frankrijk.nl

Coronaregels tijdens de vakantie

Wat mag wel en niet in Frankrijk? Waar moet je een mondkapje dragen? Heb je nog een coronapas nodig voor de horeca? Een overzicht van corona-maatregelen waarmee je tijdens je vakantie te maken kunt krijgen.

Laatste update: 19/7/2022

Zijn mondkapjes verplicht in Frankrijk?

– Mondkapjes zijn in Frankrijk bijna nergens meer verplicht: alleen nog in sommige ziekenhuizen, zorginstellingen en bij de apotheek. In het openbaar vervoer wordt het dragen van een mondkapje sterk aangeraden.

mondmaskers in Frankrijk

Welke soort mondkapjes zijn toegestaan?

Als een ‘masque’ ergens verplicht is in Frankrijk dan mag dat in principe een niet-medisch masker zijn, dus ook (zelfgemaakte) maskers van textiel. Alle soorten mondmaskers zij makkelijk verkrijgbaar in Frankrijk: bij de apotheek, supermarkt, (mode)winkels en benzinestations.

Welke regels gelden in de Franse horeca?

De coronapas (QR-code) is NIET meer verplicht in de Franse horeca, je mag sinds 14 maart 2022 weer vrij naar binnen, ook als je niet gevaccineerd bent. Er zijn ook geen regels meer over een maximumaantal mensen aan één tafel. Staand eten en drinken mag ook weer.

Zijn er nog speciale regels in winkels of op de markt?

Nee, ook in winkels en op de markt gelden er op het moment (juli 2022) geen specifieke coronaregels. Je hoeft geen mondkapjes mer te dragen binnen in winkels of buiten op de markt. Wel wordt het nog steeds aangeraden door de Franse overheid op plekken waar veel mensen zijn.

Coronaregels op campings, B&B’s, hotels, vakantiehuizen

Alle faciliteiten van hotels, B&B’s en campings zijn weer open, ook binnenzwembaden en sportzalen.

Campings hebben speciale schoonmaakprotocollen, maar de maximumaantallen voor gebruik van zwembad en andere faciliteiten zijn bijna nergens meer van toepassing. Ook de collectieve activiteiten mogen weer gewoon plaatsvinden.

Bij vakantiehuizen zijn en waren er geen beperkingen voor de grootte en/of samenstelling van het gezelschap.

campings aan een meer in Frankrijk -Aiguebelette

Zijn de musea, pretparken en toeristische attracties in Frankrijk open? 

Musea, bioscopen, theaters en andere culturele instellingen zijn weer open en toegankelijk zonder vaccinatiebewijs of coronapas en zelfs zonder mondkapje.

Niet wachten in de rij? Handig: op deze site kun je voor veel bezienswaardigheden en musea in Frankrijk al vooral online je tickets boeken.

Vervoer

Openbaar vervoer

In het openbaar vervoer in Frankrijk gelden geen specifieke coronaregels meer. Mondkapjes zijn niet langer verplicht in het openbaar vervoer, maar  worden wel aangeraden.

Veel Franse steden stimuleren het gebruik van fietsen. In diverse steden zijn er in recordtijd kilometers extra fietspaden bijgekomen, met name in Parijs. Daar is de drukke Rue de Rivoli nu zelfs helemaal afgesloten voor auto’s: één grote fietsbaan. In Parijs zijn mondkapjes nu verplicht op straat, maar dit geldt niet voor fietsers.

handgel op straat

Welke documenten of tests heb ik nodig om naar Frankrijk te reizen?

Alle informatie over het Nederlandse reisadvies voor Frankrijk en de benodigde reisdocumenten staat in dit artikel: Corona-update, de laatste informatie

Wil je een PCR- of antigeen test doen in Frankrijk?

Testen kosten €44 (PCR) en ca. €25 (antigeen). Je kunt ze doen bij veel apotheken (antigeen) of zonder afspraak bij de publieke testcentra (PCR) die in de wat grotere steden te vinden zijn. De uitslag ontvang je binnen 24-48 uur per sms en e-mail met een code. Let bij het opgeven van je naam en je mailadres/tel.nummer wel goed op of de Franse baliemedewerk(st)er je goed verstaan heeft (dubbelcheck spelling!). Met de code die je ontvangt kun je een pdf met de uitslag (op naam en met QR-code) downloaden. Hier is een (niet volledige) kaart van Frankrijk met adressen waar je PCR-tests kunt doen, maar let op, niet alle van deze adressen hebben bovengenoemde prijzen, informeer vooraf (en vink aan ‘Tout public‘).

Wat gebeurt er als je tijdens de vakantie in Frankrijk corona krijgt?

Bij eerste ziekteverschijnselen of een positieve coronatest worden gevaccineerden in Frankrijk gevraagd 7 dagen in zelfisolatie te gaan, voor niet-gevaccineerden is dit 10 dagen. Dit betekent dat je moet binnenblijven en je zoveel mogelijk afzonderen van andere huisgenoten. Deze quarantaine wordt niet gecontroleerd in Frankrijk en mag in principe plaatsvinden in een (zelfstandig) vakantiehuis. Sommige campings vragen van hun gasten om ziekte meteen te melden bij de receptie.

Je kunt bij aankomst in Frankrijk de nationale corona-app: TousAntiCovid downloaden. Ook buitenlanders kunnen deze app gebruiken op Frans grondgebied: hij scant of je in de buurt bent geweest van iemand die corona heeft en je kunt je QR-code ofwel coronapas er in aanmaken. Ook handig: de app toont de laatste officiële coronacijfers uit Frankrijk

Dit artikel maken wij op eigen initiatief en zonder inmenging of ondersteuning van instanties. Als je onze inzet en artikelen waardeert en graag wilt dat we zo doorgaan, dan kun je een donatie doen. Voor de prijs van een kop koffie (of twee!) help je ons deze verslaggeving voortzetten! Merci d’avance!

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

LEES OOK:
UPDATE: corona-situatie in Frankrijk
Coronaregels in Parijs
Corona woordenlijst: handige woorden om te kennen

Tekst: copyright frankrijk.nl/2021-22 Beeld: meer/SUP-boards: Campings bij grote meren in Frankrijk (Huttopia), Thijs Heslenfeld (bar, winkel binnen), Unsplash, NickyB

34 reacties op “Coronaregels tijdens de vakantie”

 1. Leon van der Zanden schreef:

  In de RIVM app staat niets vermeld over de tijdsduur die ligt tussen het moment van herstel in combinatie met 1 vaccinatie. Op uw site staat dat nog dat het max 6 maanden mag zijn voor Frankrijk… Wie heeft er nu gelijk?

  • Josee schreef:

   Beste Leon, vlgs ons haal je 2 dingen door elkaar. Of je toont een immuniteitsbewijs (dus reeds corona gehad) die niet ouder mag zijn dan 6 maanden of je bent hersteld van COVID en je hebt minstens 7 dagen geleden je (enige) vaccinatie gehad waardoor je als volledig gevaccineerd wordt gezien.

 2. Erwin schreef:

  Beste, ik ga voor 2 weken (vanaf 3 september) naar een gites in Bretagne met één nacht verblijf in B&B en de tweede week in een andere gites met aansluiting van één nacht in een B&B voor terugkomst.
  We doen een negatieve PCR test om het land binnen te gaan en hebben dus een correcte Corona/sanitaire -pas. Moeten we tijdens ons verblijf in de gites en B&B’s nieuwe testen ondergaan om daar te verblijven en bv op restaurant te gaan, Franse eilanden te bezoeken met een ferry, enz. Of geld de eerste voorwaarde tijdens ons verblijf van 2 weken die vermeld staat op onze sanitaire pas van het binnenkomen te Frankrijk?

  • Nicky schreef:

   Voor horeca en diverse andere plekken heb je een negatieve PCR of antigeentest nodig van max 72 uur oud. Dus die zul je tijdens de vakantie moeten vernieuwen. Er geldt een uitzondering op campings, om gebruik te maken van de faciliteiten aldaar is tonen van de coronapas alleen nodig bij aankomst en dat geldt dan voor het hele evrblijf.

 3. Miekel schreef:

  Brocantes, braderies et vide-greniers ne sont pas soumis au pass sanitaire sauf si l’organisation retenue permet un contrôle d’accès et sous réserve de l’appréciation au cas par cas, au regard de l’évolution de la situation sanitaire, précise l’article 47-1 du décret n° 2021-699 du 1er juin 2021.

  Wel voor alle zekerheid een mondmasker meenemen.

 4. Agnes schreef:

  Dank jullie wel voor de info.. ik vraag me nog een ding af, Het zwemmen in rivieren als de Dordogne en de Lot,

  mag dat? kan dat?

  • Nicky schreef:

   Er zijn geen strengere regels voor zwemmen in rivieren, dus waar dat mag kun je gewoon te water in de Dordogne en de Lot

 5. Zita schreef:

  Hallo, we huren samen met schoonzoon, dochter en hun 2 kinderen van 8 j en 3 j een huisje, we rijden wel met 2 auto’s ter plaats naar de vakantie een vakantiewoning.
  Maar de vraag is, we wonen samen in dit huis, mag voorbeeld mijn echtgenoot en schoonzoon, samen in de auto zitten in de auto voorbeeld om boodschappen te doen,
  Want we vinden dat eigenlijk niet terug.
  Ze zijn in Belgïe ook onze bubbel.
  en mag 1 van de kleinkinderen met ons meerijden in de aut?

 6. Souad schreef:

  Hallo,

  Weet iemand of je als gezin boodschappen mag doen in een supermarkt. Of geldt alleen naar binnen?

  • Nicky schreef:

   Ja hoor, dat mag gewoon in de meeste grote supermarkten. Kleine buurtsupers zijn soms strenger, logisch: minder plek.

 7. Bert schreef:

  Hallo. is al bekend welke versoepeling in werking zijn getreden sinds vandaag? Ik zoek me een ongeluk hiernaar, maar kan het nergens vinden

  • Nicky schreef:

   Beste Bert, er is (nog) geen verdere versoepeling aangekondigd door de Franse overheid, we houden het in de gaten. Wel zijn sinds 22 juni ook de bioscopen en casino’s weer open.

 8. Brian schreef:

  Ik lees toch echt heel wat anders op de ANWB site omtrent regels in de auto.

  ” Als u met (max 1) iemand uit een ander huishouden samen rijdt, mag niemand naast de bestuurder zitten. Er is slechts één passagier toegestaan ​​en hij moet achterin zitten, bij voorkeur op de stoel tegenover de bestuurder.
  Het dragen van een masker is verplicht voor passagiers vanaf 11 jaar en voor de bestuurder. De bestuurder kan echter worden vrijgesteld als hij een fysieke beveiliging tussen hem en zijn passagiers heeft aangebracht.

  Dit geldt niet voor leden van 1 huishouden”

  • Nicky schreef:

   Hai Brian, ANWB heeft deze info gewijzigd sinds gister zie ik. Wij zijn het echter niet eens met de ANWB wat betreft deze informatie. Hieronder de brontekst in het Frans waar de ANWB zich op baseert en volgens ons gaat die in zijn geheel over COVOITURAGE wat in Frankrijk betekent dat je met ‘onbekenden’ reist. Ofwel mensen van je werk (carpoolen) ofwel wegens een lifttransacties zoals BlaBalCar.
   Nogmaals, wij hebben op de overheidssites geen enkele regels gevonden die slaan op PRIVE-vervoer per auto.

   Verder zou ik nog graag aanvullen dat ik in Frankrijk woon en dat dat hele mondkapjes-verhaal in de auto hier absoluut niet speelt.
   Er is geen enkel persartikel te vinden over controles of boetes. Geen enkele Fransman in mijn omgeving weet van een regel en ze kijken me zelfs raar aan als ik erover begin. Over een verbod voor meerdere huishoudens (foyers) in één auto wordt al helemaal niet gesproken… Dus ons inziens is dit geen probleem voor vakantiegangers en er wordt niet actief op gecontroleerd. Maar zoals we schrijven: als je twijfelt, neem mondkapjes mee in de auto en kijk rond wat je op de autoroute ziet…

   Puis-je faire du covoiturage ?
   Oui, le covoiturage est autorisé. Cependant, sa mise en œuvre doit être adaptée au contexte de lutte contre l’épidémie de coronavirus et passe par le respect de plusieurs obligations sanitaires :

   le port d’un masque couvrant le nez et la bouche pour le conducteur et les passagers à partir de 11 ans ;
   aucun passager n’est autorisé à s’asseoir à côté du conducteur ;
   un seul passager est admis dans le véhicule, sauf pour les passagers habitant dans le même domicile, ou les personnes handicapées accompagnées.
   Le conducteur peut refuser l’accès à son véhicule à un passager ne portant pas de masque
   Il est également recommandé que les véhicules soient aérés régulièrement et désinfectés avant chaque trajet.

   En quittant le véhicule, vous devez emporter tous vos déchets.

   Dieze tekst hierboven is het enige bekende stukje tekst over personenauto’s op de site met coronaregels van de Franse overheid en dit is de Franse definitie van covoiturage: https://fr.wikipedia.org/wiki/Covoiturage

 9. Florence schreef:

  Zijn de markten in Frankrijk ook open en wat zijn de richtlijnen voor een bezoen aan de markt? Kun je nog contant betalen in Frankrijk?

  • Nicky schreef:

   Hai Florence, zie de alinea over de markten in dit artikel… Ze zijn gewoon open, op sommige zijn mondkapjes verplicht, anderen niet. Op de meeste plekken kun je gewoon cash betalen

 10. Myriam schreef:

  Er staat letterlijk in de Franse tekst dat er maar 1 passagier mee mag en dat die niet naast de chauffeur mag zitten, uitgezonderd mensen uit hetzelfde huishouden. Dit staat in de link waar je zelf naar verwijst.

 11. Jan schreef:

  Hi,
  Dank voor alle info, heel fijn! Toch nog paar vragen: wat gebeurd er als je klachten krijgt (op de camping)? moet je je dan verplicht laten testen?
  En wat als je (of je kind) Corona hebt? moet je dan verplicht in quarantaine?
  Ik zou dan het liefst in de auto springen en als een speer naar huis, ik zit er niet op te wachten om met een ziek gezinslid vast te zitten in Frankrijk, maar ik kan hier nog geen info over vinden helaas. Alvast dank!

 12. Eva schreef:

  Wij zouden graag kamperen van 23/06 tot 27/06. We weten dat we op voorhand moeten reserveren, maar hoe zit het met het sanitair? Is dit open of verschilt dit per camping?

  • Nicky schreef:

   Hai Eva, dat er hygiënische regels zijn voor de sanitaire blokken is zeker, maar welke precies verschilt per camping. verplicht gebruik van handgel voordat je de kranen of doucheruimtes gebruikt bijvoorbeeld. Of 1 op de 2 douches gesloten..
   Zodra we meer retouren hebben zullen we de meestvoorkomende maatregelen noemen in ons artikel!

 13. christine apers schreef:

  Mogen we met 14 personen (uit 5 verschillende gezinnen) naar een vakantiehuis in Frankrijk van 4-18 juli, onder voorwaarde dat de grenzen open gaan?

  • Josee schreef:

   Hi Christine, voorzover wij weten zijn er geen limieten vwb verblijf in een privé huis/gebouw, voor openbare gelegenheden en restaurants geldt nu nog een max. van 10 personen per gezelschap.

 14. Luc Embrechts schreef:

  Beste,

  Wij hebben voor de covid-19 voor eind augustus 2020 een minibuisje gehuurd voor een fietsvakantie in Frankrijk
  In het busje is er plaats voor 6 personen die wij ook effectief gaan gebruiken
  Kan die vakantie volgens jullie nog door gaan of is de kans zeer klein
  Mvg.
  Luc

  • Josee schreef:

   Waarschijnlijk weten we volgende week meer over de ingangsdatum positief reisadvies dus dat is ver voor augustus. Dus vanuit dat perspectief; ja reizen kan dan. Enige onzekerheid is de gezondheidssituatie over 2 maanden.

 15. Bert schreef:

  Hallo, Weet iemand wat de regels zijn in Frankrijk zijn met betrekking tot de kinderen en afstand houden?
  Moeten alle kinderen van alle leeftijden ook 1 meter afstand houden?
  Of zal dat vanaf 21 juni ook niet meer zijn?
  Wij gaan op 27 juli op vakantie namelijk, en het zou superfijn zijn als de kindjes lekker met andere kindjes op de camping kunnen spelen

  • Nicky schreef:

   Op de scholen in Frankrijk moeten kinderen zich ook aan de ‘gestes barrières’ houden, dwz 1 meter afstand houden, vaak hun handen wassen en in hun elleboog niezen of hoesten. We verwachten dat campings die richtlijnen zullen noemen bij de receptie, maar daar verder niet streng op toe zullen zien. Op school blijken die instructies voor jonge kinderen ook niet echt werkbaar. Ja, na 22 juni wordt een verder versoepeling verwacht.

 16. Margot schreef:

  Ik las even jullie blog ivm het reizen naar Frankrijk. Ik vernam dat de grenzen in principe opengaan op 15/06, maar ik lees hier en daar dat het maar beslist zal worden op 15/06. Heb je enig idee of we op 20/06 al dan niet kunnen reizen naar Frankrijk?

  • Nicky schreef:

   Lees onze aanvulling van vandaag bovenaan het artikel!

   Over jullie reisdatum 20 juni: de kans is volgens ons groot dat het dan kan, maar niets is nog zeker, helaas. We houden het hier bij..

 17. Marcel schreef:

  Kunnen we op Maandag 00:01 de Franse grens over,of is er een kans dat er op zondag al richting bestemming gereden kan worden.

 18. lisa schreef:

  hallo, mijn vraag is of mensen uit verschillende huishoudens in 1 auto mogen van nederland naar frankrijk, ik lees daar nergens wat over…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *