frankrijk.nl

Leuke eetadressen in Nice

Oh, ga toch niet aan Nice voorbij als je aan de Côte d’Azur bent deze zomer. De stad heeft veel te veel leuke en vooral lekkere dingen te bieden. Josee en Nicky verzamelden de leukste eetadresjes van de oude binnenstad en de haven.

Sentimi-Nice-italiaans-eten

VIEUX-NICE (oude binnenstad)

Le Vieux Nice biedt een heerlijke wirwar van kleine straatjes, waar (toeristen)winkels, delicatessenzaken, galeriëen, vintageshops en uiteraard restaurantjes elkaar afwisselen. Deze mix is niet alleen populair bij toeristen, ook de locals hebben hier hun favoriete eetadressen. Boodschappen worden door veel Niçois gedaan in Rue Perrolière, met diverse ambachtelijke slagers, bakkers en patisserieën maar ook bijvoorbeeld de wasserij. In deze straat en op de hoek van Rue Miralheti vind je de fantastische huisgemaakte meeneemgerechten van René Socca (ook ter plaatse op het terras op te peuzelen). Een aperitief neemt men bij La Civette (1 bis, Blvd Jean-Jaurès) of lunch bij café-restaurant de la Bourse (15 place Saint-François): goed eten voor een bespottelijke lage prijs. Want zeg nou zelf: een menu du jour voor € 11. Waar vind je dat nog?

Restaurants Vieux Nice

Socca eten!

Een heel bekende lokale snack is socca: een crêpe, gemaakt van beslag van gemalen kikkererwten, olijfolie en water. Hij is heerlijk smeuïg en er hoeft verder niets op, behalve heel veel peper! Wij aten de voorgesneden stukjes uit het zakje – bij wijze van lopende borrelhap voor de lunch – en vonden het echt heerlijk!

Socca eten in Nice

Je kunt ze eten bij Chez Thérésa op de Cours Saleya of bij Lou Pilha Leva, in de oude stad (10, rue du Collet). Nog een typische lokale snack om naar uit te kijken: pan bagnateen ‘broodje salade niçoise’ dat superlekker en gezond is.

Nog meer lekker lokaal: Cuisine Nissarde

De socca is een goede amuse-bouche voordat je kennis maakt met de overige specialiteiten van de lokale keuken. Een dertigtal restaurants in Nice mag het label ‘La Cuisine Nissarde‘ dragen, als teken dat het om een echt authentieke menukaart gaat. Die steekgerechten laten omschrijven als een mooi huwelijk tussen de Provençaalse en Italiaanse keuken. Stevig, eerlijk en altijd huisgemaakt. Zeker proeven: beignets de fleurs de courgettes (gefrituurde courgettebloemen), pissaladière Niçoise (soort pizza met olijf en ansjovis), les petits farçies (met vlees gevulde groenten) en natuurlijk salade niçoise. Dit zijn onze favoriete adresjes voor de klassieke Niçoise keuken:

L’Escalinada – 22, rue Pairolière (Le Vieux-Nice)

In een van die kleine straatjes vind je L’Escalinada, al 60 jaar een vertrouwd adres voor de traditionele Niçoise specialiteiten. Alles home-made: de gnocchi, de groente-beignets, de gevulde sardines. Een 3-gangenmenu heb je al voor €15 en een tafeltje op het vrolijke terras maakt de eetervaring onvervalst mediterraan, met een vleugje Italië in de mond. Open voor lunch en diner. Reserveren is aan te raden: +33 (0)4 93621171.

Escalina restaurant in Nice oude binnenstad

Da Acchiardo – 38 Rue Droite 

De onbetwiste favoriet van onze gids, greeter Gaetan, is Acchiardo, ook in Le Vieux-Nice. Dit restaurant is al 5 generaties in handen van dezelfde familie. Wij spraken er met een trotse achterkleinzoon die ons vertelde dat de familierecepten voor de typisch lokale gerechten als soupe de poissons de roche (vissoep) en petit farçies Niçois al generaties lang de basis vormen van het succes. Je kunt binnen zitten in het authentieke interieur vol lijstjes met zwart-witfoto’s of buiten een tafeltje pakken in het zijsteegje.

Da Acchiardo Cuisine Nissarde

Nice leuk restaurant Vieux-Nice

Oliviera – 8 bis, rue du Collet

Hou je van olijf, loop dan vooral dit tentje niet voorbij. Je vindt hier heerlijke mediterrane gerechten, met liefde gemaakt door de Libanese eigenaar en zijn vrouw. De zelfgeperste olie proef je het best in de salades en pasta’s die je op de kaart vindt. Niet duur, niet toeristisch. Is Japans meer je ding schuif dan even door naar de buurman met een likkebaardend lekker menu van sushi: Sushi Bar (op nr. 8), www.oliviera.com

Rue du Collet-SushiBar

STAD NICE

Les Sens – 37, rue Pastorelli

Je zintuigen worden hier op scherp gezet. Verfijnde smaken en mooie presentaties! Is ook precies wat eigenaar en chef-kok Cyrille Billa voor ogen heeft. En dit alles in een relaxte setting, voor een hele betaalbare prijs. Weekmenu met drie gangen vanaf €24. Reserveren aan te raden: Tel. +33 (0)9 81065700, www.les-sens-nice.fr

Le Canon – 23, rue Meyerbeer

Klein, intiem restaurant met een cuisine vivante, zoals de gepassioneerde eigenaar Sébastien het zelf noemt. Wat inhoudt dat kaart steeds wisselt, al naar gelang de smaak, de vangst en de pluk van de dag. En alles is ook nog biologisch. Voelt als uit eten bij iemand thuis, leuke sfeer!  Tel. +33 (0)4 93790924, www.lecanon.fr

LEES OOK waar je het lekkerste ijs van Nice kunt vinden!

Le Canon, intiem restaurantje in hartje Nice

ROND PLACE GARIBALDI

Place Garibaldi is een prachtig plein! Het vormt niet alleen een toegangspoort naar het MAMAC, maar vormt ook de schakel tussen Le Vieux Nice en het Havenkwartier. En tot slot verdienen de prachtige, gele façades extra aandacht, want hier word je optisch toch wel aardig in het ootje genomen met de ’trompe l’oeils’. Kijk maar eens goed!

Place Garibaldi Nice

Sentimi

Aan het plein, met een royaal terras óp het plein, is Sentimi het adres voor pure Italiaanse gerechten. Vers, huisgemaakt en met flair geserveerd. Onze lunch was een grote smaakexplosie! Absoluut een aanrader voor een goeie pasta of lasagne! Online reserveren via www.sentimi.fr

Restaurant Sentimi Nice

HAVENKWARTIER (Quartier du Port)

Deli Bo – 5, rue Bonaparte

De havenwijk is helemaal upcoming. Dé hippe straat is Rue Bonaparte. Kekke boetiekjes en voor onze altijd knorrende maag was er Deli Bo. Ultieme lunchspot. Zelfs lichtelijk befaamd voor de zondagsbrunch. Maar je kunt er ook een lekker wijntje drinken op het terras. En het concept is succesvol: er is ook een Deli Bo tent op het strand van Villefranche-sur-Mer!

Deli Bo, ultieme lunchspot in Nice, befaamd voor de zondagsbrunch.

L’Atelier du Port – 45, rue Bonaparte

(H)eerlijk eten in een strakke setting. Check de krijtmuur vol met uitspraken en tekeningen en struikel niet over de kisten vol groente en fruit in de entree. Ja, alles is hier vers en biologisch.

Jan – 12, rue Lascaris

Voor een portie fine dining ga je naar Jan. Klinkt lekker Hollands, maar de jonge chef Jan Hendrik van der Westhuizen is een ras-Zuid-Afrikaan. Via culinaire omwegen beland in Nice en zijn originele en vooral haute-cuisine bracht hem in 2016 zijn 1e Michelin ster. Houd hem in de gaten! Reserveren een must: +33 (0)4 97193223, www.restaurantjan.com

Le Plongeoir – 60, boulevard Franck Pilatte

Oh. Mon. Dieu… Hier eten is al reden genoeg om je lief een weekendje te ontvoeren naar Nice. Wat een plek! Le Plongeoir – what’s in a name – is gebouwd bovenop de oude duiktoren bij de haven. Dus je eet zo’n 4 of 6 meter boven zeeniveau! Met een onbetaalbaar uitzicht! Duur? Het lunchmenu viel ons reuze mee (€30 2-gangen, €36 3-gangen, buiten het weekend). Open voor lunch hele jaar m.u.v. december. Open voor diner hele zomer tot eind september. Reserveren een must: +33 (0)4 93265302. www.leplongeoir.com

Le Plongeoir, restaurant gebouwd bovenop de oude duiktoren bij de haven van Nice

Onze insidertip: Helemaal boven zijn tafels 2 t/m 5 de beste spots. Beneden zaten wij perfect op tafel nr. 22! En is er helaas geen plaats, dan kun je nog altijd chillen in de loungebar tegen de rotswand. Ietsje minder wow maar nog altijd heul gaaf!

LEES OOK:
11 dingen die je zeker wilt doen in Nice
Hippe hotels in Nice
De leukste strandtenten in Nice
Op stap met een local in Nice

Tekst & beeld: Josee Schouten/Carole Goelitz

3 reacties op “Leuke eetadressen in Nice”

 1. Katell schreef:

  Dank jullie wel voor de tips! De Socca van “Chez Thérésa” was heerlijk!!! Deli bo rue Bonaparte was vorige week dicht. Jammer.
  Katell

 2. Carole schreef:

  En alvast voor de volgende reis op mijn bucketlist :

  Rue Chauvin
  – Bistrot Chauvin: http://bistrotchaudvin.fr/ Wijn & Restaurant
  – Les Deux Canailles : http://www.lesdeuxcanailles.com/ betaalbare gastronomische restaurant – Mix van Nice cuisine met een Japanse touch
  – La Clef d’Or : Restaurant, café en wijnbar https://www.facebook.com/laclefdornice/

  Rue de la Loge – VIeux Nice
  – Koko green – Vegan & raw café nieuwe restaurant

  Rue Benoît Bunico – Vieux Nice
  – Le Démodé : Franse keuken – oud en kitsch maar blijkbaar lekker en leuk
  – Tote et Marie Charlotte : bistro, wijn en tapas https://www.facebook.com/toteetmamiecharlotte

  Rue Sainte Reparate – Vieux Nice
  – Olive et Artichaut http://www.oliveartichaut.com/

  Rue Emmanuel Philibert
  Bel Œil Café Cantine Objet – Concept store restaurant

  Rue Antoine Gauthier
  – Le Bistrot des Antiquaires – klein restaurant voor de lunch https://www.facebook.com/Lebistrotdesantiquaires/

  Rue Massena
  – La Maison de Marie http://www.lamaisondemarie.com

  Avenue Robert Schuman
  – La Locanda – terrasje, Italiaanse keuken, vele lokale klanten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *