frankrijk.nl

Filmpje: Pétanque in Saint-Tropez, de ins & outs!

Christine en Hans maakten een filmpje op het beroemde Place des Lices in Saint-Tropez. Waarom is dat zo’n geliefde plek voor pétanque? Waarom heet pétanque eigenlijk zo? En hoe spelen de Fransen het?

Geweldig toch, een sport die je bijna verplicht uitvoert met een drankje en een schaaltje olijven erbij?Pétanque is voor veel Zuid-Fransen een favoriet tijdverdrijf en voor de meeste buitenlanders staat alleen al het geluid van de ketsende ballen gelijk aan vakantie.

Christine en Hans gingen op reportage in Saint-Tropez. Op en rond het bekende Place des Lices, waar beroemdheden als Brigitte Bardot en Eddie Barclay graag kwamen, vroegen ze locals naar de gewoontes rond deze volkssport. Bekijk hier hun filmpje.

Les Pieds tanqués: met gesloten voeten

Zoals een local uitlegt in het filmpje is de naam pétanque een verbastering van de woorden ‘pieds tanquées’ wat in Provençaals dialect betekent dat je speelt met gesloten voeten, ofwel vanaf een vaste plek. Vaak wordt een plastic cirkel gebruikt om die plek aan te geven.

Het verschil tussen pétanque en jeu de boules?

Ah, wat leuk, we wisten nog niet dat het woord pétanque daarvandaan komt! Maar wat is eigenlijk het verschil tussen ‘pétanque’ en ‘jeu de boules’? Als buitenlanders gebruiken we die termen vaak door elkaar, maar het zit zo. Jeu de boules is de verzamelnaam van alle regionale varianten, waarbij het formaat van de ballen kan variëren. Bij het Provençaalse pétanque worden kleineren metalen ballen gebruikt, terwijl bijvoorbeeld de ballen bij boules lyonnaises (in Lyon) groter en zwaarder zijn. Ok, weer wat geleerd!

Alvast oefenen om straks tijdens de vakantie goed beslagen ten ijs te komen? Bestel deze mooie boules-set!

jeu de boules - petanque

Bekijk ook de andere Nice-to-know-filmpjes van Christine en Hans!

LEES OOK:
De mooiste markten van Zuid-Frankrijk
De mooiste badplaatsen rond Nice

Filmscript en presentatie: Christine van der Linden Film en montage: Hans Zeegers Fotocredit coverbeeld:  Vinhos de Provence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *