frankrijk.nl

7x Frans Baskenland op z’n best!

Wat is nou typisch Baskisch en wat zijn leuke dingen om te doen als je vakantie houdt inFrans Baskenland? Wat zijn de mooiste dorpen in het achterland? Dit zijn de tips en aanraders die Danielle en Josee mee naar huis namen na hun roadtrip door Le Pays Basque.

1. Strandhoppen rond Saint-Jean-de-Luz

De kustlijn van Frans Baskenland kenmerkt zich door grote en kleine baaien met veelal zandstrand. Ze liggen allemaal relatief dicht bij elkaar en als je in de buurt van Saint-Jean-de-Luz verblijft, dan kun je gemakkelijk elke dag een ander strandje kiezen. Iets wat de hardcore surfers overigens vol overgave doen, in hun constante zoektocht naar de beste golven van de dag. Wij bezochten er diverse en je leest er hier meer over.

kustlijn-frans-baskenland

2. Met Le Petit Train naar de top van La Rhune

Op ongeveer 10 km van Saint-Jean-de Luz, tussen Ascain en Sare, ligt het stationnetje van Le Train de la Rhune. Deze nostalgische trein uit 1924 brengt je in 35 minuten naar de top van de 935 meter hoge berg La Rhune.

Petit train de la rhune

Normaal gesproken zijn wij niet zo dol op dit soort toeristisch klinkende uitstapjes, maar het is echt een fantastisch mooie rit en eenmaal boven word je beloond met een 360 graden uitzicht waar wij maar geen genoeg van konden krijgen.

Noot redactie: de trein is tijdelijk gesloten voor werkzaamheden tot juni 2023

Sommet-de-la-Rhune

Na een kop koffie bij het restaurant maakten we een wandeling op het plateau om het uitzicht van alle kanten in ons op te nemen: de kustlijn met zijn badplaatsen, het achterland, de bergtoppen van de Pyreneeën. Werkelijk adembenemend! Ben je sportief? Laat de trein dan links liggen en neem het wandelpad naar boven. Reken op ruim 2 uur tot de top. Laatste tip: neem een vroege trein dan heb je de berg nog even voor jezelf!

Sommet-de-la-rhune

wandelen-top-la-rhune

FRans Baskenland Train de la Rhune

Le Train de la Rhune: vooraf reserveren noodzakelijk. Mondkapje aan boord momenteel niet (meer) verplicht, wel aangeraden. Retour €20 volw., €13 kinderen 4-12 jaar

3. Baskische dorpjes bezoeken in het achterland

Het eigen gezicht van het Pays Basque zie je terug in de lokale architectuur: witte huizen met rode, groene of blauwe balken, luiken en deuren. Ook wel labourdine-huizen genoemd. Die kleuren herinneren het beroep van de eerste bewoners: rood staat voor veeteelt, groen voor landbouw en blauw voor visserij.

Bastide-Clairence

Vooral landinwaarts vind je dorpjes die nog heel goed geconserveerd zijn en tot de elite van Les Plus Beaux Villages de France behoren, zoals onder andere La Bastide-Clairence, Sare en Saint-Jean-Pied-de-Port. Hier wat meer over deze 3 dorpen.

La Bastide-Clairence

La Bastide-Clairence is een sfeervol dorpje 28 km ten oosten van Bayonne. Rood-wit domineert hier de straten. Centraal is het plein met diverse terrasjes. Bijzonder hier: verschillende traditionele ambachten worden er nog steeds beoefend. Neem maar eens een kijkje bij Patrice Cantalejo Créations juist tegenover de kerk, en kijk mee hoe hij op ambachtelijke wijze prachtige ceinturen en sieraden maakt van pure zijde.

Bastide Clairence

Sare

Heel charmant dorpje, grootgemaakt door vrouwen! Toen de mannen in de 18e eeuw land voor zee verruilden om geld te verdienen als walvisvaarders, bestierden de achtergebleven vrouwen het dorp. Zij zorgden voor een praktische infrastructuur van straten met robuuste huizen rondom de kerk in deze strenggelovige gemeenschap. Loop door de straatjes en ga op zoek naar de straatbordjes… die vind je hier namelijk niet! Het adres wordt hier nog altijd aangeduid met de naam van de oorspronkelijke familie die hier heeft gewoond. Aanrader: lunch op het plein onder de platanen bij Restaurant Mimosa, met een geweldig 3-gangenmenu voor ongeveer €20!

Lees in dit artikel over een mooie wandeling bij Sare: Vakantietips 2022 Atlantische kust

Sare

Slapen in Sare: In het dorp zelf heb je vele chambres d’hôtes. Net buiten het dorp sliepen wij in het kleine, eenvoudige camping La Petite Rhune, met supersympathieke eigenaar. Schuin tegenover de camping heb je het 2 sterrenhotel Hotel Pikassaria, in fraaie Baskische stijl, waar wij ons diner namen.

Sare.rest-Mimosa

Saint-Jean-Pied-de-Port

Saint-Jean-Pied-de-Port is dé startplaats voor pelgrims die kiezen voor de Compostela-route door de Pyreneeën. In de kleine straten achter de stadspoorten van dit middeleeuwse stadje tref je een mengelmoes van nationaliteiten, veel sport-, berg- en souvenirwinkels en het Pelgrimsbureau. In de Rue d’Espagne ontdekten we nog een ander bijzonder adresje: Maison Arangois. Hier zie je moeder en dochter gestaag werken aan hun handgemaakte collectie espadrilles, tentoongesteld in het kleine winkeltje. Ook maken ze espadrilles geheel naar de wens van de klant. IJzersterk en leuke collectie!

st-Jean-Pied-de-Port

St-Jean-Pied-de-Port

Lees ook over het glampingadres Borda Lodge, op 6 km van Saint-Jean-Pied-de-Port

4. Dagje waterpret op een meer

Of je nu in de kust of landinwaarts verblijft, een bijna nostalgisch gezinsuitje is een dagje waterpret op een van deze twee kleine meren in het achterland.

La Base de Pop is een mini-waterpretpark aan Lac de Guiche, een klein meertje in het noorden van Frans Baskenland. Geloof ons, met een wipe out waterpark, waterschansen, kabelbaan, bootjes en SUP’s zijn de kinderen hier gegarandeerd uren zoet! Aan de waterkant is er een grasveld om je handdoekje neer te leggen en een restaurant met een simpele kaart. Op het droge nog een ludieke attractie: een tafelvoetbalveld waarbij de deelnemers de levende pionnen zijn.

Base de Pop à Guiche

La Base de Pop à Guiche: tarieven vanaf €10/uur of €35 alle activiteiten gehele dag.

Kampeertip: wij verbleven op de niet te grote gezinscamping La Ferme des 4 Chênes in Urt, op 10 km van het Lac de Guiche. Ruime, beschutte staplaatsen, diverse soorten mobilhomes en tenten op palen, een zwembad en een dierenweide.

Lac de Saint Pée sur Nivelle is een groter meer met als extra een langgerekt zandstrand en met gelijksoortige activiteiten als hierboven. Met een heuse zipline die pal over het meer gaat. Langs het meer vind je diverse restaurants en snackbars, alsook verhuur van strandstoelen. Meer informatie

Saint-Pee-sur-Nivelle

5. Heuvel op, heuvel af op een e-bike

Een andere coole manier om de omgeving van Saint-Pée-sur-Nivelle te verkennen is per e-mountainbike (VTT électrique). Met Micka van Rando Quad Pays Basque stapten we op de fiets voor een waanzinnig mooie tocht van 3 uur dwars door de bossen, langs de velden tot aan de top van de heuvels. Absolute aanrader! Tocht met gids en fiets €59 (2 uur)-€69 (3 uur) p.p. Zonder gids en met GPS, vanaf €39 (min. leeftijd 14 jaar). Ook te doen per quad. Meer informatie

 Mountainbike-Rando-Quad

Mountainbike Baskenland

6. Pepers kopen op de markt van Espelette

Wie kent ze niet, les piments d’Espelette? De faam van deze rode pepers gaat tot ver over de Baskische grenzen en is een absolute must-have voor menig keukenprins of prinses. Vroeger werden de pepers gedroogd aan de gevels van de huizen om daarna tot poeder te worden verwerkt. De smaak is zoetig en lichtpittig. Hoe leuk om ze in te slaan in het dorp waaraan ze hun naam ontlenen? Je kunt hier rijkelijk je slag slaan of een bezoekje brengen aan de markt op woensdagochtend.

Espelette

Slapen in Espelette: Hotel Restaurant Euskadi,  centraal in het dorp met fraai zwembad en heerlijk buitenterras. Buiten het dorp vind je de 4 sterrencamping Biper Gorri  waar we eerlijk gezegd alleen de vrije staplaatsen voor eigen tent of campers aanraden; die zijn groen en ruim.

7. Pelote-wedstrijd bezoeken

De typische Baskische identiteit zien we ook terug in de sport. Een beetje Bask is namelijk een kei in pelote. Dit balspel dat doet denken aan squash, maar kent veel meer regels en varianten. Zo zijn er diverse vormen van rackets, balsoorten (rubber, hout, leer) en ook nog eens verschillende speelterreinen. In bijna elk dorp of stad vind je wel een fronton (muur), trinquet (speelzaal met 4 speelmuren), mur à gauche (2 speelmuren) of jai-alai (speelzaal van 54 meter lang met 4 speelmuren).

Pelote.Baskenland

In het Baskische dorpje Bastide-Clairence móesten we het gewoon even uitproberen! Als amateurtennisser kon dat toch niet zo moeilijk zijn? Nou dat viel vies tegen! Niet alleen moet je de bal een enorme klapper geven, ook mag je geen backhand slaan en moet je dus – behalve naar de bal toelopen – ook onderweg je racket van hand verwisselen. Bij deze: respect voor de spelers! We snappen nu beter waarom pelote-kampioenen hier ware sporthelden zijn! Elk dorp heeft wel een eigen team; check speelschema’s om het een keer mee te maken.

Pelote-spelen-Bastide-Clairance

Doetip: loop even binnen bij de Trinquet Gartxot in La Bastide Clairence. Het is tevens een café en het interieur hangt vol met pelote-attributen door de jaren heen!

Slaaptip: kom je door of ben je in Hasparren maak een stop bij het mooie hotel-restaurant Berria, waar je een kijkje kunt nemen in de gloednieuwe trinquet (speelzaal voor pelote).

Kaart frans baskenland

Kijk voor meer informatie en tips op otpaysbasque.com

LEES OOK:
Echt waar, wijnmaken onder water in de baai van Saint-Jean-de-Luz
De Baskische keuken, dit wil je (w)eten!
Bijzondere logeeradressen in het achterland van Frans Baskenland
Roadtrip door Baskenland; wat een ontdekkingstocht! 
Tips voor Saint-Jean-de-Luz en de stranden 

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Danielle van Poppel. Deze reportage is mede mogelijk gemaakt door het Office du Tourisme Pays Basque, waarvoor onze dank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *