frankrijk.nl

10 mooie plekken in de Lot

De Lot is een departement in het Zuidwesten van Frankrijk, in de streek die vroeger de Quercy heette. Is een rustig en nog heel authentiek landelijk gebied. Met paar hele mooie bezienswaardigheden. Coen, die er woont, noemt zijn 10 favorieten!

1. Cahors, hoofdstad in zakformaat

Voor de inwoners van de Lot is dit ‘de grote stad’, maar alles is relatief… Er wonen nog geen 20.000 inwoners in het charmante stadje Cahors, gebouwd in een meander van de rivier de Lot. Je hebt een prachtig uitzicht vanaf de Mont Saint-Cyr, die te voet en met de auto bereikbaar is. De Pont Valentré, een stenen brug uit de 14e eeuw, is een indrukwekkende en fotogenieke toeristische trekpleister. Maar vergeet vooral ook niet om ‘gewoon’ de eeuwenoude middeleeuwse straatjes en de gezellige Boulevard Gambetta op te snuiven!

Markt Cahors

2. Rocamadour, op zoek naar de Zwarte Maagd

Na de zoveelste bocht door de groene heuvels zie je ineens Rocamadour voor je liggen. Pas op en trap niet te enthousiast op de rem! Wow, wat een schoonheid! Eenmaal in het stadje geniet je van de gezellige straatjes met leuke winkels en terrassen met wonderbaarlijke uitzichten. Maar in Rocamadour gaat het uiteindelijk om de heiligdommen, die zich halverwege de hoge rotswand boven het dorp bevinden. Zeven kapellen en een basiliek (mét het beeld van de Zwarte Maagd) zijn letterlijk tegen de rotsen aangeplakt. En ben je nog niet klaar met klimmen? Dan kun je ook de ‘kruisweg’ nog nemen tot aan het bisschoppelijke paleis dat hoog boven op de rots ligt.

Rocamadour Montgolfiades

3. Saint-Cirq-Lapopie en het jaagpad langs de Lot

Enkele van ‘les plus beaux villages’ van Frankrijk vind je in de Lot. Saint-Cirq-Lapopie is waarschijnlijk het allermooiste, gelegen op een hoge klif boven de Lot, met huisjes die door Anton Pieck getekend zouden kunnen zijn. Vlakbij dit schilderachtige dorp vind je de Chemin de Halage, een in de rotsen uitgehouwen jaagpad langs de rivier, dat vroeger gebruikt werd om vrachtbootjes stroomopwaarts te trekken.

Saint Cirq Lot

Chemin de Halage Saint Cirq Lot

4. Robuuste rode wijn

Cahors is behalve een sympathiek provinciestadje ook nog eens de naam van een wijn met een lange historie: de AOC Cahors. Een robuuste rode wijn (met malbec), die uitstekend past bij de typische streekgerechten die ook niet bepaald licht zijn. Je kunt langsgaan bij tientallen grote en kleine wijnhuizen. Wie niet de tijd heeft om een dag lang tussen de wijngaarden te toeren, kan terecht in Villa Malbec in de stad Cahors of het nieuwe Vinoltis in Puy l’Evêque voor informatie én een proeverij.

rode wijn

5. Truffels in Lalbenque

Voor de echte zomertoerist misschien niet handig qua seizoen, maar de natuur laat zich nou eenmaal niet dwingen. De zwarte truffel wordt ‘geoogst’ in de wintermaanden en dus vindt de beroemde truffelmarkt van Lalbenque plaats op elke dinsdag van december tot maart. Je wilt niet weten wat er wordt betaald voor een truffel van een beetje kwaliteit! Lees ook: Topervaring, een bezoek aan dé truffelmarkt van de Quercy

truffelmarkt Labenque Lot

6. Betovering in de Gouffre de Padirac

Aankomend op de parkeerplaats is er natuurlijk niks bijzonders te zien. Logisch als je een grot gaat bezoeken. Maar daar verderop dan? Een gigantisch gat in de aarde, een diepte van 75 meter. Dit is de ingang van de Gouffre de Padirac. Dit is geen gewoon grottencomplex, dit is betovering vanaf het eerste moment. De afdaling, de onderaardse rivier met gondels, de schitterende zalen… Je bent alleen niet de enige die al dit moois komt bekijken, dus reserveer tijdig een kaartje!

Gouffre de Padirac in de Lot

7. Musée Zadkine, beeldende kunst

Is er een link tussen de wereldstad Rotterdam en het kleine dorpje Les Arques in de Lot? Jazeker! Het beeld ‘De Verwoeste Stad’ dat sinds 1953 de bombardementen van Rotterdam herdenkt, is in het atelier van Ossip Zadkine uitgedacht en ontworpen. Deze beeldhouwer van Russische origine vestigde zich in 1934 in Les Arques. Tegenwoordig is in het atelier het Musée Zadkine gevestigd en ook in de kerk van Les Arques is werk van deze kunstenaar te zien.

Zadkine Museum Lot

8. Middeleeuws kasteel: Bonaguil

Oké, hier spelen we even vals, want eigenlijk ligt het imposante Château de Bonaguil in Fumel niet in de Lot, maar 100 meter over de grens, in de Lot-et-Garonne. Maar tijdens een vakantie in de Lot is dit middeleeuwse kasteel echt een must voor alle leeftijden. Door de indrukwekkende torens, diepe verdedigingsgrachten, trappen en ridderzalen waan je jezelf echt in vroegere tijden. In de straten rondom het kasteel vind je een aantal leuke terrasjes om bij te komen van de beklimming.

Chateau de Bonaguil, Lot et Garonne, France, Sept. 2008

9. Afkoelen in de beschilderde grot van Pech Merle

Mammoets, bizons, paarden, oerossen, herten en ga nog maar even door. Een dierentuin? Nee, tientallen tekeningen, gemaakt door onze verre voorvaderen op de muren van dit grottencomplex. Meerdere schitterende zalen en een gangenstelsel van 2 kilometer, ontdekt door twee pubers in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Wel vooraf reserveren bij Pech Merle, want het aantal bezoekers is gelimiteerd.

4_12_5880GrotteDuPechMerleChevaux&MainsGravettien

10. De jungle van fosfaatmijn Le Cloup d’Aural

Je waant je in een soort jungle als je deze ‘grotten met open dak’ binnengaat. Er groeien in de Phosphatières du Cloup d’Aural planten die nergens anders in de wijde omgeving te vinden zijn. Deze oude fosfaatmijn uit de 19e eeuw lag er jarenlang verwilderd bij, maar nu is deze plek in ere hersteld en een (lekker koel) bezoek waard!

Jeux enfants Phosphatières Cloup d'Aural

Coen Nihot Gastblogger

LEES OOK:
Vakantiedomein in de Lot voor gezinnen met jonge kids
Cahors, 5 redenen voor een bezoek
Figeac, mysterieus stadje in de Lot
Supermooie vakantiehuizen & cottages in de Lot

Tekst: Coen Nihot Beeld: Cahors CC/Cyril Novello; Rocamadour CC/ C. Seguy; Saint Cirq village CC/Teddy Verneuil, Chemin de Halages CC/Teddy Verneuil; Wijn CC/ C. Novello, Truffel Lalbenque CC/ C. Seguy-Beatrice-Teixera; Gouffre de Padirac CC/ Etienne Valois; Musée Zadkine CC/ C. Novello; Lascaux CC/ Claude Valette; Le Cloup Aural CC/ A Leconte, CCBY Philip Capper (Bonaguil)

Eén reactie op “10 mooie plekken in de Lot”

  1. Adri Doodkorte schreef:

    Weet iemand of er een boot vaart van st cirq lapopie naar Bouzies wij willen eind augustus heen lopen, over het jaagpad en terug met de boot. Vanaf Bouzies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *