frankrijk.nl

De leukste spelletjes voor onderweg

Tja, die DVD-schermpjes wil je niet al vanaf de Belgische grens aangooien. Maar over de Route du Soleil rijden met elke 15 minuten een ‘zijn we er al bijna?’ is ook weer niet ideaal… Probeer het met deze gezellige achterbank-spelletjes waar je verder niets voor nodig hebt! 

Auto-tel-spel

Er zijn meerdere varianten mogelijk. Wie telt de meeste witte (of groene, gele, grijze) auto’s binnen 15 minuten? Of wie heeft als eerste de autoregenboog compleet (rood, oranje, geel, groen, blauw, paars)?

Kentekenspel

Ook dit spelletje heeft meerdere versies. Maak van het kentenen van de auto voor je zoveel mogelijk bestaande woorden. De persoon die de meeste woorden kan verzinnen wint! Of vind alle 26 letters van het alfabet op volgorde. Wie als eerste bij de Z is, is de winnaar van jullie grote Kentekenspel.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet… (quelle couleur?)

“Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is…”, een gouwe-ouwe! Iemand neemt een voorwerp binnen of buiten de auto (niet iets wat verdwijnt) in het hoofd en de anderen moeten erachter zien te komen waar die persoon het over heeft. Franse draai geven aan het spel? Laat je kinderen de kleur in het Frans zeggen! Bleu, blanc, rouge, orange, rose.

kinderen auto reizen

Landen raden

Houd een land in je achterhoofd en vertel alleen de startletter aan je medespelers. Het is vervolgens aan de rest om het land te raden door vragen te stellen die alleen de antwoorden ja of nee kunnen krijgen. Spijker je geografische kennis maar alvast bij!

Grappige teksten omhoog houden

Papier en pen bij de hand? Laat je kids in de file contact zoeken met Franse kinderen in de auto naast hen. ‘Coucou, c’est encore loin la plage?’ (hoihoi, is het nog ver naar het strand?). ‘Je kiffe la France!’ (ik vind Frankrijk gaaf!). Wie het eerste een glimlach loskrijgt die heeft gewonnen! Hier meer humoristische teksten ter inspiratie, die je ook makkelijk vooraf kunt uitprinten.

Woordenslang

Voor de taalfanaten onder ons: jippie, nog een woordenspelletje! Kies een categorie, bijvoorbeeld dieren. De beginner noemt een dier en vervolgens noemt de volgende een dier dat begint met de laatste letter van het eerste dier. En zo ga je door. Dan krijg je bijvoorbeeld: Giraffe, eend, dromedaris.

‘’Ik reis naar Frankrijk en ik neem mee…”

Begin met de zin ‘’Ik reis naar Frankrijk en ik neem mee…” en noem iets typisch Nederlands wat jij mee kan nemen, bijvoorbeeld een kaasschaaf. De volgende speler neemt het van je over en neemt bijvoorbeeld een zak drop mee. Die persoon herhaalt dan dezelfde beginzin, maar moet ook de spullen opnoemen die eerder zijn gezegd. Wie een fout maakt, is af.

achterbank spelletjes

Vóór vertrek: spelletjes om gratis uit te printen

Op verschillende sites vind je spelletjes voor in de auto die je voor vertrek gratis kan uitprinten. Wij zochten de tofste voor je uit.

PDF met meerdere onderweg-spelletjes bijelkaar (woord-raadspelletjes, autobingo en meer)

DIY-routekaart (maak je zelf een routekaart van jullie reis voor de kinderen. Met stickers kunnen ze vervolgens aangeven hoever de reis al gevorderd is)

Handig documentje voor kentekens te spotten (alle landencodes toegelicht)

Autobingo (bingo aan de hand van de lettercombinaties op kentekenplaten)

Humor op de achterbank: borden met Franse teksten (zie boven, onze zelfontworpen tekstkaarten om Franse kinderen in auto’s naast je aan het lachen te krijgen)

Bon voyage!

LEES OOK:
De mooiste dorpen en steden langs de Franse snelweg
Zwarte zaterdagen 2022
Franse verkeersborden ontcijferen
9 Franse verkeersboetes om voor op te passen

Tekst: Martine Hollenberg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *