frankrijk.nl

Rochefort: historische scheepswerf met gezinsattracties

Ten zuiden van La Rochelle bezochten Carole en haar gezin l’Arsenal des Mers in Rochefort. Leuke verrassing, deze historische scheepswerf en touwslagerij. Je vindt er mooie bezienswaardigheden en attracties die herinneren aan het maritieme verleden van Frankrijk. Zoals La Corderie Royale en de spectaculaire replica van een 18e-eeuwse driemaster.

arsenaal scheepvaartmuseum Rochefort

In de 17e eeuw koos de Zonnekoning Rochefort als locatie voor zijn arsenaal. Alle schepen van zijn koninkrijk werden gebouwd en gerepareerd in deze plaats aan de monding van de rivier Charente, op 30 km van de Atlantische kust.

corderie arsenaal scheepvaartmuseum Rochefort

La Corderie Royale en het Musée National de la Marine

Het eerste historische gebouw dat we bezoeken is La Corderie Royale, de koninklijke touwslagerij. La Corderie is meer dan 374 meter lang, want voor het maken van touwen heb je ruimte nodig. Tijdens WOII werd het gebouw grotendeels verwoest maar in 1988 is het gerestaureerd. Tegenwoordig biedt La Corderie ook onderdak aan het Musée National de la Marine en de grootste maritieme boekhandel van Frankrijk. In de workshops van het museum (les ateliers), leer je onder andere hoe je touw maakt van plantaardige vezels, hoe je knopen legt en hoe de andere onderdelen van de tuigage gefabriceerd werden.

In het monumentale 17e-eeuwse gebouw van de Corderie zit overigens ook een hotel met zwembad!

La Corderie Royale: kinderen van 6-15 jaar €6, voor 15 jaar en ouder €10. Meer info: www.corderieroyale.com. Entree Musée de la Marine (13.30 uur-18.00 uur): €8 voor volwassenen.

L’Hermione, een 18e-eeuws fregat

Op amper 500 meter afstand van de touwfabriek ligt normaal gesproken het fregat Hermione aan de kade. Dit is de grootste replica van een historisch schip dat ooit gebouwd is in Frankrijk! Het kostte een vereniging van vrijwilligers wel 20 jaar om de driemaster na te maken. Het fregat vertrok in 2015 naar Amerika om de overtocht van markies de La Fayette te herdenken. In 1780 kwam deze Franse majoor-generaal de Amerikanen namelijk met dit schip te hulp tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. Op het moment is het schip tijdelijk aangemeerd in Bayonne, in Frans Baskenland, maar zomer 2023 is de Hermione weer terug in Rochefort.

Niet getreurd: voor de Hermione in de plaats bewonder je deze zomer de Spaanse driemaster ‘El Galeón Andalucía’, een replica die bijna vijf eeuwen geleden de wereldzeeën doorkruiste. Bezoek dit historische zeeschip van 13 juli tot 26 augustus 2022 elke dag zonder reservering. Tickets zijn verkrijgbaar op arsenaldesmers.fr en ter plaatse.

 

klimpark Accro-mats Rochefort Hermione

Meer informatie over de Hermione

Accro-mâts: klimpark op hoogte in een driemaster

Op dezelfde scheepswerf kun je zelf testen hoe eng die klimpartijen op zee waren: in een ander nagebouwd schip is een indrukwekkend klimpark gemaakt. Kinderen (vanaf 6 jaar) en volwassen kunnen hier parcours van verschillende niveaus testen, waarbij je klimt in netten en masten. Let op, geen open schoenen! Kinderen van 6-10 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene.

klimpark Accro-mats Rochefort

Prijs Accro-mâts: €15 (6 jaar en ouder). Meer informatie Hermione & klimpark

Oceana Lumina: lichtshow

Nieuw op het Arsenal; Oceana Lumina, een licht- en geluidsspektakel dat ’s avonds plaatsvindt , zodra de nacht is gevallen. Op de lange monumentale façade van de Corderie worden beelden geprojecteerd die het maritieme verleden van Frankrijk vertellen. Vanaf 12 april.

Oceana Lumina

L’Arsenal des Mers in Rochefort: handige dagpas!

Wil je meerdere attracties van het Arsenal bezoeken kies dan voor een dagpas: €18 volw./€13 voor kinderen voor La Corderie, het marinemuseum, een bezoek aan een reuze-periscoop én de Hermione (als die er is!). Of een dagpas inclusief klimpark Accro-Mats: €30 volw./€25 kinderen.

Meer informatie: www.arsenaldesmers.fr

LEES OOK:
Gezins-kampeervakantie aan de Atlantische kust
15 redenen waarom de Atlantische kust zo leuk is met kinderen
5 niet-te-missen culi-specialiteiten langs de Atlantische kust
Het aquarium van La Rochelle, een omweg waard!

Tekst en beeld: Carole Goelitz – Update 2022 Openingsbeeld: CC-BY El Coleccionista de Instantes Fotografía

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *