frankrijk.nl

Bezoektips rond Montpellier: 3x chillen tussen druiven en olijven

Sommige wijn- en olijfboomgaarden bieden méér dan alleen lekkere wijn en olijfolie, zo bleek tijdens onze stedentrip Montpellier. Op twee domeinen net buiten de stad bieden de innovatieve eigenaren ons topbelevingen.

1. Domaine Saint Jean de l’Arbousier: wijngaard met fietsroutes, boomhutten en chill-avonden

Ten noordoosten van Montpellier bevindt zich het wijndomein van de familie Viguier, prachtig gelegen in het landelijke Castries. Het is een familie die vooruitkijkt en meer biedt dan de gemiddeld 80.000 flessen die zij jaarlijks bottelen uit hun wijndruivenoogst.

domaine arbousier

Fietsen-wijngaard-Montpellier

Zo organiseren zij in samenwerking met Seb Ecobike tochten op elektrische mountainbikes door hun wijngaarden en de omgeving. Je gaat daarbij zelfstandig op pad (met een routebeschrijving) of onder leiding van een gids. Een superervaring met geweldige uitzichten!

ebike fiet arbousier

Onderweg passeer je de 4 boomhutten die de familie verhuurt. Ze hangen zo’n 5 meter boven de grond en zijn ingericht voor 2 tot 4 personen. De grootste heeft zelfs een waanzinnig terras! Leuk detail: het ontbijt wordt ’s morgens gebracht in een mandje dat je zelf omhoog mag takelen. (noot redactie: wij genoten er tijdens ons middagbezoek exceptioneel van een kaasplankje, wat voor ons was klaargezet).

domaine-lOulivie-Montpellier-wijngaard-boomhut

Boomhut Arbousier

En er is meer: van half juni tot half augustus vindt er op dit domein elke vrijdagavond het Vin’estival plaats. Een gezellig DIY-buitenfeest naast de monumentale hoeve, met een tiental foodtrucks, een podium met muziekartiesten, tafels en zithoeken. Dat is nog eens een leuke manier om de rode, witte en roséwijnen van l’Arbousier te proeven! Entree gratis.

Domaine St. Jean de l’Arbousier , 34160 Castries

2. Domaine de L’Oulivie: aperitief met tapas of diner tussen de olijfbomen

Ten noordwesten van Montpellier, in Combailleux, vinden we het uitgestrekte domein van de familie Billet. Schoondochter Hélène neemt ons hier mee naar de immense olijfboomgaard van maar liefst 10.000 bomen!

mas oulivie

We passeren een heerlijk ruikende kruidentuin die zijn weg vindt naar hun laatste creatie: een restaurant en terras midden in de boomgaard. Verrassende spot om een aperitief te drinken met heerlijke amuses als charcuterie, olijffriet en olijven. Een terras op 2 meter hoogte biedt je een fan-tas-tisch uitzicht op de olijfbomen, de paarden die er vrij rondlopen én op de Pic Saint-Loup, de hoogste berg van het departement. Elke donderdag en vrijdagavond wordt de avond opgeluisterd met muziek en kun je aanschuiven voor een diner, door een chef-kok bereid, van 19.00 tot 23.00 uur. Très conviviale en très originale!

Domaine de l'oulivie

Domaine de l-Oulivie

mas oulivie

Vergeet ook niet de boetiek te bezoeken! Daar kun je 13 verschillende soorten olijfolie kopen (ga vooral proeven!) en ook tapenades, azijn, de beroemde (zwarte) rijst en het zout uit de Camargue, en diverse schoonheidsproducten op basis van olijven, algen of mineralen.

Domaine de l’Oulivie, 34980 Combailleux

boutique mas olivie

Proeven olijfolie

3. Ambachtelijk shoppen in het übercharmante dorp Matelles

Op 18 km ten noorden van Montpellier ligt Matelles, een werkelijk prachtig middeleeuws dorpje. Deed ons onmiddellijk denken aan dat andere pittoreske dorp in de Hérault, Saint-Guilhem-le-Désert, maar dit plaatsje is veel minder bekend en dus ook veel rustiger en minder toeristisch. Via de oude stadspoort loop je het oude centrum in dat bestaat uit een wirwar van kleine oplopende straatjes.

matelles

matelles-montpellier

Tussen de bewoonde huizen vind je diverse piepkleine galeries en winkeltjes, waaronder La vinaigrerie Montpelliéraine van Nicolas, ambachtelijk azijnmaker. Sinds 2017 maakt hij biologische wijnazijn op duurzame wijze. Daarvoor gebruikt hij wijn, die in houten vaten wordt gerijpt. De balsamico-azijnen hebben als basis ingekookte druivensap dat vervolgens wordt gerijpt in stalen vaten.

matelles vinaigrerie

matelles

Wij adviseren: bezoek dit leuke dorp op je gemak en sluit het af met een bezoek aan dit schattige winkeltje waar je ook andere lokale producten als zout of olijfolie kunt kopen.

La vinaigrerie Montpelliéraine, 4 rue des Arcs Boutans, 34270 Les Matelles

LEES OOK onze andere tips voor een bezoek aan Montpellier en omgeving!

matelles visite

 

Eén reactie op “Bezoektips rond Montpellier: 3x chillen tussen druiven en olijven”

  1. Tamara schreef:

    Wat een leuk artikel is dit, ik kan niet wachten om zulke ideeën zelf toe te passen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *