frankrijk.nl

Verliefd op de wijk La Canourgue in Montpellier

Montpellier, de sprankelende stad in de Hérault in Zuid-Frankrijk, heeft een historisch centrum vol leuke wijkjes. Josee en Danielle ontdekten rond Place de la Canourgue prachtige historische locaties en leuke restaurants en winkels.

Faculté de Médecine, alsof je in een Harry Potter-film belandt!

We hadden gehoord dat Montpellier de stad is met de oudste medische faculteit ter wereld. Kunnen we die bezoeken? Jazeker, het Office du Tourisme blijkt diverse begeleide thema-wandelingen aan te bieden, waaronder een bezoek aan deze oude universiteit. Gids Bruno wacht ons op in – hoe toepasselijk – de Rue de l’Ecole de Médecine. Samen passeren we de grootste toegangsdeuren van een fraai middeleeuws gebouw, direct naast de kathedraal.

faculté de médecine montpellier

faculté de medecine montpellier

Hij legt ons uit dat dit eerst een klooster was, daarna het bisschopspaleis en pas sinds de 18e eeuw de medicijnenfaculteit. Huh? Loop ik net te verkondigen dat Montpellier sinds de 12e eeuw vermaard was om zijn medisch onderwijs! Klopt, maar tijdens de middeleeuwen volgden studenten geneeskunde colleges in de woning van de hoogleraar. Pas eind 15e eeuw kwamen er collectieve ruimtes en de Medische faculteit van Montpellier werd na de Franse revolutie in dit gebouw gehuisvest. We lopen door diverse zalen, waarvan de muren volhangen met portretten van afgestudeerden. Een soort facebook avant la lettre!

Faculté de médecine montpellier

In de voormalige kapel wordt nog altijd de eed van Hippocrates afgelegd door verse afgestudeerden en het piece de résistance is het Conservatoire, dat we helaas niet konden bezoeken. Eind van het jaar gaat deze imposante zaal weer open en kunnen bezoekers zich vergapen aan skeletten, (kunst)organen en andere educatieve lichaamsdelen, al of niet op sterk water. Zou zo in een Harry Potter-film passen!

Dit bezoek is uitsluitend te boeken bij het Office du Tourisme van Montpellier

Jardin des Plantes, park met tal van verrassingen

Niet verrassend vind je op slechts een paar honderd meter van de Faculté de Medecine de toegangspoort naar het grote park Jardin des Plantes. De botanische tuin van Montpellier is een van de oudste van Europa. In 1593 is het aangelegd als ontwerpmodel voor alle botanische tuinen in Frankrijk, waaronder die van Parijs die 40 jaar later aangelegd werd. Oorspronkelijk had de tuin een beperkte omvang, voornamelijk bedoeld om een plantenverzameling te creëren en diens medicinale werking te bestuderen.

jardin des plantes montpellier

In de loop der jaren werd het tuingebied uitgebreid met onder andere een botanische tuin en landschapspark. Zo lopen we langs een enorme bamboetuin, ruiken we allerlei geuren in de kruidentuin en bekijken we de woestijnflora in de Orangerie.

jardin des plantes orangerie

Het is een heerlijk park om doorheen te lopen en voor veel Montpellerianen een welkome rustplek in de stad. Wil je alles weten over de geschiedenis en de planten dan is een wandeling met een gids een goede optie, te reserveren via het Office du Tourisme.

Jardin des plantes

Place de la Canourgue, levendig hart van de wijk

Geen betere plek om even bij te komen van zoveel indrukken als dit kleine plein midden in dit centrale plein waar de wijk La Canourgue naar vernoemd is. En Franser dan dit wordt het niet! Het voelt als een mediterraan Montmartre. Onder de hoge platanen vind je diverse terrasjes voor koffie, een aperitief of een diner. Aan dit plein huist ook het statige Hotel Richer de Belleval, dat vorig jaar werd geopend en waar je behalve luxueus logeren ook fantastisch kunt dineren!

Place de la Canourgue Montpellier

Heerlijke straatjes om doorheen te slenteren

Het maakt niet uit welke kant je opgaat vanaf Place de la Canourgue, rondom zijn er enige straatjes waar je constant even wilt stoppen om in de etalage te kijken of een winkel te bewonderen. Zoals in de Rue du Palais du Guilhem, met prachtige etalages van Les Toiles du Soleil en Ibizcus. Ook vind je hier de beste patisserie van Montpellier, geleid door de rijzende ster Clara Jung. Haar biologische gebakjes zijn een lust voor het oog en een streling voor de tong!

clara jung patisserie montpellier

Terwijl wij nog proberen een keuze te maken, geeft de buurman van visrestaurant La Morue en passant zijn selectie door voor zijn dessertkaart. Elles sont tous trop bon, roept hij ons toe! (Je vindt de taartjes van Clara Jung ook in de hallen van Marché du Lez!)

La Morue

Smulstraat Rue Rousseau

Nog zo’n niet-missen-straatje is de Rue Jean-Jaques Rousseau door ons meteen gebombardeerd tot hét culinaire straatje van La Canourgue, van ontbijt tot diner! Want volgens de locals (hier gelukkig nog ruim in de meerderheid!) zit in deze straat de bakker met de lekkerste croissants: Boulangerie Le Monaco. Voor het diner kun je naar diverse toprestaurants, zoals het gastronomisch restaurant Le Petit Jardin, dat ook een ‘bistronomisch’ gedeelte heeft, Côte Bistro. Bonus hier: beide hebben een heerlijk verscholen terras in de tuin. Schuin tegenover vinden we Michelinrestaurant Reflet d’Obione, van het jonge talent Laurent Cherchi. Hij ontving een groene ster voor het gebruik van louter biologische producten en voor zijn vermaarde vegan-gerechten.

rue saint pierre montpellier

Le Petit Jardin Montpellier

Klein, authentiek, vrolijk en charmant

Een ding weten we zeker: bij een volgende weekendtrip willen we absoluut in dit wijkje – dat voelt als een dorp – logeren. We gingen alvast binnenkijken bij Hotel du Palais, een supercharmant franser-dan-frans driesterrenhotelletje op de hoek van Rue du Palais de Guilhem en Rue du Plan du Palais. Een echt familiehotel nu onder leiding van eigenaresse Nathalie, die het hotel door de jaren heen heeft gerenoveerd en blijft innoveren (zoals de werkruimte die ze nu aan het inrichten was).

hotel du palais montpellier

De 24 kamers zijn basic maar prima en hebben een gemiddelde prijs van €120, exclusief ontbijt. Het hotel heeft een charmant terrasje direct tegenover het super-aan-te-raden bar-restaurant La Coquille, waar de vrolijke zusters Isabelle en Laurence de scepter zwaaien, met op de kaart een mix van Franse en Mediterrane specialiteiten.

Hotel du palais montpellier

Hotel du Palais, 3 Rue du Palais des Guilhem

La coquille Montpellier

La Coquille, 1 Rue du Plan du Palais

Logeren en dineren op niveau

Zoek je het hogerop dan is nieuwe Hotel Richer de Belleval aan Place de la Canourgue zoals gezegd hét adres voor comfortseekers en fijnproevers. Wij waren er vorig jaar tijdens de opening en het is nog steeds een blikvanger op het plein! Geweldige mix van klassiek met hypermodern.

bar hotel Richer de Bellevalle

Het biedt echter ook een voortreffelijk restaurant: Le Jardin des Sens. De keuken staat onder leiding van de beroemde culinaire broers Pourcel die in Frankrijk aardig op weg zijn om BF’ers te worden (Bekende Fransen). Zij tekenen ook voor het leuke pop-up restaurant Terminal #1 bij Marché du Lez en de strandtent Carré Mer bij Maguelone aan de kust, op zo’n 9 km van de stad.

jardin des sens montpellier

jardin des sens montpellier

Lees hier over nog meer fijne shop- en eetadresjes in Montpellier

Wil je meer weten over Montpellier, ga dan naar de website van Montpellier

LEES OOK:
Shoppen in Montpellier: de leukste winkelstraten
Hotspot in Montpellier: Le Marché du Lez
Street-art in de wijk Quartier Méditerrannee
Hippe strandtenten aan de kust bij Montpellier

La canourgue Montpellier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *