frankrijk.nl

Roland-Garros in 15 grappige weetjes

Tot 5 juni 2022 meten de beste tennissers ter wereld weer hun krachten op het gravel van Roland-Garros. Interessante feitjes uit heden en verleden van het mythische Franse tennistoernooi.

1. Roland Garros was geen tennisspeler maar een bekende Franse gevechtspiloot, die vlak voor het einde van WOI sneuvelde. Het toernooi is in 1928 naar de vlieger vernoemd, 10 jaar na diens dood.

2. Gravel, ofwel terre battue, is in 1880 ontstaan aan de Côte d’Azur. De Engelse leden van een tennisclub in Cannes bestrooiden de grasbaan met gemalen terracotta, om het gras te beschermen tegen de brandende zon.

Roland-Garros gravelbaan

3. De gouden cup die de mannen bij Roland-Garros kunnen winnen heet La Coupe des Quatre Mousquetaires, de cup van de 4 musketiers. Dit is een verwijzing naar 4 legendarische Franse tennisspelers uit de jaren ’20 van de vorige eeuw: René Lacoste, Henri Cochet, Jacques Brugnon en Jean Borotra.

4. De mannelijke en vrouwelijke winnaars van de finale van Roland-Garros krijgen ieder een geldprijs van €2.2 miljoen, terwijl hun verliezende tegenstanders (2e plaats) ‘maar’ €600.000 krijgen.

5.  Roland-Garros trekt elk jaar meer dan 380 miljoen televisiekijkers wereldwijd en het toernooi wordt in 190 landen uitgezonden (ofwel: slechts in 5 landen ter wereld niet uitgezonden!)

6. Roland-Garros zet valken en buizerds in om de banen vrij te houden van duiven en andere kleinere vogels. De namen van de 3 roofvogels? Sarko, Chucky en 007!

7. Het woord tennis stamt af van het Franse ‘tenez. Dat betekent ‘hier komt ie’ en die kreet werd al in de late middeleeuwen gebruikt bij de sport jeu de paume, een voorganger van tennis.

8. Acteur Jean-Paul Belmondo – vorig jaar overleden – was een hardcore tennisfan en meer dan 45 jaar bij vrijwel elke Roland-Garros aanwezig.

Ballenjongens Roland Garros

9. Uit 4.000 kandidaten kiest de organisatie van Roland-Garros jaarlijks 250 ballenjongens en -meisjes, de ‘ramasseurs de balles’ . Die rapen tijdens het Franse toernooi totaal 50.000 tennisballen op.

10. Roland-Garros is een van de 4 Grand Slam-toernooien ter wereld, samen met Wimbledon, de US Open en de Australian Open. Een Franse journalist vertaalde deze term in 1938 fonetisch en sindsdien heet het in het Frans een ‘Grand Chelem‘.

11. Wat aardbeien met slagroom zijn voor Wimbledon, zijn witte panamahoeden voor Roland Garros. Elk toernooi worden er 2.000 stuks van verkocht en nog eens 3.000 weggegeven aan VIP’s.

12. Het mythische centercourt Philippe-Chatrier heeft plaats voor 15.000 toeschouwers.

13. Deze hoofdbaan van Roland Garros heeft sinds 2020 een uitklapkaar dak dat in 15 minuten uitgeschoven kan worden in geval van regen.

Roland Garros panama hoeden

14. Yannick Noah (1983) en Mary Pierce (2000) zijn de enige Fransen die het toernooi gewonnen hebben sinds Roland Garros een ‘open’ tennistoernooi werd in mei 1968. Zie hier alle Roland-Garros winnaars op rij.

15. De Spaanse tennisspeler Rafael Nadal heeft Roland-Garros al 13 keer gewonnen en is daarmee recordhouder voor het Franse toernooi. De Fransen noemen hem ‘le roi de le terre battue‘ ofwel de koning van de gravelbaan!

Roland-Garros, 22 mei tot 5 juni 2022, meer informatie

LEES OOK:
3 hilarische Roland Garros-filmpjes

Beeld:CC/Corinne Dubreuil-FFT (panamahoeden), CC/Carine06 (tennisballen & ballenjongen), CC/Eric Della Torre-FFT (ballenjongens/meisjes), CC/FFT (metrostoeltjes). Affiche 2020 Pierre Seinturier/FFT

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.