frankrijk.nl

Restaurant Artchives in Lille: kunst voor je smaakpapillen

Lille heeft een nieuw restaurant in het voormalige provinciearchief uit 1906. Waar eerst papieren lagen, is er nu een veelzijdige uitgaansplek met een restaurant, een cocktailbar en  een expositieruimte ineen. Alles even creatief, zelfs het eten en de drankjes! 

Pal in het centrum van Lille, maar toch ietwat verborgen, ligt Artchives. ‘Een hapje eten’ in Frankrijk verrast me dit keer opnieuw. Zeker na de exposities van cultuurfestival Utopia (elke zomer) die ik bezocht, kon mijn creatieve honger maar niet gestild worden. Toen mij het nieuwe concept van Artchives (opening december 2020) werd aangeraden, wist ik meteen waar ik mijn kunstige dag zou gaan afsluiten.

artchives restaurant architectuur lille

Kunst in de hal

Frans personeel nors? Zeg maar gedag tegen dat cliché! Vanaf de eerste seconde dat ik het bijzondere, tot in de puntjes aangeklede pand binnenstapte, werd ervoor gezorgd dat ik een topavond had. De gastvrouw stelde me op mijn gemak en begon al in geuren en kleuren te vertellen over de kunst in de hal. En of ik eerst wat wilde drinken in de bar? Ach ja, ik ging uiteraard voor l’expérience complète.

Artchives bar in Lille

Cocktails bij Le B’art

Zodoende zat ik even later op het terras van Le B’art, op de begane grond van het pand. Wat verward keek ik naar mijn buurman, die een heus kunstwerk richting zijn mond bewoog. Het bleek een cocktail te zijn. Dat wilde ik ook. Omdat ik geen cocktailkenner ben, liet ik me verrassen door de barman onder één voorwaarde: het moest iets met gingembre (gember) zijn.

cocktail lille b'art artchives

En voilà, ik kreeg een wit kommetje versierd met mos, takjes en paarse bloemetjes geserveerd. Een bijzondere ervaring, dat was het zeker. Maar daar betaal je ook voor. Ik hield het bij één drankje, want de gemiddelde cocktail kost hier €18. Voor een goed glas wijn betaal je ongeveer €7.

cocktails artchives lille b'art

Tijgers en Chanel in de kunstgalerij

Voordat ik me naar het restaurant wilde verplaatsen, passeerde ik de expositie van ABCYNTH Galerie op de tweede verdieping. Daar wordt het werk van hedendaagse kunstenaars tentoongesteld. Zo stond ik oog in oog met (opgezette) tijgers en bewonderde daarna bijzondere kledingstukken van Chanel. Dat doen ze slim bij Artchives, want van al dat cultuursnuiven krijg je extra trek.

artchives kunst tijgers lille

La Cantine Urbaine: gastronomisch genieten

Na kunst voor het oog, was het nu tijd voor kunst voor de tong. Op de derde verdieping bevindt zich La Cantine Urbaine. Vanuit een nightlife-sfeer kom je hier in een koele chique omgeving terecht. Ik ging zitten in de zachtroze stoelen en bestelde het viergangenmenu (€60). In tegenstelling tot veel restaurants in Lille vind je bij Artchives geen typische gerechten uit de Vlaamse keuken. Hier neigen ze meer naar de Franse fusionkeuken.

artchives roze trendy restaurant lille

Smaakpapillen op hol

Misschien ligt het aan mij, als pasta-pesto-kokende-studente, maar de opeenvolgende uren sloegen mijn smaakpapillen op hol. Ik wist niet wat ik meemaakte toen ik geroosterde kalfsfilet met geperste koolrabi, daikon kimchi (ingemaakte groente in Koreaanse stijl) en pikante raapjes overgoten met kalfsjus proefde. Très délicieux!

restaurant lille artchives

Alors, ben jij klaar voor een buitengewone gastronomische avond in het kloppend hart van Lille? En ben je bereid iets meer uit te geven dan in een gemiddeld restaurant in de stad? In dat geval raad ik je Artchives ten sterkste aan!

En lijkt dit adres je wel wat, maar zit het budget je in de weg? Tip: lunchen is er een stuk goedkoper! (lunchmenu €35). Kom maar door met die gastronomische ervaring!

Artchives, +33 (0)3 20041492, Meer info op: www.artchives.eu

Martine Hollenberg (25), studente Journalistiek in Brussel, werd 12 jaar geleden op slag francofiel na haar eerste les Frans. Haar passie voor de Franse taal en cultuur komt goed van pas als jongste aanvulling van het team van frankrijk.nl!

LEES OOK:
Lille, leuke Noord-Franse stad voor een korte stedentrip
10 leuke slaapadressen in Lille

Tekst: Martine Hollenberg Beeld: Artchives/. OdT Lille/Laurent Javoy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *