frankrijk.nl

Bezoektip: vestingstad Carcassonne!

Wie er al geweest is zal het beamen: de middeleeuwse vestingstad Carcassonne wil je eens gezien hebben. Echt een stap terug in de tijd! 

De middeleeuwse vestingstad Carcassonne bezoeken tijdens een vakantie in de Languedoc klinkt misschien als een tourist-trap maar geloof me: het is werkelijk de moeite waard! De oude binnenstad is nog zo gaaf en zo mooi gerenoveerd dat je echt het gevoel hebt een stap terug te doen in de tijd!
carcassonne

Carcassonne, op alle fronten in de schijnwerpers

Als je het plaatje ziet van La Cité de Carcassonne, het compleet ommuurde vestingstadje in de Zuid-Franse regio de Aude zullen velen dit herkennen. Het staat symbool voor een populair gezelschapsspel, het is een bekend UNESCO-monument en het is een absolute must-see bestemming als je in het zuiden van Frankrijk vakantie viert!

Carcassonne - spel

Feiten en weetjes

De stad ligt op ongeveer 90 kilometer ten zuidoosten van Toulouse in de regio Aude. Als je ernaar toe rijdt dan zie je al van verre de hoger gelegen vestingstad. Eh, eerlijk gezegd zie je vooral de imposante vestingmuren gelardeerd met maar liefst 52 torens!  De metershoge muren ontsluiten de gehele oude stad, die toegankelijk is via twee toegangspoorten. Cité de Carcassonne wordt beschouwd als de grootste ommuurde vestiging in Europa.

carcassonne vestingstad

Bezoek aan La Cité de Carcassonne

Wil je de ommuurde stad bezoeken dan raden we je aan – zeker in het hoogseizoen – om dat of heel vroeg in de ochtend of later in de middag te doen. Parkeren kan op een van de grote parkeerterreinen net buiten de stadsmuren (of je pakt de fiets, zie onder). Van daar is het enkele minuten lopen. Entree is gratis, met uitzondering van de toegang tot het kasteel dat ook een museum is.

Ga binnen via de Narbonnaise-poort met zijn 2 gigantische torens. Het is de ‘hoofdingang’ naar de middeleeuwse stad en zo voelt het ook als je er doorheen loopt: je stapt echt een andere wereld in! Toen ik het de eerste keer bezocht ging mijn fantasie meteen met me op de loop: ik verwachtte schildknapen, troubadours en jonkvrouwen te zien in de geplaveide en kronkelige straatjes van de oude stad, tussen de schattige winkeltjes en middeleeuwse huizen… ook al brengt de sfeer je naar de tijd van de middeleeuwen, de huidige bewoners zijn helemaal van deze tijd! Er zijn diverse bezoeken met gids via het lokale VVV te boeken maar je kunt ook heerlijk gaan dwalen door de kleine straatjes en je laten verrassen!

Saint Nazaire basiliek Carcassonne

Basiliek Saint-Nazaire

Zeker niet missen!

Je passeert ongetwijfeld de Saint-Nazaire basiliek. Van buiten lijkt ie niet bijzonder maar kijk toch omhoog naar  de gargouilles, de waterspuwers die je in de gaten lijken te houden. Als de kerk open is, sluip even naar binnen. Het interieur is recentelijk gerenoveerd; check de prachtige kroonluchters en de glas-in-lood ramen!

Wil je over de vestingwallen lopen, koop dan een kaartje voor een bezoek aan het graafkasteel, dat is gebouwd in de 12e eeuw door de familie Trencavel. Je krijgt een mooie inkijkje op het adellijke leven van weleer en via de tuin kun je de stadswallen op. En op zoek naar een terrasje, om bij te komen van alle impressies? Tussen La Place Marcou en La Place Saint Jean vind je de meeste bars en cafés.

fietsen-Carcassonne

Fietsstad Carcassonne: van de Tour tot een fietstoer

Dat Carcassonne en fietsen: onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, blijkt uit de samenwerking met de organisatie van de Tour de France die teruggaat tot 1947. Carcassonne was toen finish- en startplaats en heeft zich door de jaren heen nog vele malen als gastheer opgesteld. Ook tijdens de Tour van dit jaar zijn de camera’s gericht op Carcassonne, als eindpunt voor de 15e etappe, die op 17 juli start in Rodez en die 18 juli weer verder gaat naar Foix voor de 16e etappe.

De fietsliefde van Carcasonne komt ook tot uiting in de fietsleenservice Cyclolib, waarvoor 50 e-bikes beschikbaar zijn met virtuele stallingen in de nieuwe stad en bij de oude stad. Ook introduceerde de stad dit jaar een fietsapp, Carcassonne Interactive, waarmee je in en rond Carcassonne kunt fietsen op GPS-gestuurde fietsroutes.

Festival de Carcassonne

Festival de Carcassonne – 5 tot 31 juli 2022

Er is nog iets waar Carcassonne bekend om staat en dat is het jaarlijkse zomerfestival dat dit jaar plaatsvindt van 5 tot 31 juli. Op het programma staan meer dan honderd concerten en voorstellingen – Franse en internationale variétévoorstellingen, theater, circus, dans, jazz, opera, klassieke muziek – waarvan vele gratis toegankelijk zijn op verschillende prestigieuze locaties in de stad, inclusief La Cité.

▶︎ Op het programma in 2022: Dutronc en Dutronc (senior en junior), Jack White, LP, Rag’n’Bone Man, Orelsan, Louane, Mika, Deep Purple, Julien Doré, Vianney, James Blunt, Ben Harper & The Innocent Criminals, John Legend, Calogero, Verdi’s La Traviata… Oh mon dieu, dat is nog eens een line-up!

Domaine-d-arnautailles-YellohKampeertip in de buurt: Domaine d’Arnauteille

In Carcassonne vind je een breed aanbod van hotels en B&B’s maar wil je liever op een camping verblijven dan is Domaine d’Arnauteille een goede optie. Deze familiecamping maakt deel uit van de luxe kampeerketen Yelloh! Villages en ligt midden in de natuur, op zo’n 15 minuten van Carcassonne en het Canal du Midi. Naast staplaatsen biedt het ook een gevarieerd aanbod van cottages die je kunt huren. Extra’s zijn het grote aquapark en de kinderclubs. 

LEES OOK:

10x actief genieten van de Aude
De mooiste dorpen en stadjes van Occitanië

Tekst: Josee Schouten Beeld: Coverbeeld Carcassonne©Sebastien Carles , 1e beeld  Josee Schouten, Carcassonne panorama stad Alain Bonnardeaux  CC UNSP-  Carcassonne Spel – CC UNSPDaniel Tuttle , Basiliek Saint Nazaire CC UNSP Hector Rivas, fietser voor La Cite: Office Municipal de Tourisme , Festival de Carcassonne ©Julien Roche, Camping Domaine d’Arnautaille: Yelloh! Villages. De uitvoering van de reis ligt in handen van Yelloh! Villages.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *