frankrijk.nl

De mooiste calanques bij Cassis en Marseille

Blauwer dan in deze beroemde kreken wordt het water van de Côte d’Azur niet! De hoge witte kliffen bieden bovendien indrukwekkendste uitzichten over zee. Zie hier de mooiste calanques tussen Marseille en Cassis.

1. Calanque de Sormiou

Calanques Sormiou

Deze grootste en bekendste calanque vlak bij Marseille is ook een van de weinige bewoonde calanques: rond het kleine zandstrand staan diverse vissershuizen en 2 restaurants. Boven over de kliffen loopt een wandelpaadje met adembenemend uitzicht en links van de calanque de Sormiou ligt de zeegrot van Cosquer met prehistorische muurschilderingen.

Goed om te weten: tijdens de zomerperiode is Sormiou de enige calanque die in de gaten wordt gehouden door badmeesters. Hier meer info.

En zie onderaan dit artikel ook de sinds 2022 geldende beperkingen voor een bezoek aan de calanques! (reserveren verplicht)

Calanque Sormiou


2. Calanque d’En-Veau

Calanques en vau

Voor de werkelijk adembenemende calanque d’En-Vau moet je wel wat moeite doen: vanaf de parkeerplaats naast de zeeweg van Marseille naar Cassis is het een flinke wandeling (ca. 1 uur) – helemaal naar beneden. Maar dan sta je ook op een klein strandje met kiezelstenen voor het helderste turquoise water dat schreeuwt om een duik. Bedenk van te voren goed waar je je auto parkeert. Parkeerplaats ‘La Gardiole car park’ is tijdens de zomer gesloten om bosbranden te voorkomen. Hier meer info.

calanques-en-vau-cc-akunamatata-3

Lees ook: De mooiste Franse eilanden


3. Calanque de Port-Pin

Calanques Port Pin

Zoals de naam al zegt is deze smalle calanque omzoomd door dennenbomen, wat de plek een ronduit idyllische uitstraling geeft. Port-Pin eindigt bovendien in 2 aparte kreekjes, elk met een eigen strandje (een met zand, de ander met stenen) van waar je de open zee niet eens meer kunt zien, zo diep kronkelt de calanque het land in. Tip: huur een kano of kayak in Cassis en bezoek calanque Port-Pin via het water. Hier meer info.


4. Calanque Port-Miou

calanques-port-miou-cc-Gérard-Colombat

Nog dichter bij Cassis ligt deze calanque met in het ‘diepste’ punt een kleine haventje met plezierboten. Dichter bij zee wordt Port-Miou weer puur-natuur (30 minuten lopen vanuit de haven) en daar lijken de krijtrotsen die omhoog komen uit het water nog witter dan elders langs de kust. Overigens kun je vanuit deze calanque de hierboven genoemde calques de Port Pin (op 40 minuten lopen) en d’En Veau (op 1,5 uur lopen) bereiken. Hier meer info.

calanques-port-miou-cc-Gérard-Colombat-.1


5. Calanque de Sugiton

mooiste calanques sugiton

Een van de kleinere calanques maar heel geliefd want, het ligt vlak bij Marseille. Je kunt er dan ook met een stadsbus heen en vanaf de halte bij de universiteit Luminy ben je binnen een uur beneden. Er is een uitzichtpunt onderweg met een panorama van 360 graden, onder andere op de calanque de Sormiou, die hier vlak naast ligt. En beneden is deze kreek ronduit paradijselijk, met mooie rotsblokken in het water, kiezelstrandjes en fijne plekken om te picknicken met het geluid van cicaden op de achtergrond. Hier meer info.

Let op, sinds 2022 moet je in de zomermaanden reserveren voor een bezoek aan deze calanque. Sugiton heeft in voorgaande zomers schade opgelopen door het grote aantal bezoekers. Om deze prachtige natuur te beschermen mogen er van 1 juli tot 3 september 2023 maar een beperkt aantal bezoekers binnen.

Tijdens deze periode kan je deze calanque dus alleen bezoeken als je reserveert. Elke reservering mag bestaan maximaal uit 5 personen (kinderen jonger dan 3 jaar tellen niet mee). Reserveer jouw plekje op z’n vroegst 3 dagen op voorhand of uiterlijk om 18.00 uur de dag van te voren. Reserveer hier gratis en ontvang een QR-code die je laat zien bij aankomst.

Calanques en vau


Praktische tips en weetjes over de calanques

– Sinds 2012 maken de kreken bij Marseille deel van het beschermde Parc National des Calanques.
– In verband met warmte en drukte zijn de beste periodes om de calanques te bezoeken  van april tot juni en september t/m oktober. De calanques worden in de zomer soms gesloten voor wandelaars vanwege brandgevaar. Er is een speciaal telefoonnummer (0811-20113 ook in het Engels) en een website waarop je de avond van te voren kunt checken of de calanques open zijn. Oranje vlag: calanques zijn de hele dag open. Rode vlag: calanques zijn open maar risico op natuurbrand is hoog. Zwarte vlag: calanques zijn de hele dag gesloten. Controleer op deze website het risico op bosbranden.
-Voor de calanque van Sugiton (dichtbij Marseille) is vooraf reserveren verplicht in de zomermaanden en delen van het voorjaar. Zie hierboven.
– Dit is natuur met een ruw randje en de temperaturen kunnen hoog oplopen beneden in de calanques. Ga altijd op pad met de essentiële dingen (water, zonnebrand, hoofddeksel, goede schoenen).
– Vanuit de Marseille, Cassis en Le Ciotat vertrekken bootexcursies naar de calanques in alle soorten en maten.
– Als je de calanques te voet wilt verkennen dan is eigen vervoer veruit het handigste. Praktisch: wil je aan de Côte d’Azur een auto huren dan kun je op de site van EasyTerra  meteen de prijzen van verschillende autoverhuurders vergelijken en aansluitend boeken.
– Je kunt ook met de boot: er zijn vanuit Cassis en vanuit Marseille veel boottochtjes met klein boten, die tot vrij diep de calanques in mogen varen.
– Een goede Franse site met meer informatie (incl. kaarten) over de calanques is www.calanques13.com

Mooiste calanques Cassis MarseilleVan west naar oost op deze kaart aangegeven: de calanques van Sormiou, Sugiton, d’En-Veau, Port-Pin, Port-Miou. 

LEES OOK:
15x zien & doen in Marseille
Cassis, prachtig kustplaatsje in Zuid-Frankrijk
De mooiste plekken van de Bouches-du-Rhône
Aix-en-Provence: dit wil je doen!
Beeld: Marovdz (Port-Pin, Sormiou), Akunamatata (d’En-Veau, Sormiou), Gérard Colombat (Port Miou), Patrick Raymon (Pot Miou), Ju Tft (Sormiou), Guillaume Dubois (Sugiton).

2 reacties op “De mooiste calanques bij Cassis en Marseille”

  1. Willy schreef:

    Schitterend ben er al 6 keer geweest,
    kortom fantastisch, echt waar !

  2. Pauline schreef:

    Mooi is het daar ja !
    Ik ben deze week bij En Vau geweest. In de zomer is het nog wat verder lopen, (1h45 enkel) omdat de parkeerplaats is gesloten vanwege brandgevaar. Maar het is echt een schitterende wandeling!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *