frankrijk.nl

Weekendje naar Versailles: handige bezoektips!

Versailles is zo bekend van naam dat het bij veel Frankrijkliefhebbers ergens onderaan de bucketlist bengelt. Maar héb je het beroemde paleis en zijn tuinen nou al gezien? Zeker doen, lees hier waarom. Bewaar dan ook deze praktische tips van Nicky die er al vaker is geweest.

Dat wordt bijzonder tijdens de Olympische Spelen van 2024, als de paardensporten plaatsvinden in de tuinen van Versailles. Een concours hippique tussen de fonteinen van Le Nôtre? Ruimte zat, want het domein van Château de Versailles is net zo groot als het mooi is. Het beslaat wel 825 hectare, wat betekent dat je al zo’n 3 uur nodig hebt om het hele park alleen maar rond te lopen. En dan heb je de Spiegelzaal, de 55 fonteinen, het dorpje van Marie-Antoinette en de paleizen van Trianon nog niet eens gezien… Goed voorbereiden dus, als je Versailles tegemoet gaat!

Versailles

I. Wat kun je zien in Versailles?

Het Château de Versailles bestaat uit 5 delen: 1) het hoofdpaleis, 2) de Franse tuinen, 3) het domein van Trianon (twee lustpaviljoens en het dorp van de koningin), 4) een groot publiek park, 5) de koninklijke stallen. Daarnaast heb je ook nog de stad Versailles, die zich door de eeuwen heen rond het paleis gevormd heeft. Charmant plaatsje met een kathedraal, mooie winkels en een gezellige half overdekte markt op vrijdag- en zondagochtend (Marché Notre Dame).

chateau de versailles paleis Zonnekoning spiegelzaal

1. Het paleis

In het paleis van Versailles zijn de kapel, de slaapkamer van Lodewijk de Veertiende, de beroemde Spiegelzaal en tientallen andere vertrekken en galerijen met barokke meubels te bezichtigen. De privé-appartementen van de Zonnekoning (zoals de slaapkamer van zijn honden) kun je alleen zien tijdens een aparte rondleiding en dat geldt ook voor de gouden operazaal van het paleis.

2. De tuinen

Direct achter het paleis beginnen de beroemde tuinen van André Le Nôtre. Prachtig aangelegd in Franse stijl met sierboompjes, fonteinen en marmeren standbeelden. Het mooiste deel zijn de perken naast de Oranjerie, waarop je neerkijkt vanaf het centrale bordes. En mis ook de fontein van Latona niet, met gouden kikkers! Bijzonder te weten: de fonteinen van Versailles werken nog altijd met het hydraulische systeem uit de 17e eeuw.

chateau de versailles tuinen van Le Notre orangerie

3. Domaine de Trianon en l’Hameau de la Reine (het dorp van de koningin)

Op een half uur lopen vanaf het grote paleis ligt het Grand Trianon, waar de Zonnekoning zijn familie liet logeren. Marie-Antoinette vond het maar niets en het is ook niet ons favoriete deel. Buiten ziet het marmeren paviljoen er vrij stijf uit en binnen staan veel pompeuze meubels in Empire-stijl uit de tijd dat Napoleon hier vertoefde. Rondom liggen wel mooie tuinen en er zijn vaak goede tijdelijke exposities in dit paleis.

chateau de versailles Petit trianon hameau de la Reine

Op 10 minuten wandelen van het Grand Trianon ligt het charmante Petit Trianon, waar Marie-Antoinette zich graag afzonderde. Ook hier zijn elegante tuinen, pastelkleurige vertrekken en het eigen theater van de koningin. Na nog weer een kwartier lopen kom je bij het Hameau de la Reine, het ‘boerendorpje’ van Marie-Antoinette, waar ze graag melkmeisje speelde. Compleet-over-the-top 18e-eeuwse romantiek en daarom erg leuk om te zien.

Het dorpje van Marie-Antoinette

4. Park van Versailles en het Grand Canal

In de zichtlijn van het hoofdpaleis, direct achter de tuinen van Le Nôtre, begint het Grand Canal, een kruisvormige roeivijver van 1,5 km lang. Rondom het kanaal en de Franse tuinen ligt het vrij toegankelijke park van Versailles. Dit heeft een meer landelijke stijl, met eeuwenoude kastanjebomen, weides met schapen en veel wandel- en fietspaden.

Chateau de Versailles Grand Canal

5. Paardenstallen en koetsenmuseum

Aan de stadskant van Versailles, direct tegenover de ingang van het paleis ligt de Grande Ecurie, die vanuit de lucht gezien de vorm van een groot hoefijzer heeft. Je kunt hier het gratis koetsenmuseum bezoeken, in het weekend een paardenshow bijwonen of je laten rondleiden in de koninklijke stallen.

chateau de versailles stallen koetsmuweum paarden

II. Hoeveel tijd heb je nodig voor Versailles?

Eén hele dag is het minimum en dan nog is het ondoenlijk om alles te zien. Als je niet meer tijd hebt, bedenk vooraf dan goed wat je wilt zien. De Franse tuinen en het paleis zijn een logische eerste keuze en het dorpje van Marie-Antoinette is de leukste derde optie (vinden wij), maar dan ben je ook wel door je dag heen. Als je ook de tijd wilt hebben om de twee Trianon-paleizen, de koetsen en het Engelse park te zien, dan kun je beter een heel weekend gaan. Bovendien is de entreeprijs voor 2 dagen maar €5 meer dan voor 1 dag (€25 i.p.v. €20).

Wil je Versailles in de versnelling doen dan kun je ook een georganiseerde fietstoer boeken met (Engels of Nederlandssprekende gids). Je vertrekt per trein uit Parijs en bij aankomst in Versailles stap je op de fiets en rij je over het gehele landgoed, door de tuinen, naar het dorpje van Marie-Antoinette en bezoek je uiteraard het grote paleis. Kosten €99 (inclusief treinticket en entree).

Slaaptip: ouderwetse Franse charme bij Hotel de France (pal naast het paleis!) of modern comfort bij het Novotel. Liever kamperen? Op deze natuurcamping vlakbij zijn staplaatsen of kun je ingerichte tenten of houten chaletjes reserveren.

versailles bezoeken slaaptip hotel de france

III. Wanneer kun je Versailles het beste bezoeken?

Als een van de bekendste bezienswaardigheden van Europa kan behoorlijk druk zijn in het paleis (in de tuinen merk je het veel minder). Het voor- of naseizoen is de handigste periode, want de zomer is heel druk en in de winter zijn de tuinen minder indrukwekkend. Versailles ligt op maar 5,5 uur van Nederland, dus het is een geweldig tripje voor de herfst of lente. Goed te combineren met een paar dagen in Parijs zelf: vanuit Versailles ben je in 45 minuten in het centrum met de RER-trein.

Verder is het leuk om te weten dat van eind maart tot eind oktober in het weekend Les Grandes Eaux Musicales plaatsvinden, wat betekent dat de fonteinen op bepaalde uren spuiten op het geluid van barokke muziek. Dan zijn ook 15 bosquets (kleine verborgen tuinen) geopend, die anders dicht zijn. Je betaalt er overigens wel iets extra’s voor: normaal zijn de tuinen gratis, op dagen met de Fonteinenshow geldt een supplement van €9 voor volwassenen (+entree van het Paleis en evt. Domaine de Trianon) en €7,50 voor kinderen vanaf 5 jaar (andere dagen gratis toegang).

chateau de versailles de drukte omzeilen tips Spiegelzaal

IV. Is het handig om online kaarten te kopen voor Versailles ?

Ja, zéker doen. Op het moment is vooraf kaarten kopen zelfs verplicht, vanwege corona, maar vooraf kaarten kopen is altijd aan te raden. Alles is groots bij Versailles dus zelfs tussen de kassa en de ingang is het nog een aardig stukje lopen over de keien van het Cour d’Honneur. Ook om de wachttijd bij de kaartverkoop te omzeilen is het zeer aan te raden vooraf tickets te bestellen via internet. En momenteel moet je ook een timeslot reserveren (ook voor de gratis kinderen!) Dat kun je opgeven bij boeking of regelen via de website van Versailles.  Overigens moet je dan nog steeds wachten voor de veiligheidscontrole bij de ingang van het paleis (entree ‘A’).

De rijen daarvoor kunnen best indrukwekkend zijn: diverse grote slingers wachtende mensen tot aan het buitenhek zijn helaas geen uitzondering. Maar weet dat het meestal relatief snel doorloopt; gemiddeld duurt het 30 minuten voordat je binnen bent.

chateau de versailles binnenplein

Het beste is om al om 9.00 uur voor de poort te staan. Als je pas later aankomt dan is het slim om éérst de tuinen te bekijken (geen of bijna geen rij) en pas daarna het paleis. Vanaf 15.30 uur wordt het chateau namelijk iets rustiger, omdat de meeste tourbussen dan weg zijn. Laatste toegang is om 17.30 uur maar je hebt wel minimaal 1,5 uur nodig voor het bezoek.

V. Versailles met kinderen: wat is leuk?

Samen het paleis ‘doen’ hoort er natuurlijk bij, maar voor kinderen is dit niet het spannendste deel van het bezoek. De eerste zalen over de geschiedenis van het chateau zijn moeilijk te volgen, de gemeubileerde vertrekken op de eerste verdieping vinden ze wel aardig en het hoogtepunt zal de Spiegelzaal zijn, met haar fonkelende kroonluchters en kristallen. Maar veel, veel spannender zijn de tuinen met fonteinen (vol afbeeldingen van goden en dieren) en het koetsenmuseum. En absoluut hoogtepunt is het Hameau de la Reine. Dit sprookjesachtige dorpje dat Marie-Antoinette liet aanleggen is een mini-Efteling avant la lettre. Er zijn levende boerderijdieren, koddige moestuinen, een heuse vuurtoren aan een meer en diverse huisjes met strodaken waar je binnen mag lopen.

chateau de versailles fonteinen tuinen met kinderen

En verder: bij verschillende ingangen tot het park van Versailles kun je (kinder)fietsen huren en de roeibootjes op het Grand Canal zijn ook een grote attractie.

VI. Lunchen bij Ducasse: bijzondere ervaring & slim voordringen

Sinds 2016 heeft de bekende chef-kok Alain Ducasse een restaurant op eerste verdieping van het hoofdpaleis. Het interieur is prachtig: modern met jaren 60-details en ook gouden verwijzingen naar de tijd van de Zonnekoning. Met de prijzen valt het mee (€21-€26 voor een hoofdgerecht, €15 voor een verbluffend kindermenu) en de locatie met uitzicht op het kasteel maakt het een heel leuke ervaring. Behalve van een lunch kun je hier ook van een ontbijt of een high tea genieten. En heel handig: gasten van Ducasse mogen gebruikmaken van een aparte ingang van het paleis, waarbij je voor alle wachtende bezoekers glipt! Lees ook: lunchen bij Ducasse in Versailles

restaurant Ducasse Versailles

VII. Praktische tips voor Versailles

Corona-update 2021: alle bezoekers vanaf 12 jaar moeten een coronapas kunnen tonen (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve test van max. 72 uur oud). Vooraf reserveren volgens een tijdslot is voorlopig verplicht (dit geldt ook voor bezoekers met gratis toegang= kinderen en jongeren). Ook is een mondkapje dragen verplicht in het pales en de tuinen van Versailles (in het omliggende park hoeft het niet).

– Let op: het hele domein (ook het paleis) is gesloten op maandag. Het Domaine de Trianon en de koetsengalerij openen altijd pas ’s middags.

– Jongeren t/m 26 jaar uit de EU hebben gratis toegang, maar ze hebben wel een ID nodig.

– Draag goede schoenen. Hakken zijn een ramp op de keien voor het chateau en ook in de ongeplaveide lanen in de tuinen.

– Koude en wind of hitte voel je extra goed in de onbeschutte tuinen van Versailles, houd daar rekening mee wat betreft je kleding.

chateau de versailles Nicky B

– Er bestaan gratis smartphone-apps van het paleis, de tuinen en het Domaine du Trianon (voor iPhone en Android). Slim om die vooraf al te downloaden.

– Picknicken kan fijn in het grote het park rondom de Franse tuinen, maar let op: in het paleis zijn voedsel en drank verboden (bij de veiligheidscontrole wordt je gevraagd die af te geven bij de garderobe).

– Iemand in het gezelschap slecht ter been? Er zijn golfkarretjes te huur (ca. €35/uur) en er is een treintje (€8,50) dat tussen het paleis, Grand Trianon, Petit Trianon en het Grand Canal rijdt.

– Honden mogen niet mee in de tuinen van Versailles (direct achter het paleis), maar ze mogen wél aangelijnd in het park van Versailles (dat daaromheen ligt) lopen.

– Als je een roeibootje wilt huren (€18/uur) op het Grand Canal dan heb je een ID-bewijs nodig.

Chateau de Versailles Grand Canal

– De eerste zalen van het hoofdpaleis over de geschiedenis van Versailles zijn vaak  behoorlijk vol (begin van het bezoek, dus iedereen leest nog elke letter..). Als je met kinderen bent kun je die zalen beter skippen. Maar de informatie  is eventueel al thuis te bekijken via de mooie iPad-app Versailles 3D. Een aanrader om al in de stemming te komen!

– Vanaf Parijs kun je de RER C-lijn naar Versailles Château-Rive Gauche nemen, kost circa €12 retour/45 minuten reistijd.

– Met auto? In Versailles kun je op straat parkeren (op zondag gratis) of in een parking gaan staan (circa €4 tot €6/uur). Maar als je de tijd hebt kun je ook wat verder van het hoofdpaleis parkeren in het Domein van Trianon. Dat is de goedkoopste optie: €12 voor de hele dag. Zoek de La Grille de la Reine of La Porte Saint-Antoine, je kunt betalen bij de wachthuisjes naast het hek

Château de Versailles, dagelijks geopend behalve op maandag en 1 mei. Toegangskaart voor het hele terrein  met of zonder audiogids vanaf €22,50/1 dag. Of inclusief fonteinenshow €28,62/1 dag in maart t/m oktober). Kinderen tot 18 jaar gratis toegang. Openingstijden. Meer informatie: www.chateauversailles.fr

chateau de versailles paleis Zonnekoning spiegelzaal

P.S. Leuk adres in Versailles-stad? Gaulupeau, een patissier uit 1769 die een mooie theesalon heeft!

LEES OOK:
Lunchen bij Ducasse in Versailles
Chantilly, prachtig kasteel vlak bij Parijs

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeldcredits: Nicky Bouwmeester (Ducasse, divers exterieur, interieur, kinderen), beeld linksboven: Oranjerie Scott Stewart (Unsp), Château de Versailles, Christian Millet (achterzijde chateau), Thomas Garnier (fontein linksboven collage kinderen), Flickr – CC/Marc Lagneau (Grand Canal), CC/Osbornb-2 (roeiboot),CC/Albert (Grand Trianon), Peter Red (Oranjerie/tuinen), CC/Jason Pier (deurknop Petit Trianon), Cc/Chris Goldberg (Hameau overzicht), Jean Pierre Albérda (Petit Trianon), CC/Sarah Carlson (Hameau huisje), CC/George Moga (buste), hameau Marie-Antoinette – CC-Satoshi Nakagawa.  Foto Ducasse: CC/Ore Ducasse . Openingsbeeld: Armand Khoury/INPL

5 reacties op “Weekendje naar Versailles: handige bezoektips!”

 1. Joppe Janssens schreef:

  Hey, is er een aparte ingang naar de tuinen zodat ik niet aan ingang A moet wachten? Je zegt dat als je later in de dag arriveert dat je dan best eerst de tuinen gaat bekijken omdat er een korte of zelfs geen rij staat. Aan welke ingang is dit dan? Of is dat een ingang NA ingang A? Alvast bedankt!

  • Nicky schreef:

   Ja er is een aparte ingang voor de Tuinen, links van ingangg A van het paleis. Je loopt over het Cour d’Honneur en houdt links aan. In de linkerhoek loop je door de Cour des Princes naar de ingang van de tuinen. Toegang tot de tuinen is gratis behalve od dagen dat de Grandes-Eaux Musicales zijn (weekenden, in de zomer)

  • Nicky schreef:

   Beste Joppe, Ja er is een aparte ingang voor de tuinen, die is als je voor het paleis staat links. (Vanaf de Cour d’Honneur naar links; daarna door de Cour des Princes, links van ingang A). Maar ik weet nu even niet meer of je daarvoor wel eerst door de security-controle moet. Dacht het wel.

 2. Alco schreef:

  Jammer dat er niet wordt gerept over het bekende parfum museum de ” osmotheque” waar alle basisgeuren voor het maken van Parfums te bewonderen zijn.

 3. Nicky schreef:

  Honden mogen NIET mee in de tuinen van Versailles (direct achter het paleis), maar ze mogen WEL aangelijnd in het Park van Versailles (dat daaromheen ligt) lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *