frankrijk.nl

5 leuke boeken voor de vakantie in Frankrijk

Romans die in Frankrijk spelen, vertaalde literatuur en boeiende non-fictie over Franse onderwerpen. Zie hier een heerlijk sappige leeslijst voor iedereen die deze zomer pagina’s wil verslinden. Bonne lecture!

Et Alors? Waarom de Fransen zo Frans zijn (non-fictie)

Al begin dit jaar verschenen  en we zijn er eerder stomweg genoeg niet aan toegekomen. Schande, want dit 327-pagina dikke boek van de Belgische auteurs Joost Houman en Alain Mouton is absoluut noemenswaardig voor Frankrijkliefhebbers. De ondertitel is wat ambitieus en er zijn diverse journalisten die die specifieke vraag wat serieuzer hebben proberen te beantwoorden (we denken o.a. aan Jelle Noorman en de schrijvers van Sixty Million Frenchmen Can’t Be Wrong). Maar als je de hoofdstukken over platgelopen onderwerpen als De Gaulle, Jeanne d’Arc en kikkerbillen even voor lief neemt, dan biedt dit boek absoluut een indrukwekkende hoeveelheid aan Frankrijk-informatie. Zowel in de grote lijnen als in de details: wij leerden tal van verrassende feitjes die we niet kenden (zoals dat de Gorges du Verdon pas in 1905 ‘ontdekt’ zijn of dat in de Aveyron ooit een kind opgroeide zoals Mowgli in het Jungleboek). Het grootste pluspunt van Et alors? is dat de veelal historische wetenswaardigheden goed aangevuld worden met recente gebeurtenissen en actuele trends. Zo komen huidige politieke ontwikkelingen aan bod en hoor je bijvoorbeeld over de uittocht uit Parijs (veel jonge gezinnen en tweeverdieners verlaten de hoofdstad). Kortom interessante Frankrijk-materie en dat alles geschreven in uiterst vlotte zeker niet-droge Vlaamse pen! €26,95, op Bol.com

et alors boek vakantie

Gare du Nord: Frankrijk- en treinverhalen van Philip Freriks (non-fictie)

Er is een nieuwe editie van Gare du Nord, de verhalenbundel die Philips Freriks voor het eerst publiceerde in 2004. Freriks werkte (lang voordat hij Frankrijk-correspondent werd voor diverse media) als slaapwagenconducteur bij de Compagnie Internationale des Wagons-Lits in. De treinnostalgie die Freriks daar opdeed komt in dit boek tot uitdrukking in diverse mooie verhalen over het Franse spoor (o.a. Gare du Nord, Le Train Bleu, de lijn Paris-Lyon-Marseille). De overige hoofdstukken van de bundel bespreken algemenere Franse onderwerpen en personages. Zoals Jules Verne, Johnny Halliday en schrijver Alain Fournier (waarvan het WOI-graf pas recentelijk is gevonden, een historisch moment waar Freriks bij was). Een seriemoordenaar die de Champagne onveilig maakte in de jaren ’80 of een fascinerende beschrijving van  La Courtine, een militair terrein in de Limousin, waar het Nederlandse leger jarenlang trainingskampen hield. Gare du Nord bestaat ook als e-book én als LUISTERBOEK (ingesproken door Freriks zelf), dus dat laatste is een heerlijke optie voor onderweg (in de auto) of met oortjes in aan het zwembad. Paperback €17,50, op Bol.com

gare du nord boeken vakantie

Moord in de Rue Dumas: thriller met Provençaals sausje (fictie)

De Canadese auteur Mary Lou Longworth, al 25 jaar woonachtig in Aix-en-Provence, heeft weer een spannende misdaadthriller afgeleverd voor haar reeks Provençaalse mysteries. We volgen onderzoeksrechter Antoine Verlaque, die zijn tanden zet in een mysterieuze moord van een vooraanstaande professor aan de universiteit van Aix-en-Provence. Leest lekker weg en neemt je meteen mee in heerlijke Zuid-Franse sferen. €19,99, op Bol.com

moord in de rue dumas boeken

Moordzaken in de Dordogne: nieuwe detectives van Martin Walker (fictie)

Deze zomer verschenen alweer de 4e en 5e aflevering van de gloednieuwe Nederlandse vertalingen van de fijne detectiveserie Bruno, chef de police. Deze misdaadserie is geschreven door Martin Walker, een Brit die al jaren in de Dordogne woont. Daardoor lukt het de auteur uitstekend om de sfeer van het Zuid-Franse platteland te gebruiken als charmant en herkenbaar decor voor de moordmysteries die de goedgemutste politiechef Bruno moet oplossen. In Een onverwachte vondst (deel 4) ontdekt een team van archeologen een veel te recent skelet tijdens een opgraving van prehistorische schatten. Terwijl in De Duivelsgrot (deel 5) een schijnbaar rituele moord naar een kasteel op een rots boven de rivier leidt. Spannend. De Duivelsgrot (e-book, paperback), Een onverwachte vondst, (e-book, paperback)

een onderwachte vondst boeken vakantie
Miss Dior: biografie over een sterke zus (non-fictie)

Bij de familie Dior is alle aandacht van het nageslacht naar die bekende broer gegaan. Naar Christian Dior, die de Franse mode voor altijd veranderde met zijn New Look. Maar dankzij journaliste Justine Picardië is er nu een interessante biografie over Christians minstens zo bijzondere jongere zuster, Catherine. Zij sloot zich tijdens WOII, slechts 24 jaar oud, aan bij het Franse verzet. Na 4 jaar werd ze opgepakt door de Gestapo, gemarteld en gedeporteerd naar Ravensbrück. Ze overleefde dat concentratiekamp en werd na de oorlog de muze van haar broer, die zijn eerste parfum naar haar vernoemde. Christian stierf in 1952, maar Catherine overleefde haar broer 52 jaar, en stierf pas in 2008 op 90-jarige leeftijd. Mooie reconstructie van het familieverleden en interessante schets van Frankrijk tijdens de oorlog. E-book en hardcover bij Bol.com
Miss Dior biografie

We noemen Bol.com-links voor het (vakantie)gemak, maar deze boeken zijn natuurlijk ook te koop (of the bestellen) bij de boekhandel!

LEES OOK:
Muziek! Playlists voor op de Route du Soleil

2 reacties op “5 leuke boeken voor de vakantie in Frankrijk”

  1. Govert de Jong schreef:

    Ik geniet van uw site en nu ook van de boeken tips,alleen jammer dat u bol.com aangeeft om ze te bestellen en niet de ( plaatselijke) boekhandel .

    • Nicky schreef:

      Beste Govert, je hebt helemaal gelijk. W hebben dit vermeld onder het artikel: We noemen Bol.com-links voor het (vakantie)gemak, maar deze boeken zijn natuurlijk ook te koop (of the bestellen) bij de boekhandel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *