Kamperen in Frankrijk en hond mee? Onze tips!
Op vakantie, dan gaat de hond toch gezellig mee? Maar welke regels en voorschriften gelden er in Frankrijk eigenlijk omtrent huisdieren? Accepteert elke camping een hond en waar moet je verder allemaal aan denken?
We krijgen de vraag steeds vaker: ‘Kennen jullie vakantieadressen in Frankrijk waar ik mijn hond naartoe kan nemen?’. En grappig genoeg: aan de aanbod-kant lijkt het onderwerp ook in beweging, er zijn intussen aardig wat B&B’s, hotels (zoek op onze tag ‘honden welkom’) en ook campings die niet moeilijk doen over een viervoeter in het reisgezelschap.
Tips voor een vakantie in Frankrijk met een hond
Voor vertrek:
– Zorg dat je alle papieren op orde hebt om naar Frankrijk te gaan, ook voor de hond. Dat betekent een huisdierenpaspoort en het bewijs van een geldige rabiës-inenting (min. 21 dgn oud). Let op: de hond moet ook kunnen worden geïdentificeerd door een tatoeage of elektronische chip.
– Weet verder dat eigenaren van ‘gevaarlijke’ hondenrassen (o.a. pitbulls en rottweillers) een speciale vergunning (permis de détention) moeten hebben (op straffe van serieuze boetes en zelfs gevangenisstraf).
– Controleer of je hond onder jouw aansprakelijkheids- en reisverzekering (voor ziektekosten in het buitenland) valt. Huisdieren zitten namelijk niet standaard in je reisverzekering.
– Pak voor hem/haar ook reisbagage in: de vertrouwde speeltjes, deken en als het kan zelfs de hondenmand.
– Denk erom dat een hond in de auto goed gezekerd moet zijn. Dat betekent dat je ze in een autobench of achter een bagage/hondenrek moet vervoeren. Een hondengordel mag in veel gevallen ook.
Keuze van je accommodatie:
– Kijk of honden geaccepteerd worden op je vakantieadres (in geval van een zogenaamde ‘risicohond’ even dubbelchecken) en vergeet vooral niet om hem/haar bij boeking op te geven!
– Kijk of er voldoende uitlaatmogelijkheden zijn vanaf je logeeradres.
– Ga je naar de kust? Check of honden in de omgeving toegang hebben tot het strand. Hier is een lijstje van stranden in Frankrijk waar dat is toegestaan.
– Hondepoep (‘déjection canine‘ of ‘crotte de chien‘) moet je ook in Frankrijk opruimen en in de steden riskeer je een boete als je dat niet doet. Die varieert van €35 tot wel €750 (!! – dat hoge tarief geldt echter alleen in Bergerac in de Dordogne).
– Verblijf je op een camping? Niet alleen is het fijn om rondom goede wandelmogelijkheden te hebben, maar kijk eventueel ook of de camping een ‘uitraasplek’ heeft waar je hond ongelijnd even vrij kan hollen en spelen. En kijk ook uit naar andere ‘hondvriendelijke’ faciliteiten
– Boek een mobilhome, huisje of grote lodgetent met ventilatie, want je wilt niet dat je hond in zo’n snikhete tent achterblijft als je even boodschappen gaat doen.
– Weet dat er voor honden ook een tarief wordt gerekend.
Weleens een ‘Toutou bar‘ gezien op de grond in een restaurant of café in Frankrijk? Dat betekent ‘hondenbar’, dus Fikkie (=Toutou) mag hier zijn dorst lessen!
Onderweg en ter plaatse:
– Zorg dat je tussenstops inbouwt op plaatsen waar je de hond mag en kunt uitlaten, uiteraard het liefst op plekken waar je ook het zakje in een afvalemmer kunt gooien.
– Neem wat vertrouwd hondenvoer mee; fijn voor hem/haar onderweg en tijdens de eerste dagen van de vakantie, totdat je in de supermarkt een goeie Franse variant hebt gevonden.
– Neem een hondentekenkam mee of vraag bij de dierenarts speciale pillen tegen teken- of vlooienbeten.
– Let op, verblijf je in het zuiden van Frankrijk? Zorg dan dat je huisdier beschermd is tegen de nog onbekende maar gevaarlijke ziekte Leishmania. De parasiet wordt overgebracht door een soort zandvliegjes. De ziekte komt vooral voor aan de kust en verspreidt zich door de opwarming van het klimaat snel in het hele Middellandse zeegebied (zie deze kaart voor FR). De kans dat je huisdier wordt gestoken door een besmette zandvlieg is klein maar de gevolgen zijn des te groter. De ziekte is niet te genezen en kan dodelijk zijn. Je kunt je huisdier beschermen tegen deze ziekte met een vlooienband (collier anti-puces) die naast vlooien en teken ook beschermt tegen de zandvliegen (flebotomen/phlébotomes), bijvoorbeeld Seresto, Frontline, Scalibor of Aventix. Verder is beter om je huisdier niet bij zonsondergang of zonsopgang uit te laten, vooral niet in de buurt van water. Lees meer over deze ziekte op deze website of vraag je dierenarts ernaar.
Honden welkom bij Yelloh! Village
Niet alle campings en kampeerketens staan honden toe. Maar er zijn er ook die zich helemaal hebben ingericht op het ontvangen van gezelschappen met een hond. Yelloh! Village is een netwerk van luxe 4- en 5 sterren campings door heel Frankrijk en zij bieden maar liefst 70 campings die ‘huisdiervriendelijk’ zijn, met faciliteiten als:
– hondendouches
– speciale espaces verts (groenplekken) op de camping: veldjes waar de honden even kunnen rennen
– zakjesdispensers op diverse plaatsen op de camping
– een ruime keuze aan huuraccommodaties op de camping waar honden zijn toegestaan.
Wil je weten waar die campings zich zoal bevinden, dan vind je hier een overzicht van alle campings in Frankrijk waar honden zijn toegestaan.
Bon voyage!
LEES OOK:
Yelloh! Village vakantiedorpen in heel Frankrijk
Beeld: coverfoto Giphy, hond in auto CC/ Ignacio Amenábar, overig beeld Yelloh! Village
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Yelloh! Village

Een andere ernstige hondenziekte die van oudsher al in Zuid-Europa en intussen in zeer kleine schaal in Nederland voorkomt, is Babesiose. Verspreid door teken.
Onbehandeld gaat de hond er snel dood aan. Je ziet het zelf vooral doordat na een week of 2 à 4 de urine rood gaat kleuren.
Snel naar de dierenarts, die kan je hond redden. Dat is ons een jaar of 30 geleden ook overkomen. Daarna is de hond nog ruim 14 jaar oud geworden.
Injecties vooraf worden eigenlijk niet meer gegeven, omdat het een heel onaangename injectie is. Een goede anti vlooien- en tekenband of een andere methode beschermt de hond. Controleer toch regelmatig op teken.
Mijn ervaring is dat Frankrijk hartstikke hondvriendelijk is! Ik reis al twee jaar full time samen met mijn hond met de camper door Frankrijk en we hebben slechts één keer een camping gehad waar honden niet waren toegestaan. Ook in restaurants of cafés levert het vrijwel nooit een probleem op.
Via http://www.dogsincluded.nl kun je trouwens ook hele fijne hondvriendelijke vakantiehuizen, B&B’s en hotels vinden!
Wij gaan elk jaar met onze honden naar hondencamping La Soupeze.
Een kleinschalige camping (8 staanplaatsen, een blokhut en een gite).
Een echte aanrader. Midden in de bossen. Alle honden lopen los en het is een groot feest!
Augustus gaan we voor de 11e x!