frankrijk.nl

Vakantie in het voorseizoen, de voordelen

Geen files, geen overvolle stranden, volop keuze aan accommodaties… Er zijn veel goede redenen om al in mei en juni op vakantie te gaan in Frankrijk, als je agenda dat toelaat. Wat kun je in het voorseizoen verwachten?  Voors- en tegens op een rijtje!

Voordelen van het voorseizoen in Frankrijk

Lagere kosten. De prijzen van B&B’s, campings, vakantiehuizen zijn over het algemeen (veel) lager dan in het hoogseizoen. Hoe toeristischer de streek, hoe groter het verschil… En in het voorjaar vind je niet alleen lagere tarieven en meer aanbiedingen dan in de zomermaanden, je hebt ook veel meer keuze.

– De natuur is op zijn mooist in veel Franse streken in mei en juni. Groene frisheid. De velden die nog niet geoogst zijn. Een overdaad aan bloemen en bloeiende planten. De bermen die nog niet geel gebrand zijn door de zon.

Extra gastvrijheid en aandacht. In het voorseizoen hebben accommodatie-eigenaren, restaurateurs en andere toeristische aanbieders gewoon veel meer tijd en energie om zich met je bezig te houden.

– Als je jonge kinderen hebt, dan weet je bij op gezinnen gerichte adressen zéker dat zij leeftijdsgenootjes zullen treffen. Diverse kleinschalige vakantiedomeinen en campings spelen daar zelfs op in, met speciale baby-, peuter- en kleuterweken (zie onderaan diverse adrestips). En het is ook nog eens extra gezellig om ’s avonds een wijntje te drinken met collega-jonge-ouders (die zo’n gestolen moment voor zichzelf ook een mega-luxe vinden 🙂 ).

– Veel minder druk: in het voorseizoen heb je natuurlijk veel minder last van drukte op de weg, geen rijen bij bezienswaardigheden en attractieparken, vaak geen moeite om te parkeren… Zelfs de stranden zien er een stuk minder platgelopen uit en het is lekker makkelijk reserveren bij dat leuke restaurantje in het dorp.

voorseizoen in Frankrijk lekker rustig

Nadelen van het voorseizoen in Frankrijk 

– Wat minder drukte betreft: houd wel rekening met de lange weekenden in het voorjaar, ofwel les ponts – waar de Fransen ook dankbaar gebruik van maken. Zo wordt voor het lange weekend van Hemelvaart (25-29 mei) veel drukte verwacht: zondag 29 mei is zelfs een zwarte dag op de autoroutes (in zuid-noordelijke richting). Ook druk: het lange Pinksterweekend (4-7 juni).

– Huur je een (safari)tent: vraag vooral in gebieden boven de Loire na of er een wijze van verwarming is (of extra dekens zijn) mocht het weer plots tegenvallen of er nog sprake zijn van koude nachten.

– Bij kleinere campings zijn in het voorseizoen soms nog niet alle faciliteiten (broodservice, animaties voor kinderen, restauratie) op gang: verifieer bij het boeken wat voor jou belangrijk is.

– Wil je absoluut profiteren van het zwembad bij je accommodatie, let dan op of het zwembad verwarmd (en/of overdekt) is. Juist in de warmste streken van Frankrijk is dit vooral bij privé-accommodaties (vakantiehuizen) niet vaak het geval en dan kan de watertemperatuur nog tegenvallen.

voorseizoen in Frankrijk lege strandenrustig

Hoe is het weer in Frankrijk in het voorseizoen?

Heel globaal zeggen de Fransen zelf: ten zuiden van de Loire heb je de meeste zonuren. In praktijk zitten daar wel wat nuances in. In de Bourgogne, met zijn landklimaat kan het voorjaar al heerlijk warm zijn bijvoorbeeld. Terwijl de Atlantische kust, vooral einde dag, nog tamelijk fris kan blijven in mei en juni.

Frankrijk telt globaal 6 klimaten: zeeklimaat Noordwest, zeeklimaat Zuidwest, semi-zeeklimaat bergklimaat, semi-landklimaat, mediterraan klimaat. Zie hier een kaartje met de Franse hoofdklimaten.

Gemiddelde dagtemperaturen in mei
Parijs 18 graden
Strasbourg 20 graden
Bordeaux 19 graden
Nice 20 graden
Lyon 20 graden

Maar dit zijn oude gemiddelden en ook in Frankrijk wordt het steeds warmer. Zoals gezegd is er nu – half mei 2022 – al een mini-hittegolf, met temperaturen van boven de 28 graden op diverse plekken in het land.

Zonnigste streken

Het is geen verrassing, de meeste kans op zon heb je in Zuid-Frankrijk, rond de Middellandse Zee. In mei liggen de gemiddelde luchttemperatuur daar al rond 20 graden Celsius en in juni is ook het zeewater gemiddeld die temperatuur. Het mediterrane klimaat in Frankrijk rijkt overigens tot Valence in de Drôme en Toulouse in het Zuidwesten. Alle 10 departementen met de meeste zonuren liggen in Zuid-Frankrijk (plus Corsica).

Lees ook: De 10 zonnigste Franse departementen

Handige weer-app?

De twee beste Franse weer-applicaties voor op je telefoon zijn Méteo France en La Chaine Méteo (beide voor Android en iPhone).

kindvriendelijk kampeervakantie vakantieadres Jarasses aan riviertjeBeeld: volop peuter- en kleutergeluk bij Moulin des Jarasses

Met peuters en kleuters op vakantie in mei en juni?

Kijk naar deze kindvriendelijke adressen: 15 kleinschalige vakantiedomeinen in Zuid-Frankrijk & 10 vakantiedomeinen in Midden-Frankrijk (op max. 900 km rijden).

Je kunt bij alle accommodaties op onze site makkelijk de beschikbaarheid aanvragen (button links van het artikel): de meeste adresjes hebben nog wel een plekje vrij in mei en juni.

En van deze vier adressen weten we dat zeker:
Familiecamping en glamping in de Limousin: Moulin des Jarasses (baby-, peuter-&kleuterweken)
Mas d’en Haut, stoer gezinsdomein in de Creuse (o.a. Wilde Peuter & Kleuterweek)
Kimaro Farmhouse, safaritenten in de Bourgogne
Les Escaliers de la Combe, topadres voor jonge kinderen in de Lot (baby- & peuterweken)

Of juist ZONDER kinderen genieten van het voorseizoen?

Kijk naar deze NO KIDS-adressen, waar alleen volwassenen komen. Of overweeg een Roadtrip met een camper door Normandië

in mei en juni op vakantie in Frankrijk

LEES OOK:
7 redenen voor een bezoek aan Parijs dit voorjaar
Zwarte Zaterdagen 2022

Beeld: Unsplash, Domaine les Jarasses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.