frankrijk.nl

Met een caravan achter de elektrische auto op vakantie

Steeds meer mensen gaan met een elektrische auto naar Frankrijk op vakantie. Maar kan dat eigenlijk met een caravan erachter? Ben reisde met een Hyundai IONIQ 5 van Breda naar de Bourgogne en maakte daar een videoverslag van.

Elektrisch rijden met een caravan, dat kan toch helemaal niet?

Dat kamperen met een elektrische auto mogelijk is, ontdekte ik al tijdens een reis met een elektrische auto en een tent naar Normandië. Dat is prima mogelijk. Voor een caravanvakantie lijken de uitdagingen echter wat groter. De accu moet immers aanzienlijk meer stroom leveren per kilometer (ongeveer 1,5 keer zoveel verbruik, afhankelijk van het vermogen en de kracht van de elektromotor) én er is een trekhaak nodig.

Elektrische 4×4

De Hyundai IONIQ 5  – Trekauto van het Jaar 2022 volgens de ANWB – heeft een wegklapbare trekhaak en mag maximaal 1.600 kilo trekken. De 325 pk van de elektromotor plus de vierwielaandrijving maken het daarnaast makkelijk om dit gewicht te trekken, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort.

met elektrisch auto en een caravan op vakantie

Vaker laden, kleinere actieradius

Met zo’n auto is het dus wel degelijk mogelijk om een caravan achter een elektrische auto te hangen, al moet er (uiteraard) vaker geladen worden. Dat gezegd hebbende, een auto met verbrandingsmotor verbruikt natuurlijk ook meer als er een zware caravan meegezeuld moet worden over de Route du Soleil.

met elektrisch auto en een caravan op vakantie

Tips voor elektrisch rijden met een caravan

1. De actieradius van de auto wordt kleiner door de caravan, dus plan genoeg laadpauzes en houd je Chargemap-app bij de hand zodat je weet waar je kunt laden.

2. Kies daarbij alleen voor snelladers langs de autoroutes in Frankrijk: langzamere laders kosten je veel tijd en zorgen voor extra verplichte stops.

3. Bekijk de laadlocaties vooraf op Google Street View: locaties waar je de caravan niet hoeft af te koppelen, besparen je tijd.

4. Zet de cruisecontrol op 90 km/uur om de actieradius te optimaliseren (let buiten de autoroutes op de maximumsnelheid met een caravan).

4. Kies een camping met laadpaal zodat je altijd met een 100% opgeladen accu kunt vertrekken.

Meer weten? Lees ook deze algemene tips voor elektrische rijden in Frankrijk en bekijk dit videoverslag van Ben’s reis met de elektrische auto + caravan naar de Bourgogne (= ruim 600 km rijden en 4x laden):

Dit artikel is gemaakt door Ben van Nieuwstadt, redacteur van een onafhankelijke website over elektrisch rijden. Kijk voor meer handige tips op: elektrischeautovakanties.nl

LEES OOK:
Elektrisch rijden in Frankrijk
Zwarte zaterdagen 2022
Milieuvignet nodig in Frankrijk?
Met een camper naar Frankrijk: tips!
Sneller over de Franse autoroutes met een tolbadge

Tekst & beeld: Ben van Nieuwstadt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *