frankrijk.nl

Kuststreek Les Landes: surf, yoga, natuur, brede stranden!

Surf en yoga. Brede stranden en pure natuur. Lekker en gezond eten plus een happy leefstijl. Les Landes is qua sfeer zo’n beetje het Californië van Frankrijk! Een gebied om echt eens te ontdekken of te herontdekken, vanwege deze 5 hele sterke punten.

La Côte d’Argent, de Zilverkust. Dat is de bijnaam van de kust van Les Landes. En inderdaad, dit departement biedt over onafgebroken strook van 106 km fijn zandstrand die continue bestreken worden door de glinsterende golven van de Atlantische Oceaan. Je vindt er alle ingrediënten voor een complete heroplaad-vakantie: met veel zon, frisse lucht, oneindig veel sportieve mogelijkheden, wilde natuur en de mooiste zonsondergangen.

1. Kust zonder drukte

Hutje-mutje-stranden? Oncomfortabele kiezels en poeppiedure ligbedden? Duurdoenerij met jachten? Mais non, niet hier. Les Landes heeft een typische Westkust-cool die zo’n beetje haaks staat op de mondaine stijl van de Côte d’Azur. De sfeer is sportief en zen, de stranden zijn breed en schoon, het water fris en helderblauw, en dan die echte golven… surfhemel!

Les Landes telt 15 badplaatsen, waarvan Hossegor, Seignosse, Mimizan en Biscarrosse de bekendste zijn. De stranden in deze badplaatsen hebben strandwachten, maar als je de oceaan voor dagelijks gebruik te vermoeiend vindt, dan kun je in het achterland ook gaan zwemmen in de schitterende zoetwatermeren, zoals Lac de Cazaux-Sanguinet en Lac de Biscarrosse-Parentis.

2. Prachtige ongerepte natuur

De stranden en duinen voelen al sauvage, de genoemde meren zijn indrukwekkend mooi en dan heb je hier nog het regionale natuurpark van Les Landes de Gascogne, dat voor een groot deel bestaan uit heerlijk geurende dennenbossen. Die bossen lenen zich perefect voor lange fietstochten in de schaduw. Andere groene highlights zijn het natuurgebied van de Courant d’Huchet, het Marais d’Orx (moeras/reservaat met meer dan 250 vogelsoorten), en de delta van de Courant van Contis, die je per kano of op een SUP-board kunt verkennen, een heel ontspannende ervaring.

3. Ideale fietsbestemming 

Lekker fietsen tijdens de vakantie! Les Landes is wat dat betreft een topbestemming. Vanwege die genoemde schaduwrijke bossen, de geringe hoogteverschillen hier langs de kust, en de vele goede fietspaden. En ook vanwege de twee Europese fietsroutes die de streek doorkruisen: de Vélodysée (Bretagne-Frans Baskenland) en de Scandiberique (Noorwegen-Spanje).

4. Buiten slapen! 

Les Landes is ook een fijne kampeerbestemming met meer dan 120 campings in vele soorten en maten. Zo zijn er langs de kust diverse grote kampeerketens en vakantieparken met zwemparadijzen en veel faciliteiten. Terwijl je met name rond de meren en in de bossen ook veel kleinschaligere en natuurcampings vindt. Verder telt Les Landes diverse glamping-spots (zoals boomhutten, surflodges, chalets in de duinen) en ook veel mogelijkheden voor campers.

5. Surfen, yoga en suppen

We noemden het al: dit is bij uitstek een gebied om te surfen. En voordat je denkt: dat is alleen voor ervaren jonge jongens en meiden, Les Landes heeft enorm veel surfscholen die juist zijn ingesteld op alles niveaus en leeftijden. Kinderlessen te over en zelfs voor 40-plussers die altijd al eens op een surfboard wilden staan, kunnen hier heel makkelijk beginnerslessen vinden. Alles wordt daarbij verstrekt (wetsuit, plank, etc), dus je hoeft geen eigen uitrusting te hebben. Lees hier meer over Erkende surfscholen in Les Landes.

Er bestaan in Les Landes ook diverse surflodges waar je tevens kunt overnachten, zoals de Pura Vida Surf Lodge en de Natural Surf Lodge, zie ook dit eerdere artikel. Naast surflessen bieden de meeste van deze surfhouses ook yogalessen. Super zen!

Klinkt surfen je toch wat te heftig? Sup-boarden (paddle) is een rustiger alternatief dat je in Les Landes ook volop kunt beoefenen (al dan niet met een leraar of gids). Dat geldt vooral op de meren (zoals Lac de Hossegor) en ook op het eerdergenoemde riviertje de Contis, dat je vanaf zee stroomopwaarts kunt bevaren. Een echte zen-ervaring waarbij je met elke slag van je peddel dieper opgaat in de prachtige natuur!

Meer leuke vakantietips voor Les Landes staan (ook in het Nederlands!) op: www.landes-vakantie.com

Een roadtrip maken langs de Atlantische kust? Lees dit artikel voor inspiratie!

LEES OOK:
Kunst in een bos in Les Landes
Hotel La Petite Couronne, hideaway in Les Landes
Hip surf & golfhotel in Hossegor
Kampeertrip door Les Landes, Charente Maritime en de Vendée

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *