frankrijk.nl

Rustiek kamperen in Frankrijk: handige nieuwe gids

Op zoek naar een kleinschalige Franse camping? Bert Loorbach verzamelt al jaren de meest authentieke kampeeradressen van Frankrijk. De campings in zijn gidsen zijn altijd klein van formaat, landelijk gelegen en in handen van onafhankelijke campingeigenaren.

Een enkele camping in de gids Rustiek kamperen Frankrijk (2022) is zo klein dat er niet eens een website van bestaat…! Het is tekenend voor de insiderkennis van Bert Loorbach, die al sinds de jaren ’90 speurt naar kleinschalige campings in Frankrijk. Destijds schreef hij nog voor de uitgeverij Kosmos: als motorjournalist kwam hij in alle hoeken van Frankrijk. Tijdens die motorreizen over mooie D-wegen ontdekte hij veel sympathieke kleine Franse campings, die in de naslagwerken van de ANWB niet te vinden waren.

rustiek kamperen frankrijk

Nieuwe editie

De kampeergidsenserie die Loorbach is gaan maken – eerst voor Kosmos en sinds 10 jaar in eigen beheer – is sindsdien een groot succes. Alleen geteld vanaf 2013 zijn er 20.000 stuks verkocht van de Franse editie en er bestaan nu ook gidsen voor andere landen, zoals Italië, Spanje, Nederland en nog 12 landen verdeeld over 7 titels. Begin 2022 is Rustiek Kamperen Frankrijk verschenen in een geheel herziene druk, nu voor het eerst in kleur en voorzien van mooie (sfeer)foto’s.

Bladeren en leuke campings uitzoeken

Wat Rustiek kamperen onderscheidt van andere campinggidsen is dat er bij elke camping een heel verhaaltje staat. Over wie de eigenaren zijn, hoe de sfeer is, wat je er kunt verwachten. In veel andere gidsen moet je dat afleiden uit een veelvoud aan symbolen en de rest er zelf bij verzinnen. Maar in Loorbach’s gids krijg je ook goede insidertips, zoals waar de beste kampeerplaatsen zijn op het terrein of hoe je kan zorgen dat je GPS het gehucht vindt waar de camping ligt.

Kampeergids Rustiek kamperen Frankrijk

Adults-only of met de hond kamperen

Rustiek kamperen Frankrijk hanteert overigens óók symbolen, maar slechts een tiental, en wat ons betreft hele praktische. Zo kun je in deze nieuwe gids onder andere sorteren op campings die ‘adults-only’ zijn, die huisdieren toelaten of geschikt zijn voor minder-validen. In deze nieuwste editie van de gids staan 200 campings, verspreid over heel Frankrijk, maar met een duidelijk zwaartepunt in Midden- en Zuid-Frankrijk.

Secure selectieprocedure

Loorbach is zorgvuldig in zijn selectieprocedure: er is een maximale grootte (zelden meer dan 80 plaatsen, veel vaker minder dan 20), er mogen niet te veel huuraccommodaties zijn, de sfeer moet kloppen… En hij wordt daarin ongevraagd bijgestaan door een trouwe schare fans. Bert: “De gids heeft door de jaren heen een grote groep volgers gekregen die zich intensief met de edities bezighouden! Ik krijg heel veel tips, suggesties en nauwkeurige feedback.” Ook weet Bert waar hij op moet letten als hij campings bezoekt, want hij is nu al 20 jaar zélf eigenaar van een camping in de Bourgogne. “Ik spreek de taal van de eigenaren en ik weet ook goed wat Nederlandse kampeerders wensen.”

Kampeergids Rustiek kamperen Frankrijk

Kleine campings in gevaar?

Maar wordt het niet steeds lastiger om zijn gids te vullen, vroegen we ons af. Is de kleine onafhankelijke camping geen bedreigde soort? Loorbach. “Nee hoor, dat valt volgens mij wel mee. Er zijn sinds corona wel wat wisselingen van eigenaren geweest, maar dat heeft ook een enthousiaste jonge garde op de been gebracht. Voor de hele kleine campings blijft in mijn optiek een plek. Maar ik verwacht dat de onverzorgde middenklasse- camping wél gaat verdwijnen in Frankrijk. Het soort waar het sanitair onhygiënisch is, er TL-verlichting in het restaurant hangt en in de campingbar zich alle dronkenlappen uit de buurt verzamelen… Dat pikt geen enkele doelgroep meer, en heel gek is dat niet.”

rustiek kamperen frankrijk

Ook gratis online en in een app

Rustiek kamperen heeft ook een website én een gratis app, waar je door Bert geselecteerde campings kunt vinden. Niet alle adressen die in de papieren gids staan, maar wel een flink deel. Dus eerst even rondkijken of onderweg slechts een enkele camping opzoeken? Dat kan dus kosteloos via deze twee kanalen. Maar de meeste liefhebbers van landelijke kamperen hebben toch een voorkeur voor een papieren gids die ze op hun dashboard kunnen leggen. Heerlijk op de bonnefooi op vakantie. Steeds weer een andere leuke camping bezoeken… bij dit soort adressen kan het nog!

Rustiek kamperen Frankrijk (2022), 272 pagina’s, €18,95 te koop o.a. via Bol.com, de ANWB en in de boekhandel (papieren gids).

Op Berts site www.rustiekkamperen.com vind je alles bijeen: een deel van de campings uit zijn gids, de gratis apps en ook een webshop met de gidsen.

Kampeergids Rustiek kamperen Frankrijk

Bert Loorback Rustiek kamperen

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Rustiek kamperen/Bert Loorbach Openingsfoto linksboven: Camping La Jonquille/Herman Diks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *