frankrijk.nl

De vuurtoren van Cordouan: Versailles op zee

Phare du Cordouan, een van de oudste vuurtorens van Frankrijk, staat sinds vorig jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De monumentale vuurtoren staat midden in de Atlantische Oceaan, maar je kunt erheen met de boot. Grote aanrader als je op vakantie bent in de buurt van Royan, Bordeaux of Lacanau!

Na het ‘wonder van Rochefort’ vervolgden we onze reis langs de Atlantische kust naar Royan, in het zuiden van de Charente-Maritime. Vanuit de uitkijktoren van het natuurgebied Parc de l’Estuaire zagen we de vuurtoren van Cordouan al eigen: DIE wilden we zeker bezoeken! Maar eerst namen we de tijd voor dit natuurgebied bij Royan, dat ook erg de moeite waard is. Je loopt er door duinen, een mooi bos en komt uit bij diverse idyllische kleine stranden.

Parc Estuaire Gironde Atlantikkust

De toegang tot Parc de l’Estuaire is gratis, alleen wie ook de speeltuin, de ‘machinekamer’ en de 55 meter hoge uitkijktoren met adembenemend uitzicht op de Atlantische oceaan wil bezoeken, heeft een kaartje nodig (€5 volw., €3 kids vanaf 6 jaar). Het natuurgebied biedt ook gratis openluchttentoonstellingen en er zijn speurtochten door het bos.

Cordouan versailles De vuurtoren van Cordouan Atlantischekust

Vuurtoren van Cordouan bij Royan

Voor de wonderen van deze wereld moet je iets over hebben. In ons geval: vroeg opstaan! Om 7.00 uur arriveerden we de volgende dag in de haven van Royan om de veerboot niet te missen naar Le Verdon-sur-Mer, aan de monding van de Gironde. En wij waren niet de enigen die zo vroeg op de dag aan boord gingen! Een kopje koffie in Port Médoc voordat we naar de speedboot La Bohème gingen, die ons naar de vuurtoren bracht.

De vuurtoren van Cordouan Boot Atlantik

Met een ambifibievoertuig over de zandbank

Met een amfibievoertuig bereikten we eindelijk het laatste stuk naar de zandbanken. We hadden fantastisch weer: met een kalme zee en strakblauwe lucht. Vanaf de kust leek de vuurtoren van Cordouan nog steeds klein en verloren in het midden van de zee. Maar hoe dichter je bij de vuurtoren komt, hoe mooier dit gebouw wordt. In 1862 werd dit 16e-eeuwse bouwwerk uitgeroepen tot een van de allereerste staatsmonumenten van Frankrijk (samen met de Notre-Dame) en op het moment loopt er een campagne voor inschrijving op de Werelderfgoedlijst.

De vuurtoren van Cordouan Royan Atlantikkust

Versailles op zee

Phare du Cordouan is de laatste zeevuurtoren die het hele jaar door bewoond is. Niet voor de werking van de vuurtoren, die is nu volautomatisch, maar ter bescherming voor ongewenste bezoekers van dit monument. De vuurtoren is dan ook een architectonisch juweeltje. Door de koninklijke vertrekken, marmeren vloeren, gebrandschilderde ramen in de kapel en zijn bewogen geschiedenis, kreeg de vuurtoren de bijnaam Le Versailles de la Mer.

vuurtoren Cordouan

Slaapkamer van de koning

De façade waarnaar we omhoog kijken is gebouwd in de 17e en 18e eeuw, maar de basis van Cordouan is al meer dan 400 jaar oud. Eenmaal binnen vergapen we ons aan het interieur dat er veel geraffineerder uitziet dan je van een functioneel bouwwerk als een vuurtoren zou verwachten. De ‘koninklijke slaapkamer’ (bestemd voor Lodewijk de Veertiende, al heeft die hier nooit geslapen) heeft een open haard en zwart en wit marmer op vloer. Een verdieping hoger is er een heuse kapel met een klein altaar en glas-in-loodramen.

De vuurtoren van Cordouan wunder Atlantische

311 treden boven de oceaan

Ook de stenen wenteltrap met meer dan 300 treden is prachtig. Maar het indrukwekkendste moment beleven we helemaal bovenin – buiten op de smalle rondgang langs de vuurtorenlamp, op bijna 70 meter boven de oceaan. Adembenemende uitzicht! Talrijke zandbanken onder de vuurtoren liggen als gele eilandjes in het groenblauwe water. Weer beneden hebben we heerlijk lang rondgewandeld op de zandbanken, die zich leken te verplaatsen. We hadden hier de hele dag wel willen blijven om te baden en te picknicken. Maar het getij komt snel en wie te lang treuzelt, kan alleen nog maar naar de toren vluchten…!

vuurtoren Cordouan

Overtocht vanuit Le Verdon-sur-Mer en landing met amfibievoertuig: €40 vanaf 12 jaar of €31 voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Bezoek aan de vuurtoren van Cordouan inbegrepen, anders apart €10. Er zijn ook boottochten vanuit Royan en Meschers-sur-Gironde naar de vuurtoren. Meer informatie: vuurtoren van Courdouan

Cordouan Atlantische

LEES OOK:
15 redenen voor vakantie met kinderen langs de Atlantische kust
Vakantietips 2022 voor de Atlantische Kust
Rochefort: 18e-eeuwse driemaster en klimpark
Kamperen langs de Atlantische kust
Aquarium La Rochelle, een omweg waard!

Tekst: Carle Goelitz Beeld: Carole Goelitz, Nicky Bouwmeester, Cordouan/©Quentin Salinier – SMIDDEST, CC-BY Arseni Mourzenko (golven)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *