frankrijk.nl

Atlantische kust: 7x doen met kids

Als je de vakantie graag actief bezig bent samen met je kinderen, dan zit je goed aan de Franse westkust. De oceaan, meren, bossen en stranden zijn al één groot speelterrein. Carole en haar gezin ontdekten bovendien deze originele activiteiten in Pornichet, Rochefort, Carcans en Lacanau.

“Wat doen we vandaag, mam…?” Ik hou van nieuwe dingen ontdekken en mijn dochter Anouk is al net zo. Zoals de Fransen zeggen: Les chiens ne font pas des chats ofwel de appel valt niet ver van de boom! Tijdens onze kampeervakantie in de Loire-Atlantique, Vendée, Charente-Maritime en de Gironde, kwamen we dan ook de leukste activiteiten tegen!

1. Catamaran zeilen in Pornichet (Loire-Atlantique)

Op het grote strand van Pornichet, een badplaats vlak bij Saint-Nazaire, ontmoetten we Julien in zijn zeilschool de Yagga Club. Julien is een lokale beroemdheid: hij eindige in 2010 als derde bij de prestigieuze Route du Rhum, een non-stop solo wedstrijd van Saint-Malo naar Guadeloupe. Kijk, dan weet je dat je in goede handen bent!

catamaran zeilen Pornichet

Guido, mijn man, en Anouk gingen als eersten en de instructeur maakte Anouk zo zelfverzekerd dat ze samen met mij nog een keer wilde.”Papa papa, we gingen veel sneller met mama dan met jou!” Zo, dat was één punt voor mij en belangrijker nog: een hele blije dochter! Bij deze zeilclub kunnen kinderen vanaf 4 jaar nog veel meer lessen volgen (privé of in een groep). Ook zijn er SUP-boards, surfplanken, efoils en zeekajaks te huur en je kunt hier regelmatig surfyogalessen volgen. Meer info: www.yagga-voile-pornichet.com

2. Skaten op een elektrisch skateboard in Pornichet (Loire-Atantique)

Terwijl Guido en ik genoten van een goede ti punch en gefrituurde visballetjes (accras) bij de rumbar La P’tite Case (een instituut in Pornichet!), leerde Anouk rondrijden op een e-skatebord en een elektrische step. Bij watersportcentrum Aqua Jet Pornichet zijn ze gespecialiseerd in alle vormen van ‘glijden’, zowel op het water als op het land.

activiteiten skaten Vendée

Naast steppen en skaten kun je er o.a. ook kitesurfen, waterskiën, jetskiën, wakeboarden en flyboarden. En als je niet kunt kiezen: er is ook een ‘multi-glisse’-programma, waarbij je tijdens 5 lessen verschillende activiteiten uitprobeert. Meer info

Dit zijn trouwens leuke strandtenten bij Pornichet en La Baule: La SignatureNina à la Plage, Le Cap en Le Tibidabo.

Lees ook: 12 heerlijke ‘slow travel’-activiteiten langs de Atlantische kust

3. Matroos spelen bij Accro-mats in Rochefort (Charente-Maritime)

Zo leuk, dit unieke klimpark vlak bij het marinemuseum in Rochefort! Je kunt hier klimmen op touwen en in netten aan de masten van een nagebouwd schip, op 30 meter boven de grond. Anouk deed dat heel stoer én voorzichtig, ze haalde het 1e en 2e niveau.

Accromats in Rochefort klimmen op een schip

Vooral het laatste stuk naar beneden is onvergetelijk voor iedereen die het moeilijkste niveau van deze attractie aandurft! (Maar zonder dichte schoenen kom je niet omhoog, hé Guido?) Leuk te combineren met een bezoek aan de historische scheepswerf van Rochefort en de diverse bezienswaardigheden op dit terrein. Vanaf 6 jaar. Kinderen onder de 10 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene. 

4. Zeilend een natuurgebied verkennen in de Vendée

Dit is een leuk familie-uitje in het estuarium van de Lay, bij badplaats La Faute-sur-Mer en aan de rand van het natuurgebied van Pointe d’Arçay. Anouk en Guido mochten meehelpen met het besturen van een authentiek zeilbootje, waarmee je rustig tussen vissers- en mosselboten vaart. Meer informatie

Ook leuk: in La Faute-sur-Mer rondkijken bij een oesterkweker

5. Boomklimpark bij Carcans (Gironde)

Anouk kan urenlang blijven klimmen, hangen en roetsjen van een tokkelbaan tussen de bomen. Vanaf onze camping in Carcans hadden we direct toegang tot de 10 boomklim-parcours van het Domaine de Bombannes. Anouk is veel beter thuis in accrobranche dan ik: zij deed samen met Guido het (moeilijke!) rode parcours. Het hoogste punt daarvan is op 12 meter boven de grond en je hebt daar een adembenemend uitzicht op het meer van Hourtin. Voor kinderen van 3-7 jaar is er een lager parcours, dat gratis en zonder uitrusting toegankelijk is. Van €10 tot €20 (afhankelijk van je leeftijd en niveau).

klimpark Carcans Gironde

Lees ook: 15x waarom de Atlantische kust zo leuk is!

6. Lekker fietsen langs de Atlantische kust

Fietsen is ook altijd leuk met het hele gezin en dat geldt dubbel voor de Franse westkust. Je kunt hier namelijk profiteren van diversen mooie (en heerlijk vlakke) fietsroutes, zoals de Vélodyssée, de Vélocean en een stukje van de Vélo Francette. Fietsen in La Rochelle is ook erg leuk (deze duurzame stad is helemaal gericht op fietsers) en ook op het eiland Ile de Ré is het een activiteit op zich. Langs deze kust vind je bovendien veel verhuurbedrijven met fietsen.

ietsen langs de Franse westkust

7. Voor de eerste keer surfen in Lacanau

Ja hoor, je kunt op je 45ste nog best beginnen met surfen! Resultaat: flink wat zeewater binnen, iedereen aan het lachen gekregen, één keer op het surfboard blijven staan (in Vrijheidsbeeld-houding…) en punten gescoord in de categorie ‘Coole moeder’.

Wij kregen lessen bij de Lacanau Surf Club en die kan ik iedereen aanraden: hele aardige mensen. En ze doen ook aan ‘Handisurf’ voor slechtzienden en blinden. Een ander fijn adres voor families hier in de buurt is de Natural Surf Lodge in Seignosse (accommodatie en surflessen) .

Lees ook: Surfen, suppen en fietsen in Nouvelle Aquitaine

leren surfen Franse westkust

LEES OOK:
4 leuke campings langs de Atlantische kust
15 redenen waarom de Atlantische kust zo leuk is met kinderen
5x ZIEN met kinderen langs de Atlantische kust

Tekst & beeld: Caroel Goelitz 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *