frankrijk.nl

YSL-museum in Parijs

Josee bezocht Musée YSL in het chique 16e arrondissement van Parijs. Geen stijve bedoening, maar een intiem inkijkje in het werkende leven van de couturier. Naast jurken en schetsen zie je ook de persoonlijke werkruimtes van Yves Saint Laurent. 

Het vroegere hoofdkantoor en modehuis van Yves Saint Laurent is een paar jaar geleden getransformeerd tot museum. Je komt er binnen zoals de beste klanten van de couturier vroeger ‘aan huis’ werden ontvangen: via de salons en paskamers op de begane grond.

Musee YSL Parijs

De man en het merk

Yves Saint-Laurent behoeft natuurlijk geen introductie. De man, het merk: voor beide geldt eeuwige roem die wereldwijd wordt herkend onder de initialen YSL. De briljant creatieve ontwerper begon in de jaren ’50 van de vorige eeuw als assistent van Christian Dior, die andere Franse mode-legende. Na diens dood werd YSL benoemd als opvolger en artistiek directeur van Maison Dior. Maar het eigenzinnige karakter van de dan nog piepjonge ontwerper leidde al 5 jaar later, in 1962, tot de oprichting van zijn eigen modehuis. En de rest is geschiedenis…

Musee YSL

De weg naar de top

In dit voormalige werkadres van Yves Saint Laurent, gelegen tussen de Champs Elysées en de Eiffeltoren, krijg je een mooie indruk van het werk en het leven van de couturier. Een ingewikkelde looproute leidt je door diverse ruimtes en zalen. Beneden is er vooral aandacht voor zijn talloze schetsen. YSL tekende bijna non-stop maakte en zijn schetsen vormden de basis voor elke nieuwe collectie. Het was ook doorwerken, want in zijn hoogtijjaren maakt YSL soms wel 4 collecties per jaar met meer dan honderd verschillende ontwerpen per modeshow!

Parijs modemuseum YSL

Werkstudio

De vele tentoongestelde patronen, mallen voor hoeden en schoenen, proefmodellen en polaroids laten zien hoeveel werk er voorafging aan de creatie van elke collectie.

Musee YSL Paris

Yves Saint Laurent zélf is ook nooit ver weg in dit museum dat de sfeer van een privé-huis heeft. Op de bovenste etage is het werkatelier waar YSL tot zijn pensioen in 2002 dagelijks te vinden was. Het is opvallend dat YSL te midden van de glamoureuze modewereld een eigen universum verkoos zonder opsmuk.

Musee YSL Paris

Musee YSL Paris

De wandelstok van Dior

Tussen modeschetsen en naaldendoosjes op zijn bureau ontdek je persoonlijke eigendommen van de couturier. Zoals zijn eigen leesbril en de wandelstok van Dior, die YSL koesterde. Achter het piepkleine bureau (op schragen!) hangt een prikbord met foto’s van zijn muzen, zoals Catherine Deneuve en Loulou de la Falaise. Oud-medewerkers en mannequins van het modehuis hielpen de werkruimtes in de oude staat te herstellen. Bijzonder, zo’n persoonlijke insteek in de vaak wat gereserveerde Franse modewereld! Vergeet vooral niet de filmimpressie te bekijken tussen de 2e en 3e etage.

Musee Art Moderne Paris

Voorjaar 2022: hommage aan Yves Saint Laurent in heel Parijs 

Helaas vind je in dit museum momenteel geen echte ontwerpen van YSL; we moeten het houden bij de vele tekeningen en werkmodellen. Maar ter gelegenheid van 60 jaar YSL-creaties is er tot 18 september 2022 een speciale hommage aan zijn werk in 5 andere musea* in Parijs. Ik nam een kijkje bij het Musée d’Art Moderne: slechts 5 minuten lopen van het Musée YSL en gratis te bezoeken. Daar zijn ontwerpen van YSL gecombineerd met de werken van kunstenaars en stijlen die voor hem  – net als Dior – een inspiratiebron waren. Mooi gedaan!

Yves Saint Laurent

Musée YSL Paris, 5 avenue Marceau, Parijs 16e arron. din-zon. 11.00-18.00 uur, vrijdag tot 21.00 uur, €10. Meer informatie & kaartverkoop: museeyslparis.com

Musée d’Art Moderne de Paris (MAM), 11 Avenue du President Wilson. Open dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 u. Entrée gratis. * Overige musea met werk van Yves Saint Laurent in voorjaar 2022: Centre Pompidou, Louvre, Musee d’Orsay, Musee Picasso.

Meer zien? Figaro publiceerde een filmpje van een privé-rondleiding in het nieuwe museum van 24 minuten lang (in het Frans)!

LEES OOK:
La Galerie DIOR, het nieuwste modemuseum in Parijs
Voorjaar 2023: 15x doen in Parijs deze lente
De mooiste wijken van Parijs
Top 10 terrassen in Parijs

Tekst & beeld: Josee Schouten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *