frankrijk.nl

Illusions perdues: tumultueus kostuumdrama

Deze nieuwe Franse Balzac-verfilming won wel 7 Césars, waaronder die van Beste film. Hoge verwachtingen dus! Worden die ook ingelost?

Illusions perdues van regisseur Xavier Giannoli werd tijdens de Césars van 2022 bedolven onder de prijzen. De kostuumfilm won in wel 7 categorieën, waaronder Beste speelfilm, Jong talent (hoofdrolspeler Benjamin Voisin), Beste tweede rol (Vincent Lacoste), Beste Scenario en Beste kostuums. Dit was daardoor een van de nieuwe Franse films waar we enorm naar uitkeken, al vroegen we ons ook af of de verfilming van een oeuvre van Frankrijks godenzoon Honoré de Balzac niet te langdradig zou zijn…

Lang maar niet traag

Op zich neemt de film inderdaad de tijd, létterlijk, want hij duurt wel 2,5 uur (da’s nog eens waar voor je geld!). Maar voordat je bang bent voor geeuw- en indommelsessies in de bioscoop: niets van dat. Na een bedaarde opbouw word je vrij snel meegezogen in alle vunzige manipulaties en schaamteloze corruptie die blijkbaar heersten in het Parijs van de eerste helft van de 19e eeuw.

Franse speelfilm Illusions perdues

Corruptie en schone schijn

Het verhaal naar Balzacs gelijknamige roman in 3 delen (onderdeel van diens beroemde La Comédie Humaine) vertelt over Lucien, een jonge dichter uit de provinciestad Angoulême. Als zijn relatie met een getrouwde barones aan het licht komt, besluiten beiden naar Parijs te vluchten tot de storm overwaait. Lucien vindt een baan op de redactie van een satirische krant en ontdekt al snel dat echt alles te koop is in Parijs. Succes, macht, liefde…

Franse speelfilm Illusions perdues

Journaille

Positieve recensies, negatieve recensies: Lucien en zijn collega’s schrijven alleen als er betaald wordt en enkel voor de hoogste bieder. Het beeld van dit door-en-door corrupte journalistentuig in 19e-eeuws Parijs zal menige hedendaagse wappie een lust voor het oog zijn… Fake news op bestelling, toen al! Gaandeweg verliest Lucien zijn naïviteit en lijkt hij het machtsspel naar zijn hand te zetten… Maar onderschat hij zijn vijanden niet?

Franse speelfilm Illusions perdues

Kaarsverlicht Parijs

Als kijker kun je niet anders dan bezorgd afwachten waar dit alles op uitmondt voor de jonge provinciaal. En onderweg is het flink genieten van beelden van Parijs rond 1840, toen de stad ’s avonds nog enkel door kaarsen verlicht werd. De opera, de stadsvilla’s, het Palais-Royal (toen nog een frivole hangplek voor prostituees), de vele theaters… Een plezier om naar te kijken en dat geldt ook voor het spel van de voltallige sterrencast, met behalve bovengenoemde twee talenten ook Gérard Depardieu, Cécile de France, Xavier Dolan.

Illusions perdues van Xavier Giannolli, vanaf 28 mei in de Nederlandse bioscoop, trailer.

Franse speelfilm Illusions perdues

LEES OOK:
Franse films om naar uit te kijken in 2022

Tekst: Nicky Bouwmeester

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *