frankrijk.nl

Au pair worden in Frankrijk? Zo pak je dat aan!

Incroyable! La Douce France ontdekken, de Franse taal leren en tegelijkertijd met kinderen werken. Dat is in een notendop het leven van een au pair in Frankrijk. Kriebelt het al? Martine verklapt de ins en outs van haar au pair-avontuur.

Geen zicht op wat je na de examens gaat doen? Of wil er even tussenuit én ben je tussen de 17-30 jaar? Wellicht is au pair-werk in Frankrijk iets voor jou! Zo vertrok ik als ‘jeune fille au pair’ naar Nantes, dé Franse havenstad vol creatievelingen. Maandenlang zorgde ik voor 4 jonge kinderen, ontmoette ik mensen van over de hele wereld en leerde ik de stad kennen als mijn broekzak.

au pair worden in Frankrijk

Iets voor jou?

Zie je het au pair-leven al zitten? Als je het mij vraagt zijn de volgende 3 basisingrediënten nodig om die droom te laten slagen: een passie voor werken met kinderen, liefde voor de Franse cultuur en een gezonde dosis geduld. De eerste twee zijn vanzelfsprekender, maar het belang van geduld mag je niet onderschatten. Als au pair heb je namelijk ook een opvoedende rol. Naast met de kinderen te voetballen, help je hen met frustrerende rekensommen maken of moet je soms even streng zijn als ze kattenkwaad uithalen.

Nantes au pair worden in Frankrijk

Oui oui baguette

Kom je amper op de Franse vertaling van het woord ‘stokbrood’? Laat je niet tegenhouden om tóch voor Frankrijk te kiezen. Het grote voordeel van dit land is dat Fransen graag in hun moedertaal spreken. Zo word je constant ondergedompeld in een Franstalig bad, waardoor je de taal sneller onder de knie hebt.

Bon, een basiskennis van de Franse taal is best handig, maar niet vereist. Wel ben je als au pair verplicht om een Franse taalcursus te volgen. Je pikt veel Frans op bij je gastgezin en je bouwt daarop verder tijdens de taalcursus. Misschien nog belangrijker: door de taalcursus heb je er een nieuwe internationale vriendengroep met gelijkgestemden bij. Wedden dat je straks in minstens 7 vreemde talen kunt proosten?

Jouw gastgezin

Als je aan de slag gaat als au pair, heb je een uiteraard een gastgezin nodig. Je kan een bedrijf, zoals bijvoorbeeld Travelactive, dit klusje laten klaren. Het is simpel: je wordt gematcht met een gezin dat van tevoren is gescreend. De kans op succes is misschien groter, maar bedenk wel dat hier een prijskaartje aan hangt.

Ik besloot mijn eigen speurneus te gebruiken en vond mijn gastgezin via Aupairworld. Ik maakte een  gratis profiel aan en gaf al mijn voorkeuren door. Je kan de datum en duur van je verblijf instellen, de regio waar je terecht wil komen aanduiden en aangeven op hoeveel kinderen je wil passen. Vervolgens krijg je gastgezinnen te zien die overeenkomen met jouw wensen.

Ik had de keuze uit een stuk of 50 gezinnen doorheen heel Frankrijk. Ik contacteerde meerdere families en leerde hen kennen via Skype. Ik raad je aan om eerst te videobellen voordat je een contract tekent. Dan weet tenminste met wie je straks ratatouille eet. Op Aupairworld kan iedereen zich namelijk zonder screening inschrijven.

au pair worden in Frankrijk

Praktische zaken

Au pair-werk is geen officiële job in Frankrijk. Toch komt er wel veel papierwerk bij kijken. Zo moeten beide partijen een contract tekenen waarin al jullie afspraken zwart-op-wit staan. Laat dit je zeker niet afschikken. Het is verder vooral aan je gastgezin om papieren in orde te brengen. Zij horen je te registeren als stagiaire aide familial étranger bij de URSSAF (sociale zekerheid) en zij regelen een verzekering voor jou. Meer details hierover en andere rechten en plichten vind je ook op Aupairworld.

Zakgeld

Als au pair krijg je ‘zakgeld’ naast de kost en inwoning. Ik kreeg €400 euro per maand van mijn gastouders, maar volgens de Franse regelgeving hebben au pairs uit EU-landen recht op een maandelijks bedrag tussen de €271,50 en €325,80. Het bedrag bepaal je samen met je gastgezin en leg je vast in het contract, net zoals de werkzaamheden die je gaat uitvoeren.

Les choses à faire et à ne pas faire

Alors? Ontbijt je binnenkort al dagelijks met een croissant au beurre bij je gastgezin? Als au pair-ervaringsdeskundige sluit ik af met een aantal do’s en dont’s.

Dit is wat je vooral wél doet:

– Ontdek het land. Je kiest waarschijnlijk met een reden voor een super toffe woonplek in Frankrijk, maar het is zonde om altijd op één plek te blijven. Ga eropuit in je vrije tijd! En het goede nieuws is dat reizen niet veel hoeft te kosten. Met de busmaatschappij Flixbus reis je voor een lage prijs naar andere steden.

– Sparen is handig. Maandelijks ontvang je zakgeld, maar het leven in Frankrijk is duur. Vooral als je regelmatig ’s avonds op stap gaat en graag reist. Wil je niks missen? Ik raad je in dat geval aan om wat extra geld achter de hand houden.

– Héél véél voorlezen. Franse kinderboekjes zijn makkelijk te begrijpen, waardoor je Frans met sprongen vooruit gaat. Het is een win-winsituatie, want de kinderen zijn waarschijnlijk dolblij dat jij ’s avonds een extra verhaaltje voorleest.

En dit zijn de absolute dont’s:

– De overhemden van Monsieur strijken. Tenzij dit staat beschreven in je contract natuurlijk. Jouw hoofdtaak is zorgen voor de kinderen en niet voor de ouders.

– 7 dagen per week werken. Je hebt als au pair recht op minstens 1 dag verlof per week. Maak daar gebruik van!

– Je eigen maaltijden financieren. Jouw gastgezin hoort je 3 keer per dag van eten te voorzien. De extraatjes betaal je wel zelf.

Martine Hollenberg (24), studente Journalistiek in Brussel, werd 12 jaar geleden op slag francofiel na haar eerste les Frans. Haar passie voor de Franse taal en cultuur komt goed van pas als jongste aanvulling van het team van frankrijk.nl!

LEES OOK:
20x grappige kindertaal op het Franse schoolplein
Franse opvoeding: 7 verschillen met Nederland

Tekst: Martine Hollenberg Beeld: Unsplash, Pexels, Josee Schouten (Palais Royal)

Eén reactie op “Au pair worden in Frankrijk? Zo pak je dat aan!”

  1. Monique schreef:

    Hallo Martine
    fijn dat je jou tips wilde delen, ik ben 50jr houdt van Frankrijk ,ben vaker op vakantie geweest. ben paar maanden thuis frans aan het leren. ik luister. praten kan ik een petit peu. ik zoek iemand om de taal te leren spreken.een franstalige. ik zou voor 1maand naar Frankrijk willen.bijv als au pair. maar dat zijn meestal studenten. Heb jij tips of contacten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *