frankrijk.nl

De Ariège, een streek om te ontdekken

De Ariège, aan de voet van de Pyreneeën, is een relatief onbekend departement voor Nederlanders. Annemiek woont in de buurt van Mirepoix en zij krijgt maar geen genoeg van de mooie natuur, de historische stadjes en kastelen van deze streek. 

De Ariège is een van de rustigste departementen van Frankrijk, maar qua ligging en mogelijkheden wat ons betreft ook een van de interessantste! In het zuiden grenst het departement aan Andorra, Spanje en de hoge Pyreneeën. In het oosten ben je niet ver van de de bekende middeleeuwse vestingstad Carcassonne. Zet je koers richting het noorden, dan ben je al snel in de bruisende stad Toulouse. Zelfs de Middellandse zee is nooit ver weg, dus een dagje strand en genieten van verse zeevruchten hoort ook tot de mogelijkheden! En de bijzondere historie van de Ariège zie je terug in de vele (katharen)kastelen, burchten en ruïnes.

Ariege departement Pyreneeen kasteel Montsegurkatharenkasteel Montségur

5 redenen voor een vakantie in de Ariège

1) Leuke stadjes en dorpen

De Ariège heeft diverse mooie plaatsen met oude straatjes en pleinen vol gezellige terrassen en restaurants. Wij zijn dol op het middeleeuwse Mirepoix, een stadje met kleurrijke vakwerkhuizen met houten arcades.

Mirepoix, Ariege facades

Ook het historische Foix, aan de voet van de Pyreneeën, is een pareltje. Kleiner en echt authentiek Frans zijn het lieflijke dorp Camon, bekend om zijn vele rozen, en de plaatsjes Roumengoux, Saint-Amadou en Vals.

Mirepoix, Ariege, markt
markt van Mirepoix

2) Katharenkastelen en bijzondere kerken

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Katharen of gewoon van kastelen en mooie kerken houdt, dan raak je in de Ariège niet snel uitgekeken. De bekendste kastelen zijn Montségur en Foix.

Ariege departement Pyreneeen kasteel Foixkasteel van Foix

Vooral die tweede is wat ons betreft een grote aanrader! Een echt katharenkasteel en je loopt via de smalle straatjes van Foix omhoog om er te komen. Dat doet denken aan de cité van Caracsonne, maar dan veel minder druk! Er lopen in het hoogseizoen zelfs gekostumeerde personen rond in het kasteel, om de middeleeuwse sfeer te verhogen. Andere mooi erfgoed in de streek is de ruïne van Château de Lagarde, de rotskerk van Vals en de prachtige ramen in de kerk van Manses.

Ariege departement Pyreneeen kasteel MontsegurMontségur

3) Mooie natuur: bergen, watervallen, grotten

De natuur is de Ariège is overweldigend mooi. Door de glooiende heuvels waan je je bijna in Toscane terwijl je op de achtergrond de hoge toppen van Pyreneeën ziet. Er zijn snelstromende bergriviertjes, bijzondere grotten en mooie stuwmeren om te recreëren, zoals het Lac de Montbel.

Lac de MontebelLac de Montbel

Niet te missen zijn de waterval bij Roquefort-les-Cascades en de grotten van Niaux en Mas d’Azil. Anders dan bij andere grotten, die je te voet verkent, kun je de grot van Labouiche bewonderen vanuit een bootje. Tijdens het tochtje vertelt een gids alles over de historie van de grot, die is uitgesleten door een ondergrondse rivier.

Roquefort-les-Cascades

4) Charmante themaparken en dierentuinen

In de Ariège kun je kiezen uit diverse mooie dierparken, zoals als La Maison de Loups, (wolven), La Ferme des Reptiles en La Ferme aux Bisons. Er zijn bezoektuinen zoals het Parc aux Bambous, waar je ook buitengewoon lekker kunt lunchen (Indonesisch).

Ariege departement prehistorisch parkParc de la Préhistoire

Met kinderen kun je een kijkje nemen in het Parc de la Préhistoire (prehistorie), de Forges de Pyrène (dorpje in 19e-eeuwse stijl) en Xploria (prehistorie). Als we moeten kiezen, gaan we voor het laatste park, waar je bijna alles kunt voelen en aanraken. Er zijn zelfs plekken waar kinderen met bezems en kwastjes afdrukken van kleine skeletten van dinosaurussen op kunnen graven.

dinausarussen prehistorisch parkDinosaurussen van Xploria

5) Fijne activiteiten en bergsporten

Bij een gebied dat grenst aan de Pyreneeën denk je al snel aan bergwandelen. De wandelmogelijkheden, van eenvoudig tot sportief, zijn hier inderdaad ongekend. Zelfs de bekende pelgrimsroute naar de Santiago de Compostela loopt dwars door de Ariège!

bergwandelen Ariege

Maar je kunt ook paardrijden door heuvels en langs meren, of gaan raften of kanoën op bergriviertjes. De stuwmeren lenen zich voor waterfietsen of suppen. En families kunnen klauteren in de vele klimbossen. In het bijzondere klimpark Sequoia-Vertigo suis je door de toppen van prachtige tot 50 meter hoge sequoia’s!

recreatiemeren Ariege

Ook wielrenners zijn vaak aangenaam verrast door de Ariège. De Tour de France doorkruist regelmatig de glooiende heuvels en onverwacht pittige cols van dit gebied. Vanaf de Prat d’Albis bij Foix, waar al vaak een touretappe begon of eindigde, kun je de adembenemende omgeving vanuit de lucht te bewonderen tijdens een spannende duosprong met een parapente.

fietsen Ariege

Mooi landelijk

Zo kunnen we eigenlijk nog wel even doorgaan. Want dit zijn vooral de hoogtepunten in in de buurt van Mirepoix, het oosten van de Ariège. En dan hebben we nog niet eens verteld over de dagelijkse dingen die deze landelijke streek zo heerlijk maken. De weidse uitzichten over velden met zonnebloemen en graan, de rustige wegen, het fijne klimaat en de schone lucht, de vele brocante-winkeltjes en lokale rommelmarkten, de gezellige dorpsfeesten in de zomer, de schitterende zonsondergangen, de stilte als je voor het slapen gaan naar de heldere sterrenhemel kijkt.. Wij zijn verkocht! Maar… vooral niet te veel verder vertellen!

platteland Arièege

Bovenstaande plekken in de Ariège zijn ook favoriet bij de gasten van Annemiek, die het kleine vakantiedomein Cammazet beheert met lodgetenten en gîtes, zie hier!

LEES OOK:
Safaritenten en gîtes in de mooie rustige Ariège
Doen in de AUDE: 10 activiteiten in de natuur

Tekst: Annemiek Engelbertink Beeld: Annemiek Engelbertink (Mirepoix façades, fietsen, bergwandelen, Lac de Montbel, hangmat, kanoën), CRT Occitanie/Dominique Viet (markt Mirepoix, Montségur luchtfoto, kasteel van Foix, Parc de Préhistoire), CRT Occitanie/Arnaud Lizeray (Montségur dichterbij), Xploria (dierenpark), CC-BY-SA-Flavien Chiron (cascades)

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het op je Pinterest!

Eén reactie op “De Ariège, een streek om te ontdekken”

  1. Ines schreef:

    Nou zeg, wat leuk! Zelfs het gehucht waar ik 40 jaar geleden au pair was staat genoemd! Ik liep bijna elke dag met de buggy naar de cascades van Roquefort les Cascades. Er woonden volgens mij zo’n 20 mensen in het dorp en wij woonden er net iets buiten in de oude pastorie…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *