frankrijk.nl

Saint-Jean-de-Luz en de stranden van Frans Baskenland

Gezellig, sfeervol, intiem. Saint-Jean-de-Luz is een ideale uitvalsbasis voor zowel een strandvakantie als een ontdekkingstocht door Frans Baskenland. Op een uur rijden van Biarritz maar ook van het Spaanse San Sebastián.

Een echt stadje, en wat voor één! Saint-Jean-de-Luz is Frans Baskenland in een notendop. Groot geworden door de walvisvaart, nu nog altijd één van Frankrijks belangrijkste vissershavens voor de aanvoer van tonijn, heek en sardientjes. Het centrum kenmerkt zich door leuke voetgangersstraten, gezellige pleintjes met terrasjes en statige huizen in Baskische stijl. Die staan langs de boulevard aan het prachtig brede stadsstrand en de rustig kabbelende oceaan, dankzij de dijken in zee.

strand-st-Jean-de-Luz

Niet missen: het plein Louis XIV. Vernoemd naar de zonnekoning die hier in 1660 veertig dagen woonde. Het Maison Louis XIV is te bezoeken (€6). Verder veel terrasjes en rondom mooie winkels zoals de pottenwinkel van Goicoechea (absoluut even binnen kijken!), de niet-te-missen façade én etalage van patisserie Maison Adam waar je de echte Baskische makronen kunt kopen (zeker proeven!).

 Maison-Adam-St-Jean-de-Luz

Ambachtelijk shoppen

Shoppen doe je in en om de winkelstraat Rue Léon Gambetta. Hier geen dertien-in-een-dozijn-shops, maar fraaie winkels die de ambachtelijke specialiteiten van Baskenland etaleren. Zeker binnengaan bij:

Lartigue1910, 7 rue Léon Gambetta

Meesters in het maken van Baskisch linnen. Je vindt er prachtige tafellakens, beddengoed, theedoeken, tassen, ligstoelen en nog veel meer. Allemaal vervaardigd in stevig linnenkatoen met de kenmerkende Baskische strepen die voor de 7 streken van Frans Baskenland staan.

 Lartigue

Laffargue, 25 Rue Léon Gambetta

Deze tassenwinkel Laffargue is een Baskisch begrip. Hun handelsmerk is de riem met zilveren beslag, maar die stijl is inmiddels ook doorgevoerd op hand- en bureautassen.

 Laffargue-St-Jean-de-Luz

Laulhere Beret, 78 Rue Léon Gambetta

Het hele Franse leger loopt weg met de nog altijd ambachtelijk gemaakte baretten van 100% wol. Maar wij liepen bij Laulhere ook warm voor de leuke trendy modellen in dit piepkleine winkeltje!

 Baretten-St-Jean-de-Luz

Maison Pariès, 9 Rue Léon Gambetta

When in Baskenland proef dan ook zeker de gâteau basque. Een taart met een vulling van amandelcrème en een scheutje rum. De enige echte is volgens de locals te halen bij Maison Pariès, waar de vijfde generatie inmiddels de scepter zwaait. Maar je bent gewaarschuwd, er ligt daar nog veel meer lekkers!

Lees ook: lokale specialiteiten van Frans Baskenland

Gateau Basque

Bayona, 60 Rue Gambetta

Baskenland is de bakermat van de espadrille en als je dat nog niet wist dan merk je het in deze winkel, die espadrilles en aanverwante accessoires verkoopt. Voor groot en klein, dames en heren, sportief of elegant.

 espadrilles-bayonne

Bayona espadrilles

Oja, en als je dan toch door deze straat loopt: je passeert de kerk Saint-Jean-Baptiste. Ga er zeker even naar binnen want er wacht je een bijzonder interieur met zitgalerijen tegen de wanden, een hangend schip en prachtig Mariabeeld. Bovendien vond hier een historisch huwelijk plaats: op 9 juni 1660 trouwde Lodewijk XIV in deze kerk met Maria Theresia van Spanje.

Eglise Jean Baptiste St Jean de Luz

Dit huwelijk maakte een einde aan een lange en bittere oorlog tussen Frankrijk en Spanje en zorgde ook voor een culturele verbroedering tussen beide volken, getuige de vele typische Baskische producten en recepten die nog altijd ten grondslag liggen van het aanbod dat je in bovenstaande winkels vindt! Sluit je winkeldag af in de nieuwe, hippe hang-out Le Garage op 4 Boulevard Victor Hugo. Met diverse foodstands, een grote bar en zitplekken binnen en buiten.

 Le-Garage Sint Jean de Luz

Tot slot, hou je van lekker, vers, vis en fruitig. Zet dan de dinsdag of vrijdag op je vakantie-agenda. Dan heb je de traditionele markt van Saint-Jean in en rond de Hallen, op Avenue Victor Hugo. Of ga lunchen in een van de talrijke restaurants in de directe omgeving om meteen van de visspecialiteiten te genieten.

Er is meer aan de overkant!

 Saint-Jean-de-Luz-haven

Tip: pak het pontje naar de wijk Socoa in Cibouré, het oer-authentieke stadje aan de andere kant van de baai, met gezellige kade vol restaurants. Of ga voor een rondvaart met de boot Nivellé, die je in 3 kwartier de prachtige grillige kustlijn laat zien buiten de baai. Vertrek vanaf de haven.

Stranden rondom Saint-Jean-de-Luz

Waar in het erboven gelegen departement Les Landes het tientallen kilometerslange strand domineert, heeft de Côte Basque een grillige rotskust met tal van grote en kleine baaien. Dat vormt ook meteen de charme van deze kustlijn, zeker tussen Saint-Jean-de-Luz en Guéthary. Hier vertoeven dan ook veel vakantiegangers op een van de vele campings langs de kust. We bezochten er de volgende hotspots:

Plage de Senix

Plage de Senix

Een fijn zandstrand zonder faciliteiten, maar met diverse leuke lunchspots direct achter het strand. Zoals Le Bel Endroit, met een foodtruck en terras met ligstoelen en picknicktafels. Ietsje verder spotten wij de leuke dubbeldekker-foodtruck Le Balda, waar je heerlijke tapas kunt krijgen.

 CheddarGorge-Baskenland

Dit strand kun je lopend bereiken vanaf Airotel Camping Itsas Mendi: een XL-camping met 500 goed beschutte plaatsen, waarvan 60% vrije staplaatsen en 40% (dicht op elkaar staande) mobilhomes. Er is een binnenbad en een groot buitenbad waar ’s zomers ook activiteiten als zumba, aquagym plaatsvinden. Ook veel speelfaciliteiten en animatie voor kinderen, maar let op: de clientèle is overwegend Frans en Spaans. Vanaf hier kun je ervoor kiezen je handdoekje neer te leggen op het strand van de baai van Senix, Parlementia of Uhabia. Meer informatie: Camping Itsas Mendi

Plage de Mayarco

Plage St Jean de Luz

Prachtig gelegen en een geliefde spot voor surfers! Het strand wordt aan één zijde afgeschermd door een uitstekende landtong die deel maakt van Camping Interplages. Wow, als je een van de 10 staplaatsen op deze uitstulping in zee kunt bemachtigen dan heb je een wereldplek, want je kijkt ook meteen op het strand aan de andere zijde: Plage de Lafiteni. En beide zijn lopend te bereiken. Sowieso behoort deze camping tot onze favorieten, want hij is kleinschalig (91 staplaatsen en 60 mobilhomes) en biedt nog meer geweldige staplaatsen (vraag om nrs. 71 t/m 74 voor uitzicht op zee!). Er is een relatief klein zwembad en je kunt er ook e-bikes huren. Ideaal voor je uitstapje naar Saint-Jean-de-Luz. Bovendien vind je op loopafstand van de camping tal van leuke eettentjes en barretjes op de heuvel met uitzicht op zee. Meer info: Camping Interplages

Camping Interplages St Jean de Luz

Plage d’Erromardie

Dit strand ligt het dichtst bij de stad Saint-Jean-de-Luz en wordt omringd door lage heuvels. In tegenstelling tot de vorige stranden is dit meer een grof zand-kiezelstrand. De baai wordt afgeschermd door rotsen. Dat heeft als voordeel dat de zee bij laagwater kalmer is dan elders, maar voor niet-geoefende surfers kunnen de rotsen wel een obstakel vormen. Je vindt hier tal van campings; wij sliepen op Camping de La Ferme Erromardie. Een familiecamping die zich uitstrekt langs 300 meter van dit strand, met groot zwembad en kinderanimatie. Er zijn 175 staplaatsen en 45 mobilhomes. Let op: de doorgaande weg ligt tussen de camping en het strand. Wij verbleven in een mobilhome en eerlijk gezegd vonden wij de setting daar weinig sfeervol en erg hutjemutje. Wel een aanrader: Bistro Mata direct aan zee, voor een sundowner-drankje of -hapje!

Meer informatie over Saint-Jean-de-Luz en omgeving op: otpaysbasque.com

Bistro Mata

LEES OOK:
Roadtrip door Baskenland; wat een ontdekkingstocht! 
Echt waar, wijnmaken onder water in de baai van Saint-Jean-de-Luz
De Baskische keuken, dit wil je (w)eten!
Tips om het achterland van Frans Baskenland te ontdekken 
Bijzondere logeeradressen in het achterland van Frans Baskenland

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Danielle van Poppel. Deze reportage is mede mogelijk gemaakt door het Office du Tourisme Pays Basque, waarvoor onze dank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *