frankrijk.nl

Franse stokbrood-etiquette

De Franse baguette staat nu officieel vermeld op Werelderfgoedlijst van Unesco! Inderdaad een hele cultuur: een maaltijd zonder stokbrood is niet compleet in Frankrijk. Maar wat hoor je eigenlijk wel en niet te doen met stokbrood? Baguette-etiquette!

Ongeacht het moment van de dag, een maaltijd zonder brood is niet compleet in Frankrijk. Dat verklaart ook waarom er in Frankrijk jaarlijks 6 miljard stokbroden worden verkocht! Maar wat hoor je eigenlijk wel en niet te doen met stokbrood? Hier de Baguette-etiquette-regels!

 1. Zoveel stokbrood vragen als je wilt in een restaurant?

Ja hoor, in Frankrijk is het heel gebruikelijk om een refill van het broodmandje te vragen. Brood is een belangrijk onderdeel van de maaltijd dus geen ober die vreemd opkijkt als je ergens halverwege voorgerecht en kaasplateau een leeg mandje omhoog houdt. En ook dat tweede mandje kost niets extra, brood is in principe inbegrepen bij het couvert. Maar let wel, Fransen eten brood tijdens de maaltijd en niet ervoor. Dus al een mandje vragen en dat leeg schransen nog voordat je besteld hebt, dat staat best een beetje gek in Frankrijk.

 1. Saucer – done of not done?

Echt heel veel Fransen doen het: met een stuk brood de restjes van hun bord opvegen en dat opeten. Geen schande, zolang je het bord ook weer niet schoonboent. En volgens een artikel van de Figaro, al uit 2016, is deze gewoonte zelfs in de beste restaurants geen taboe meer. Maar mocht je ooit op het Elysée zijn uitgenodigd, de Franse etiquetteboekjes zijn er heel duidelijk over: saucer hoort eigenlijk niet.

baguette stokbrood

 1. Breken of snijden?

Als je bij Franse vrienden thuis bent voor een maaltijd à la bonne franquette (informeel dinertje of een lunch) dan kan het voorkomen dat het stokbrood onaangesneden op tafel ligt. In dat geval breekt iedereen zijn eigen stuk af, gewoon met de blote handen. Ook voor het stukje brood dat je tijdens de maaltijd naast je bord legt, hoef je nooit je mes te gebruiken.

 1. Aiai, de korst naar beneden leggen

Jongere generaties geloven er niet meer in, maar op het platteland kunnen oudere Fransen nog oprecht ongelukkig kijken als je een stokbrood omgekeerd op tafel legt. Een enkeling slaat dan zelfs een kruisje. Waarom? Volgens oud Frans bijgeloof is dat de Duivel verzoeken. En volgens sommigen gaat het terug op een gebruik uit de middeleeuwen.

Lees ook: 10 verschillende broodsoorten in Frankrijk

 1. Het puntje afbreken tijdens de boodschappen

Kijk maar rond op straat: lang niet alle vers gekochte baguettes redden het ongeschonden tot huis. Een wijdverbreide Franse habitude (door schrijver Philippe Delerm al eens een van de grootste kleine geluksmomenten genoemd) is onderweg al het kontje (le quignon) van het stokbrood afbreken. In Frankrijk kijkt niemand raar op als je die verleiding niet kunt weerstaan. Maar als er thuis gasten op je wachten dan staat het natuurlijk wel weer gek om met een aangebroken brood binnen te komen.

 1. Een halve bestellen bij de bakker

Het lijkt onbehoorlijk maar heus, net zoals wij een halfje bruin bestellen, kan een Fransman om een demi-baguette vragen. Die snijdt de bakker dan voor zijn neus in tweeën of hij geeft een halve die er nog ligt. En het kost gewoon de helft. Een enkele bakker wil dit alleen doen bij de gewone baguettes en niet bij de betere en duurdere baguette tradition (die je wat ons betreft overigens altijd moet hebben want zoveel lekkerder, lees ook: 10 manieren om brood te bestellen in Frankrijk).

 1. Half stokbrood in je koffie laten verdwijnen

Nog zo’n opvallende Franse gewoonte: bij het ontbijt een stuk brood inclusief boter en jam in de koffie dopen. Iedere Fransman zal beamen – nee, dit hoort eigenlijk niet – maar heel veel mensen doen het (en waarschijnlijk zijn de café au lait-koppen daarom zo groot als een soepkom!). Dus wij zeggen: zolang je niet tegenover de president of een strenge Franse schoonmoeder aan het ontbijt zit, kun je gerust (mee)soppen als je daar zin in hebt!

LEES OOK:
Franse viennoiserie: ken jij deze 10 soorten zoete broodjes?
Wijnbluffen tegen een Fransman
Top 7 grootste kaasplank-missers
7 dingen die je nooit tegen een Fransman moet zeggen

Tekst: Nicky Bouwmeester/copyright frankrijk.nl (2014) Beeld: Jason Hutchens en N. Wang, Ivan Y Long (Pexels), Bas Peperzak (UNPL)

3 reacties op “Franse stokbrood-etiquette”

 1. jullie stokbrood is super lekker!!!
  (echt waar)

 2. Lola schreef:

  Er is nog iets. Een ongesneden stokbrood op tafel leggen met een broodmes ernaast kan niet. Of je geeft een mandje met gesneden stokbrood of je legt het brood op tafel en men breekt er stukjes af.

 3. Yvon schreef:

  Leuk artikel! Enne alvast een stukje van het stokbrood afbreken en opeten is inderdaad hét ultieme kleine geluksmoment tijdens een vakantie in Frankrijk. Nu onze zonen wat ouder zijn en zelf stokbrood gaan halen, hebben ze dit ‘kleine geluksmoment’ al snel van ons overgenomen 🙂