frankrijk.nl

5 specialiteiten rond de Atlantische kust

Zo leuk: tijdens je vakantie echt zien waar al die heerlijke Franse producten gemaakt worden. Carole reisde met haar gezin langs de Atlantische kust en ging onder meer kijken bij een oesterkweker, zoutwinner en aardbeienboerderij. Dit waren haar favoriete culinaire ontdekkingen en restaurants onderweg!

Welke aardbeien zitten er in mijn ijs? Hoe groeien oesters in de Atlantische Oceaan? Waar komt de fleur de sel vandaan die op mijn aardappeltje van Ile de Ré zit? Hoe komen die sardientjes in hun blikje terecht? Hoe heet de heerlijke vis op mijn bord? Je hoort het. Ik ben nieuwsgierig en ik wil graag weten wat ik eet. Tijdens mijn vakanties zoek ik de oorsprong van lokale producten vaak tot op de bodem uit. Zo ook tijdens mijn recente gezinsvakantie langs de Atlantische kust.

ijs eten langs de Atlantische kust

1. Oesters – les huîtres

Onze dochter Anouk is geen grote oesterliefhebber, maar mijn man en ik kunnen ze elke dag wel eten. Oesterkweker Eva Charneau toonde ons haar kwekerij Les Amourettes, in La Faute-sur-Mer in de Vendée. Eva vertelt zo leuk over haar vak, dat het zelfs Anouk interesseerde en ze zowaar een oester wilde proberen!

oesters Marennes Charente-Maritime

Aan de Franse Atlantische kust kun je overal oesterkwekerijen bezoeken, vooral op de eilanden Île d’Oléron en Île de Ré, in Marennes en in de Baai van Arcachon. En als ze jou zelfs midden in de nacht wakker mogen maken voor oesters: op Île de Ré is er zelfs een 24-uurs automaat waar je een kistje oesters uit de muur kunt trekken!

Oesterkwekerij Les Amourettes Rondleidingen (Engels & Frans) en een Bar à Huîtres. Route de la Pointe d’Arcay, La Faute-sur-Mer, +33 (0)6 70174543, meer info.

Restaurant Le Buccin Geweldig restaurant in Marennes met groot terras aan het water, met ’s avonds uitzicht op de zonsondergang over de brug naar Île d’Oléron. Met voornamelijk oesters van Gillardeau, een heel bekende kweker uit dit gebied. Lunch vanaf €19,50. 6, Rue des Martyrs, Marennes, meer info.

oesters Marennes Charente-Maritime

Lees ook: 20 dingen die je wilt weten over oesters

2. Zoutbloem – La fleur de sel

In de zomermaanden leidt Nicolas Arnould twee keer per week geïnteresseerden rond in de kwelders (schorren) van Mesquer bij Guérande, in de Loire-Atlantique. De rondleiding is in het Frans of Duits en Nicolas spreekt ook een beetje Engels. In ongeveer 2,5 uur vertelt hij over de kwelders, toont dieren en planten die hier leven (waarbij je o.a. wilde mosterd kunt proeven) en daarna toont hij zijn zoutvelden, waar je leert hoe zout gewonnen wordt. Het bezoek eindigt in de Salorge de Rostu, een grote zaal waar zeezout en de fijne fleur de sel (‘het witte goud’) worden opgeslagen.

zoutvelden Loire Atlantique Franse westkust

Reserveringen bij het Office du Tourisme (+33 2 4062625204) of rechtstreeks bij Nicolas (+33 6 04486092).

Lees ook: fleur de sel, waarom je dat in huis wilt hebben

zeezout Loire Atlantique Franse westkust

3. Sardientjes – les sardines

Sardientjes zijn een van de bekendste producten van de Atlantische kust, vooral die uit de haven- en badplaats Saint-Gilles-Croix-de-Vie, in de Vendée. Daar vieren ze op 6 mei en 30 juli zelfs het Fête de la Sardine. Sardientjes worden hier nog steeds op ambachtelijke wijze ingemaakt. Dat kun je zelf bekijken in de conservenfabriek van La Perle des Dieux, de bekendste van Saint-Gilles. Mooie blikjes ook; die laten ze ontwerpen door kunstenaars, maar ook wat erin zit is top. Mmm, een snee geroosterde pain de campagne met een paar sardientjes erop, wat wil een mens nog meer?

La Perles des Dieux: winkels op diverse adressen langs de Atlantische kust, zie hier: www.laperledesdieux.com/nos-boutiques. Bezoek aan de fabriek (la conserverie), 49 rue des Couvreurs, 85800 Saint-Gilles-Croix-de-Vie, tel. +33 (0)2 51 55 55 55 44.

Lees ook: de mooiste plekken van de Vendée

sardientjes Saint-Gilles-Croix-de-Vie Vendée

4. Aardbeien – les fraises

La Fraiseraie in Pornic (Loire-Atlantique) is een begrip aan de Atlantische kust! Locals komen van verre naar deze crêperie-ijswinkel om het beroemde aardbeienijs te eten. Het muurtje tegenover de ijssalon – met uitzicht op de prachtige haven –  heeft dan ook de bijnaam de ‘likmuur’! De aardbeien komen van de eigen boerderij van La Fraiseraie, een stukje verderop, waar je van mei tot augustus zelf mag plukken.

aardbeien bij La Fraiserie in Pornic

Wij genoten van een lunch op het schaduwrijke terras van de crêperie: de aardbei komt hier terug in elke gang, van het aperitief tot het nagerecht. En ik moet zeggen: de galettes (hartig) en crêpes (zoet) zijn echt fantastisch (erewoord van een crêpes-expert)! Anouk mocht hier zelfs haar eigen ijsje scheppen! Kortom: erg leuk adres voor gezinnen. In de boerderijwinkel van La Fraiseraie kun je ook aardbeienjam, siropen en andere lekkernijen kopen.

IJssalon en crêperie: Place du Petit Nice, 44210 Pornic. Meer informatie

En als je niet in Pornic bent: La Fraiseraie heeft nog ruim 10 ijssalons in de omgeving, zoals in Nantes, La Baule, Guérande en op Île de Noirmoutier,

aardbeien bij La Fraiserie in Pornic

5. Verse vis & schaaldieren – les poissons & fruits de mer

Voor fans van vis en zeevruchten (zoals ik!) is de Atlantische kust een waar paradijs. De beste plek om zoveel mogelijk soorten lokale vis te ontdekken is op de visafslag (la criée), waar de vis meteen vers wordt geveild na terugkeer van de vissersboten. Wel iets voor vroege vogels, want sommige visveilingen beginnen al om 4 uur ’s ochtends. Maar ook in de viswinkels of bij de viskraampjes op de markt word je als visliefhebber heel erg blij van de Atlantische kust. Zo veel en zo lekker!

verse vis en mosselen eten Atlantische kust

3 visrestaurants die de moeite waard zijn:

Mirko Al Mare in Boucholeurs (vlak bij La Rochelle): Frans-Italiaanse ambiance in een mooi licht, houten restaurant aan zee.

Aquarium Café in La Rochelle: de brasserie van het beroemde aquarium van La Rochelle heeft een goede keuken en prachtig uitzicht.

La Bicyclette Jaune in Lacanau: zo goed dat we er twee keer geweest zijn!

LEES OOK:
15x waarom de Atlantische kust zo leuk is
Kamperen langs de Atlantische kust
7x leuke activiteiten langs de Atlantische kust
Slow travel-vakantietips 2022 langs de Atlantische kust

Tekst en beeld: Carole Goelitz (behalve CC-FB/Perles des Dieux)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *