frankrijk.nl

Budgettip: dwárs door Frankrijk… met de bus

Louis wil van Bordeaux naar Clermont-Ferrand reizen en merkt dat dat met de trein bizar lang duurt en nog duur is ook. De langeafstands-bus blijkt in dat soort gevallen een heel handige en (spot)-goedkope oplossing. Zijn verslag van zo’n budget-busreis: is dat een beetje te doen?

Lekker met de trein in een paar uurtjes van Bordeaux naar Clermont-Ferrand, 350 km verderop in midden Frankrijk. Even regelen met de app van de SNCF, de Franse spoorwegen. Tikkerdetik, klikkerdeklik, petite pomme-petit oeuf: vertrek 08:46, prijs €152,60 en reistijd… huh, wat zegt u, acht uur en een kwartier, hóe dan?!

Tja, in Frankrijk leiden alle spoorwegen naar Parijs midden in het spinnenweb. Maar wel een web met amper dwarsverbindingen. Wil je van links naar rechts door het land treinen dan heb je een probleem. Zo ontdekte ik dus dat er geen rechtstreekse spoorverbinding Bordeaux-Clermont bestaat. Je komt niet verder dan Tulle of Ussel. Dus nemen de cheminots je eerst honderden kilometers mee omhoog naar Parijs, naar Gare Montparnasse. Overstappen naar Paris Bercy aan de andere kant van de stad. En dan weer honderden kilometers zuidwaarts. Een wel heel royale omweg. Of je boemelt met drie overstappen via Nevers.

Alternatieven voor vliegen en de trein

Schaamteloos vliegen kan alleen via Parijs. Milieuverpestend, enorm tijdrovend, schreeuwend duur. Daar moet je niets eens over willen nadenken. Met iemand meerijden dan? Via blablacar.fr regel je zo’n covoiturage voor een klein prijsje. Maar of je iemand vindt op de door jou gewenste tijd, oppikplaats en afzetplek? En je moet wel zin hebben in een halve dag Frans gebabbeldebabbel met een vreemde in een auto. Dus, met de bus!

Flixbus

Raamstaren

En zo schuift onze vriendelijke chauffeur Ghali de volgende dag om 9.20 uur achter Gare Saint-Jean in Bordeaux mijn koffer in de buik van zijn glimmend gifgroene FlixBus, een zogeheten bus Macron (zie onderaan). Op het bovendek kies ik een raamplekje. De stoel naast me blijft leeg, ik heb lekker de ruimte tijdens 5,5 uur die de reis duurt.

Flixbus Parijs

 

Buschauffeur Ghali die al vele tienduizenden kilometers gereden heeft

Korte tijd later zoeven we oostwaarts. Nee, niet over binnenwegen met in elk gehucht een rondje rond de kerk (XIIIe siècle), maar rechtstreeks, comfortabel wiegend over de autoroute A89. In de middag een half uur pauze bij l’Aire de Chavanon. Fijn om er even de benen te strekken en lekker op je gemak te plassen. De bus heeft wel een keurige wc aan boord, maar op poppenhuisformaat; handig voor hoge nood.

De tijd vliegt

Boek lezen, brief schrijven (de soepele vering van de bus voorkomt uitschieters), beetje internetten (Wifi), navelstaren, raamstaren naar ingehaalde vrachtwagens, voorbijglijdende wijnvelden, weiden, en akkers, boerderijen met het en der op het erf oude werktuigen en rotzooi die daar al decennialang liggen te roesten, vulkanen en de Puy de Dôme. En opeens, nog ver voor de grenzen van mijn geduld zijn bereikt, sta ik bij het Gare routière in het centrum van de stad met de zwarte kathedraal. Ruim een kwartier voor op schema, ondanks dat we bij vertrek nog twintig minuten hadden gewacht op verlate passagiers (service!). Ghali heeft het weer geflixt!

Clermont ferrand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FlixBus, bijna voor niks dus

En dan bewaar ik het lekkerst voor het laatst: de reiskosten. Voor de hele rit betaalde ik slechts €13,31, inbegrepen een vrijwillige donatie van € 0,32 voor CO2-compensatie. Zeg nou zelf, daar gaat uw Hollandse hart toch ook sneller van kloppen?

Les bus Macron

In Frankrijk werd in 2015 met de Wet-Macron, net als elders in Europa, de markt opengesteld voor langeafstandsbussen: trajecten van meer dan 100 km met lage tarieven, als alternatief voor de trein. Geen eenvoudige markt en menig busbedrijf beet zich er op stuk. Overlevenden zijn BlaBlaCar en FlixBus. FlixBus is internationaal marktleider met 2500 bestemmingen in 28 landen. In Frankrijk verbinden beide bedrijven samen maar liefst 204 steden met elkaar.

flixbus

NB De genoemde trein-, vlieg- en bustarieven variëren afhankelijk van vertrekdatum en -tijd.

LEES OOK:
6 Franse stedentrips met de trein

Naar Parijs? Dit is de snelste manier!

Tip! Sneller doorrijden op de Franse autoroute

Tekst: Louis Zwaan Beeld: Louis Zwaan, CC-BY-Viaggio-routard, CC-BY Clara MD (Clermont)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.