frankrijk.nl

7 dingen die Fransen beter doen dan wij

Andere culturen, daar kun je wat van leren. Over sommige Franse gewoontes verbazen we ons maar van deze dingen willen wij best wat overnemen! En ja, daar zitten inderdaad veel eetgewoontes bij! 

1. Écht genieten van eten (en daar geld voor over hebben)

Over de Franse gastronomie hebben we het nog niet eens, zelfs in de dagelijkse eetgewoonten weten de Fransen wat groots genieten is. Ze hebben meer geld over voor goede basisproducten die lokaal en vers zijn.. en dat al làng voordat dat een internationale slogan werd. Vandaar ook dat er in grote steden ook op zondagochtend markt i: hoe kun je anders een dagverse zondagse lunch bereiden? Speciaalzaken (slagers, groenteboer) zijn tot zeker 20.00 open, dus ook doordeweeks kunnen stedelingen vers eten. En het summum: de Fransman kan meerdere malen per dag bij de bakker terecht voor vers gebakken en nog-echt-warm-uit-de-oven stokbrood.

2. Kinderen 2x per dag groente voeren

Minder bammetjes, meer warm eten. Het is voor Franse ouders best een gedoe dat 2 keer per dag koken, maar gelukkig nemen scholen en crèches in Frankrijk die zorg voor een groot deel uit handen. Op Franse scholen zie je dagelijks ratatouille, sperziebonen en salades op het menu prijken. Maar, dat moet gezegd, het Franse begrip ‘groente’ is ook wel iets breder dan bij ons: aardappelen tellen ook mee.

3. Beleefd en hoffelijk zijn

Noem het formeel, noem het afstandelijk. Maar in Frankrijk zijn omgangsvormen op zijn minst duidelijker dan bij ons. Wie je niet kent die vousvoyeer je. Bonjour-zeggen is een must voordat je iemand aanspreekt. Je vraagt eerst aan de ober of je kunt gaan zitten en duikt niet meteen op de eerste de beste tafel… En zo zijn er nog eindeloos veel voorbeelden. Klinkt misschien minder spontaan en gezellig dan bij ons, maar zo wordt iedereen wel met respect behandeld.

Lees ook: Hilarisch: correct u-zeggen in het Frans

4. Minder tussendoortjes eten

De meerderheid van de Fransen gaat nog altijd op gezette tijden aan tafel en eet 2 of 3 gangen voor lunch en avondeten. Het voordeel van die vaste dagindeling en uitgebreidere maaltijden is duidelijk: Fransen snoepen echt minder dan wij en kunnen daardoor zonder complexen genieten van al ie lekkere Franse desserts.

5. Drank spreiden over de dag

Een wijntje bij de lunch dat is in Frankrijk nog altijd heel gewoon. Zelfs in bedrijfskantines van Top50-ondernemingen wordt alcohol geschonken. Onderaan de streep zorgt dat voor meer genietmomenten op een dag, want een boeuf bourguignon met een glas melk, dat werkt gewoon niet. Maar het betekent niet automatisch dat de Fransen op een dag méér drinken. Hun vroege start halen wij namelijk weer in door onze vroege borreltijden en relatief hogere eh.. doorloopsnelheid ’s avonds.*

Lees ook: 17 dingen die Fransen leuk vinden aan Nederlanders

6. Beter pauzes nemen

Over de werkproductiviteit die in augustus tot een dieptepunt zakt zullen we het voor het voor het gemak maar niet hebben, een positief punt van de Franse manier van vakantie nemen is dat werknemers ook écht tot rust komen in de zomer. Vier weken achtereen is zelfs voor leidinggevende functies geen uitzondering. Misschien toch slimmer dan al onze leuke maar stuk minder rustgevende (en vaak vervuilendere want vliegende) korte breaks het hele jaar door.

7. Goed voor zichelf zorgen

Une bonne hygiène de vie noemen de Fransen dat en het omvat eigenlijk alles wat met gezondheid en uiterlijk te maken heeft. Dat heeft niet alleen betrekking op goed eten (puntje 1), maar ook de manier van jezelf presenteren. Namelijk op de best mogelijke manier. Kleding, kapsels: je hoeft maar op straat te kijken om te zien dat in elk geval de bewoners van grote steden in Frankrijk meer doen aan hun uiterlijk. In Nederland ligt de nadruk vaker op praktisch (windjack, makkelijke broek, korte haren), wat inderdaad handig, maar lang niet altijd de elegantste of meest flatteuze oplossing is!

 * Volgens de statistieken gaat de alcoholconsumptie in Europese landen steeds meer op elkaar lijken. Zo zijn de Fransen 40 procent minder gaan drinken sinds de jaren 1960. Terwijl de Nederlanders bijna 2 keer zoveel alcohol drinken ten opzichte van die tijd. Met gemiddeld 11,8 liter (FR) en 9,4 liter (NL) pure alcohol per persoon per jaar komen we dus steeds dichter bij elkaar. Maar de momenten van de dag waarop die drank gedronken wordt zijn anders. 

LEES OOK:
5 dingen waar een Fransman geen grappen over maakt
10 dingen die de Fransen nét anders doen
5 gezonde & 5 ongezonde Franse eetgewoontes
De mooiste taalblunders in het Frans

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Jean Dujardin in de film OS117.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *