frankrijk.nl

Cahors: mooie stad in de Lot

Deze zomer rijdt de Tour de France door Cahors in de Lot. Dit rustige en charmante provinciestadje wil je absoluut bezoeken als je in de buurt op vakantie bent. Coen geeft tips!

Op 22 juli 2022 is Cahors de finishplaats van de 19e etappe van de Tour de France. Als je een liefhebber van wielrennen bent, is het leuk om tijdig een plekje achter de dranghekken op de Boulevard Gambetta te bemachtigen. Maar slenter je graag op je gemak door oude Franse steden, dan kun je misschien beter na de 22e een bezoek aan Cahors brengen!

Cahors mooie stad in departement de Lot in het Zuidwesten

Wat wil je zéker zien & doen in Cahors?

1. Mont Saint-Cyr

We beginnen op de Mont Saint-Cyr, waar je de mooiste panoramafoto’s maakt van de stad die zo prachtig ligt ingebed in een meander van de Lot. Als een soort Madurodam ligt de middeleeuwse binnenstad aan je voeten. Voor de sportieveling: je kunt te voet naar dit uitzichtpunt vanuit de wijk Saint-Georges (bij de Pont Louis Philippe). Wie dit niet helemaal ziet zitten, pakt de auto en rijdt in ca. 10 minuten naar boven.

Cahors Mont St Cyr

2. Kathedraal Saint-Etienne

Vanaf de Mont Saint-Cyr vallen de 2 markante koepels van de cathédrale Saint-Etienne direct op. Vanaf Place Chapou, het plein voor de kathedraal, is het de robuuste façade met de klokkentorens die de aandacht trekt. Het ruim 900 jaar oude bouwwerk is van binnen redelijk sober, maar dat maakt de plek ook mysterieus. Als je doorloopt naar het koor, zie je aan de rechterkant een klein deurtje dat toegang geeft tot de fraaie kloostertuin. In de kathedraal wordt, in een bijna altijd afgesloten kapel, de Sainte Coiffe bewaard, die door Jezus zou zijn gedragen na zijn dood. Een coiffe werd destijds gebruikt om het hoofd van een overledene te bedekken. Over hoe het heilige stuk stof in Cahors terecht is gekomen, bestaan verschillende hypotheses…

Cahors kathedraal Saint Etienne

3. De markthal van Cahors

Vanaf de kathedraal is het maar een klein stukje lopen naar La Halle de Cahors. Deze oude overdekte markt (dagelijks geopend behalve op maandag) is een paar jaar geleden helemaal gerenoveerd en echt prachtig geworden. Je vindt er veel verse producten uit de Lot en uiteraard de krachtige rode wijn uit de streek, de cahors. Naast de kathedraal vindt twee keer per week ook een grote buitenmarkt plaats, elke zaterdag- en woensdagochtend (8.30-13.00 uur).

Cahors markt

4. Sporen van Léon Gambetta

De naam van Léon Gambetta kom je overal in Frankrijk tegen, maar in Cahors is deze staatsman wel heel prominent aanwezig. Gambetta werd hier namelijk in de 19e eeuw geboren. Hij stond als voorvechter van (meer) democratie aan de wieg van de Derde Republiek, na de jarenlange overheersing van Napoléon en zijn nazaten. De grote boulevard met platanen die het noorden en het zuiden van de stad verbindt, is vernoemd naar deze krijgsheer. Hier, op deze ‘Champs-Elysées’ van Cahors, ontknoopt zich de 19e étappe van de Tour de France. Vanaf zijn sokkel op de Allées Fénélon zal Léon alles goed in de gaten kunnen houden. De markante toren schuin achter het monument is onderdeel van een imposant schoolgebouw uit de 18e eeuw, tegenwoordig het grootste collège van de stad, vernoemd naar – jawel – Léon Gambetta.

Cahors boulevard Gambetta

5. Place François Mitterrand

Place François Mitterrand, vlak naast het standbeeld van Gambetta, heeft een aantal leuke dingen te bieden. Naast het Office du Tourisme vind je er de Cahors Malbec Lounge. Hier wordt de beroemde rode cahors-wijn gepresenteerd en kun je deelnemen aan een proeverij. De lounge geeft je een prima indruk van wat deze bijzondere wijnstreek te bieden heeft. Naast deze wijnlounge ligt de oude bibliotheek van Cahors verborgen in de hoek van het pleintje. Deze bijzondere plek is maar heel beperkt open, dus mocht je de kans krijgen…. Binnen lopen!

Cahors stadje in de Lot standbeeld Gambetta

6. Museum Henri-Martin

Voor een kleine provinciestad heeft Cahors geen onaardige culturele voorzieningen. Zo is er het net heropende Musée Henri-Martin, genoemd naar de schilder die aan het eind van de 19e eeuw in het Zuidwesten van Frankrijk leefde en werkte. Een groot deel van zijn werken schilderde hij in zijn atelier in het plaatsje Labastide-du-Vert, in de buurt van de stad. Wie zijn werk op internet opzoekt, komt direct in Franse sferen, maar nog beter is het natuurlijk om de imposante, kleurrijke schilderijen in het echt te zien! Musée Henri-Martin is dus een leuke culturele stop tijdens je vakantie in de Lot!

pont valentré de brug van Cahors

7. De beroemde brug Valentré

De imposantste bezienswaardigheid van de stad is de Pont Valentré, de markante brug uit de 14e eeuw die werd gebouwd door de consuls van Cahors. Hiermee toonden de machthebbers hun rijkdom en de brug zorgde ook voor betere toegang tot de stad vanaf de westkant. De bouw van de brug heeft meer dan een halve eeuw geduurd en dat was ook voor die tijd al erg lang! Hoe dan ook, 7 eeuwen later kunnen we nog steeds genieten van een indrukwekkend en fotogeniek bouwwerk.

pont valentré de brug van Cahors

Wie – ondanks de eventuele zomerhitte – genoeg energie heeft, loopt verder dan de brug lang is. Aan de overkant linksaf vind je La Maison de l’eau. Dit charmante kleine museumpje vertelt je over de bijzondere manier waarop Cahors zijn drinkwatervoorziening heeft geregeld. Het water komt namelijk uit de bron de Chartreuse. Even verderop kun je een blik werpen op deze bron, die mysterieus blauw-groen is gekleurd door de kalksteen op de bodem. De allermoedigste toerist beklimt ook het pad achter de brug. Boven op de heuvel heb je een schitterend uitzicht op de stad en ook op de Pont Valentré natuurlijk!

Mocht je toch op 22 juli in Cahors zijn, dan kun je vanaf dit – lekker rustige – uitkijkpunt, de Tour-karavaan door de stad zien razen!

Lees ook: De winkel- en restaurant-tips voor Cahors van Asjha

Coen Nihot GastbloggerLEES OOK:
Tour de France-feestje op TV5MONDE
De mooiste plekken in de Lot
Top7 beste markten van het Zuidwesten

Tekst: Coen Nihot Beeld: CDT Lot Tourisme (Teddy Verneuil, Cyril Novello, Loïc Bel), Mossot Wikicommons (blvd Gambetta)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *