frankrijk.nl

Kuststreek Les Landes: surf, yoga, natuur, brede stranden!

Surf en yoga. Brede stranden en pure natuur. Lekker en gezond eten plus een happy leefstijl. Les Landes is qua sfeer zo’n beetje het Californië van Frankrijk! Een gebied om echt eens te ontdekken of te herontdekken, vanwege deze 5 hele sterke punten.

La Côte d’Argent, de Zilverkust. Dat is de bijnaam van de kust van Les Landes. En inderdaad het departement biedt over 106 km een onafgebroken strook van fijn zandstrand die continue bestreken worden door de glinsterende golven van de Atlantische Oceaan. Je vindt hier alle ingrediënten voor een complete heroplaad-vakantie: met veel zon, frisse lucht, oneindig veel sportieve mogelijkheden, wilde natuur en de mooiste zonsondergangen!

1. Kust zonder drukte

Hutje-mutje-stranden? Oncomfortabele kiezels en poeppiedure ligbedden? Duurdoenerij met jachten? Mais non, niet hier. Les Landes heeft een typische Westkust-cool die zo’n beetje haaks staat op de mondaine stijl van de Côte d’Azur. De sfeer is sportief en zen, de stranden zijn breed en schoon, het water fris en helderblauw, en dan die echte golven… Surfhemel!

Les Landes telt 15 badplaatsen, waarvan Hossegor, Seignosse, Mimizan en Biscarrosse de bekendste zijn. De stranden in deze badplaatsen zijn beveiligd door zwemwachten, maar als je de oceaan voor dagelijks gebruik te vermoeiend vindt, dan kun je in het achterland ook gaan zwemmen in de schitterende zoetwatermeren, zoals Lac de Cazaux-Sanguinet en Lac de Biscarrosse-Parentis.

2. Prachtige ongerepte natuur

De stranden en duinen voelen al sauvage, de genoemde meren zijn indrukwekkend mooi en dan heb je hier nog het regionale natuurpark van Les Landes de Gascogne, dat voor een groot deel bestaan uit heerlijk geurende dennenbossen. Die bossen zijn een uitgelezen plek voor lange fietstochten in de schaduw. Andere groene highlights is het natuurgebied van de Courant d’Huchet, het Marais d’Orx (moeras/reservaat met meer dan 250 vogelsoorten), en de uitmonding van de Courant van Contis, die je per kano of op een SUP-board kunt verkennen: super-ontspannende ervaring!

3. Ideale fietsbestemming 

Juist nu een heel fijn idee: lekker fietsen tijdens de vakantie, in plaats van samen door een bomvol dorpje schuifelen! Les Landes is wat dat betreft een topbestemming. Vanwege die genoemde schaduwrijke bossen, de geringe hoogteverschillen hier langs de kust, en de vele goede fietspaden. En ook vanwege de twee Europese fietsroutes die de streek doorkruisen: de Vélodysée (Bretagne-Frans Baskenland) en de Scandiberique (Noorwegen-Spanje).

4. Buiten slapen! 

Les Landes is ook een fijne kampeerbestemming, met meer dan 120 campings in werkelijk alle soorten en maten. Zo zijn er langs de kust diverse grote kampeerketens en vakantieparken met zwemparadijzen en veel faciliteiten. Terwijl je met name rond de meren en in de bossen ook veel kleinschaligere en natuurcampings vindt. Verder telt Les Landes diverse glamping-spots (zoals boomhutten, surflodges, chalets in de duinen) en ook veel mogelijkheden voor campers.

5. Surfen, yoga en suppen

We noemden het al: dit is bij uitstek een gebied om te surfen! En voordat je denkt – dat is alleen voor ervaren jonge jongens en meiden -, Les Landes heeft enorm veel surfscholen die juist zijn ingesteld op alles niveaus en leeftijden. Kinderlesssen te over en zelfs voor 40-plussers die altijd al eens op een surfboard wilden staan, kunnen hier heel makkelijk beginnerslessen vinden. Alles wordt daarbij verstrekt (wetsuit, plank, etc), dus je hoeft geen uitrusting te hebben. Lees hier meer over Surfscholen in Les Landes (met kwaliteitslabel).

Er bestaan in Les Landes ook diverse surflodges waar je tevens kunt overnachten, zoals de Pura Vida Surf Lodge en de Natural Surf Lodge, zie ook dit eerdere artikel. Naast surflessen bieden de meeste van deze surfhouses ook yogalessen. Super zen!

Liever niet al te veel zeewater om je oren? Sup-boarden (paddle) is een rustiger alternatief dat je in Les Landes ook volop kunt beoefenen (al dan niet met een leraar of gids). Dat geldt vooral op de meren (zoals Lac de Hossegor) en ook op het eerdergenoemde riviertje de Contis, dat je vanaf zee stroomopwaarts kunt bevaren. Een echte zen-ervaring waarbij je elke slag met je peddel dieper opgaat in de prachtige natuur!

Meer leuke vakantietips voor Les Landes staan (ook in het Nederlands!) op: www.landes-vakantie.com

LEES OOK:
Kunst in een bos in Les Landes
Hotel La Petite Couronne, hideaway in Les Landes
Hip surf & golfhotel in Hossegor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.