frankrijk.nl

Lille sprankelt tijdens zomerfestival Utopia!

Een toffe stedentrip dicht bij huis? Zet de Noord-Franse stad Lille maar op je lijstje! Dompel je er deze hele zomer onder in cultuur tijdens het kleurrijke festival Utopia. Martine nam al een kijkje.

In 2004 werd Lille omgedoopt tot Culturele hoofdstad van Europa en daar plukt de stad anno 2022 nog steeds de vruchten van. Om de 3 jaar vindt sindsdien een cultuurfestival plaats in de Noord-Franse stad en dit jaar is de 6e editie. Van mei tot oktober 2022 zijn er 800 culturele manifestaties met ‘Utopia’ als centraal thema.

Uttopia opening 2022

Deze zomer kun je niet alleen exposities en evenementen bezoeken, maar bewandel je ook artistieke routes door de stad., Les Caps’. Het cultuurfestival Utopia is overigens perfect te combineren met een weekendje shoppen in Lille.

lille uttopia festival

Mensen van mos

Verschillende plekken van Lille ondergingen een metamorfose voor het festival: al vanaf mijn eerste stap op Franse grond werd ik overspoeld door creativiteit. Zo botste ik tijdens mijn wandeling richting Vieux-Lille, de oude binnenstad, tegen dit groene standbeeld uit de serie ‘Moss Peoplevan de Finse kunstenaar Kim Simonsson.

Lille Utopia Moss People

Tijd voor expo’s

Cultuurfestival Utopia is niet compleet zonder les expos ofwel de tentoonstellingen. Tussen het grote winkelcentrum Euralille en het treinstation Lille Flandres ligt het museum Tripostal, een voormalig postsorteerscentrum. Ik bezocht er de expositie ‘Les Vivants’. Amerikaans-Indiaanse kunstenaars nemen je mee back to the basics en laten je kennismaken met hun eeuwenoude tradities. Iets waar het Westen van kan leren in tijden van klimaatcrisis en overbevolking.

Lille Utopia zomerfestival exposities

Magisch bos in Palais des Beaux-Arts

De expositie ‘La Forêt Magique’ in het wonderschone Palais des Beaux-Arts (Lille’s Museum van de Schone Kunsten) bracht me, ondanks de regen, naar het bos. Kunstenaars brengen hier een gevoelige ecologische boodschap over via hun schilderijen, pakkende filmfragmenten en andere bijzondere creaties.

Lille Utopia zomerfestival exposities

Gare Saint-Sauveur: hippe hangplek

Een bezoekje aan het creatieve terrein Gare Saint-Sauveur is op zichzelf al een hele ervaring. Het voormalige goederenstation van Lille dient als verzamelhal voor diverse reusachtige kunstwerken. In het kader van het Utopia-festival zijn hier deze zomer de exposities Môm’Art’ en ‘Novascène’. Maar dat is nog niet alles: in het weekend worden er verschillende evenementen georganiseerd, eet je tussen de bloemkolen je ijsje op in de stadstuin of stil je je honger bij Bistrot de St. So.

Lille Utopia Gare Saint-Sauveur kunst

Gare Saint-Saveur is in het bijzonder tof om te bezoeken met kinderen. Omdat het zo terrein zo veelzijdig is, maar vooral vanwege Môm’Art. Deze expo is niet alleen leuk voor de allerkleinsten, maar ook voor wat oudere kinderen.

Lille Utopia Gare Saint-Sauveur kunst

Zelf keek ik mijn ogen uit bij de expositie ‘Novascène’. De Engelse wetenschapper James Lovelock stelt zich een nieuw tijdperk voor door de huidige klimaatcrisis. Zijn ‘utopie’ met een vleugje zwarte humor is de rode draad van deze tentoonstelling. Wandelen we over tien jaar tijdens een boswandeling tussen afgehakte boomstammen in plaats van levende bomen? Test bij deze tentoonstelling hoe dat voelt.

Lille Utopia zomerfestival exposities

Tip! La C’Art Utopia & Citypass Lille

Sommige exposities van Utopia zijn gratis, andere moet je toegang betalen. Als je veel musea in Lille wilt gaan zien, dan kun je overwegen om een C’art-kaart (€40/jaar volwassen, €20/jaar jongeren) te kopen. Hiermee heb je toegang tot alle Utopia-evenementen en alle musea van Lille. Je kunt ook voor de Citypass Lille gaan. Deze pas bestaat voor 24 uur (€25), 48 uur (€35) of 72 uur (€45) en geeft toegang tot 40 musea plus tram, metro- en busvervoer in Lille. Ook zonder C’art-kaart of Citypass Lille zijn de exposities van Utopia te bewonderen. Sommigen zijn zelfs gratis (Novascène). Verder verschilt het per locatie of expositie.

Lille Utopia zomerfestival Palais des Beaux-Artsexposities

Spin van Louise Bourgeois in Palais des Beaux-Arts

Fietsen in Lille

Het openbaar vervoer in Lille is op zich geweldig, maar tijdens mijn Utopia-weekend heb ik er weinig gebruik van gemaakt. De binnenstad is compact en als je van wandelen houdt, dan is Lille perfect met de benenwagen te ontdekken. Wat ik wel kan aanraden is de V’Lille, de stadsfietsen waarmee je ritjes kunt maken tot ver buiten het centrum.

Duurzame stedentrip: zo kom je in Lille

Ikzelf woon in Brussel en heb het geluk om binnen 35 minuten met de trein (voor €9) in Lille te staan. Maar haak niet meteen af als je uit Nederland komt! Ook in dat geval is een tripje naar Lille, vooral met het openbaar vervoer, verrassend goed te doen:
– Met de auto van Utrecht naar Lille: 3 uur rijden
– Met de Flixbus van Amsterdam naar Lille: 4.40 uur rijden (goedkoopste bus vanaf €14,99)
– Met de trein van Amsterdam naar Lille: 3.35 uur rijden (vanaf €48/enkele reis)

Amusez-vous bien à Lille !

Utopia cultuurfestival in Lille, 14 mei tot 2 oktober 2022, meer informatie: utopia.lille3000.com

Meer bezoektips voor Lille: www.lilletourism.com

Lille Grand PLace

 

Martine Hollenberg (24), studente Journalistiek in Brussel, werd 12 jaar geleden op slag francofiel na haar eerste les Frans. Haar passie voor de Franse taal en cultuur komt goed van pas als jongste aanvulling van het team van frankrijk.nl!

LEES OOK:
Lille, leuke Noord-Franse stad voor een stedentrip
10 leuke hotels en Airbnb’s in Lille
De Opaalkust: verrassend mooie strandvakantie in Noord-Frankrijk
7 redenen om de stad Arras te bezoeken

Tekst: Martine Hollenberg Beeld: Martine Hollenberg & Utopia Lille3000 – Maxime Dufour Photographies, ODT Lille – Mel Vincent Lecigne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.