Courrier

shopping Montpellier

Rond Place Saint-Roch

Saint Roch is niet alleen overdag maar ook ‘s avonds een razend populaire wijk. Je vindt hier tal van restaurants en barretjes die voor een geanimeerd avondleven zorgen. Eetadresjes die we kunnen aanraden zijn Café Leon op 12 Rue Plan d’Agde. Op het überschattige pleintje achter de kerk, Place Saint Roch is Rosemarie de onbetwiste lokale favoriet met op de kaart mediterraanse gerechten.

Her en der in de straten van Saint-Roch, nog een paar favoriete adressen:

Atelier 19: hét adresje als je leuke, betaalbare sieraden zoekt als cadeau of voor jezelf, 2 Bis Rue Four des Flammes

Bensimon-Autour du Monde, conceptstore met leuke kleding, schoenen, woonaccessoires,.. je vindt ze in alle grote steden. Wij móeten gewoon altijd even binnenkijken! 6 rue Saint-Paul.

Ehawee, een winkel met spullen die de eigenaresse verzamelt van haar reizen naar Afrika en Azië, 7 rue du Plan d’Adge.

Les Petits Papiers de Flo, geweldige winkel met schrijfwaren en sieraden en een sprankelende eigenaresse, 9 rue Vallat.

Cabiron: dé patisserie met de lekkerste macarons van de stad (niet te missen: ze staan al in het groot opgestapeld op straat!) 10 Grand Rue Jean Moulin

Padova, voor een van de lekkerste ijsjes van Montpellier, 1, rue en Rouan

En naar aanleiding van ons laatste bezoek in juni 2022 willen we deze ook absoluut tippen voor lunch of diner:

tips Montpellier adresjes Restaurant La Terrasse

Terrasse du Théatre: gelegen op zo’n 200 meter van Place de la Comedie, grenzend aan het markante gebouw van Grand Hotel du Midi. De echte Franse keuken, geserveerd of in het prachtig klassieke twintigerjaren interieur of op het sfeervolle terras. Ideaal voor een uitgebreide lunch of een romantisch diner. Reserveren sterk aanbevolen.

collage place saint roch

cabiron macaron

Tot slot willen we nog een winkel vermelden met een bijzonder concept: L’atelier de la Peluche, in 8, rue Jacques d’Aragon. Je kunt hier een gepersonaliseerd knuffeldier laten maken. Kies een lege knuffel, vul het met inhoud, kies eventueel kleding uit, spreek een boodschap in voor de (kleine) ontvanger van het knuffeldier en geef het een naam. Met een heus paspoort en unieke knuffeldier loop met je een grijns hier de deur uit. Geloof ons, hier scoor je punten mee!

atelier de la peluche montpellier

En oja, vergeet net om af en toe niet omhoog te kijken. Dikke kans dat je een halve fiets uit de muur ziet hangen of andere kunst waar de stad mee verrijkt is!

Liever indoorshoppen ?

Ben je van het type lekker gemakkelijk en alles bij de hand, dan word je waarschijnlijk gelukkiger van een bezoek aan een van de twee grote winkelcentra die Montpellier rijk is, zoals Polygone, die de verbinding maakt met het oude centrum en de nieuwe wijk Antigone,  of Odysseum, niet ver van Marché du Lez.

Polygone

Het verhaal achter de oude wijken

Ben je eerder geïnteresseerd in de geschiedenis van deze oude wijken dan is wellicht een rondleiding met gids een veel betere optie. Bij het Office du Tourisme kun je de 2 uur durende wandeling met gids, l’Essentielle reserveren (vooraf online) langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het historisch centrum. Daarnaast zijn er nog zo’n 60 (!) thematische wandelingen te boeken, afgestemd op architectuur, streetart, muziek etc.

Eerst shoppen en daarna chillen? Lees ons artikel over aan dé hipste hotspots van Montpellier: Marché du Lez + Mas de Couran

Vervoer naar en in Montpellier

Montpellier wordt in het seizoen dagelijks aangevlogen door KLM vanaf Amsterdam ’s zomers tot 3 x per week vanaf Rotterdam door transavia. Vanaf de luchthaven is het ca. 15 minuten naar het stadscentrum. Dit kan per shuttlebus of met een taxi. Montpellier is ook goed bereikbaar per trein; de TGV vanaf Parijs doet er net iets langer dan 3 uur over.

stedentrip Montpellier met KLM

Als je in de regio verblijft en alleen een dagje Montpellier wilt doen bepaal vooraf in welke parkeergarage je de auto wilt parkeren, want ruimte is schaars. Wij verbleven in de Parking Place de la Comédie onder het gelijknamige plein. In Montpellier zelf kun je gebruik maken van een van de 4 trams (kaartjes via machine bij halte) of van het fietsensysteem VeloMagg: download hiervoor wel eerst de app!

Wil je op pad met een goeie stadsplattegrond? Weet dat er een NL-talig stadsplan te halen is bij het Office du Tourisme op Place de Comedie.

Velomagg

Meer informatie over de omgeving van Montpellier, de Languedoc-Camargue vind je hier.

Nieuwsgierig naar wat je nog meer kunt doen in deze regio? Kijk hier voor meer informatie over Occitanië.

LEES OOK:
Marché du Lez, hippe food- en vintagemarkt in Montpellier
Top 10 zonnigste steden van Frankrijk
Charmante wijk in Montpellier: La Canourgue
Arty! Mooie graffiti-kunst in Montpellier

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten en Daniëlle van Poppel

Eén reactie op “Shoppen in Montpellier”

 1. Harm schreef:

  Ben je met de auto op vakantie dan is er een optie om je auto de hele dag te parkeren en verder te reizen naar het centrum per tram met alle inzittenden van je auto voor maar €4,90 (al jaren hetzelfde bedrag). Neem op de A709 afslag 29 Montpellier-Est. Volg vandaar de borden Odysseum of nog beter P+tram.

  Ga binnen 20 minuten na aankomst in de parkeergarage met je parkeerticket naar de P+Tram-betaalautomaat.
  Introduceer je ticket en koop de P+ Tram pass, kies voor volle prijs €4,90 (tenzij je een Metropolitan korting pass hebt dan betaal je €3,70).
  Pak lijn 1 richting Mosson en stap uit waar je wilt. De halte midden in het centrum heeft Corum.
  Stempel je P+Tram-kaartje in de tram af in de gele strippenkaart automaat, ook op je terugreis.
  Bij uitrijden opent de garage met je P+tramkaartje ticket. Garages zijn 24uur per dag open (alle dagen)

  Behalve de P bij Odysseum zijn er nog 8 parkeergarages waar je dit kan doen. Werkt denk ik overal hetzelfde, alleen ben ik daar nog nooit geweest. Info over deze ander garages vind je op website: https://www.tam-voyages.com/presentation/?rub_code=1&thm_id=26

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *