frankrijk.nl

Moederdagrecept: Tarte aux fraises

Wat een plaatje, hé? Je moet even geduldig zijn met het plaatsen van de aardbeien, maar verder kan een kind de was doen! Heerlijk met ‘fraises de Plougastel’ en natuurlijk ook met sappige Hollandse aardbeien.

Dit recept is een klassieker bij mijn familie in Bretagne! We maakten deze taart elke lente al met de allereerste fraises de Plougastel van het seizoen. Die aardbeien komen uit de omgeving van de gelijknamige stad in de Finistère en ze zijn een begrip in Frankrijk: zo rood, langgerekt en sappig! Mijn dochter vraagt al een paar jaar of ik hét recept van haar Franse mamie (oma) kan namaken. Mijn zwager eet bijna geen enkele taart behalve deze. En vanwege het seizoen en die mooie rode kleur is het ook een leuke, niet al te ingewikkelde taart voor Moederdag. Zo maak je ‘m!

Tarte aux fraises aardbeien

Ingrediënten

– zanddeeg (kant-en-klaar of lees hier hoe je dat zelf kunt maken) – in beide gevallen 20 min. van tevoren uit koelkast halen!
– 500 g aardbeien (bij voorkeur lang, rood en zoet, zoals Lambada-aardbeien)
– 120 g zachte boter in kleine stukjes gesneden
– 4 eierdooiers
– 1 ei
– 40 g gr suiker
– 1 eetlepel bloem
– 3 eetlepels maïzena
– 50 cl halfvolle of volle melk naar voorkeur
– 1 theelepel vloeibare vanillearoma of ½ theelepel vanillepoeder of vanillestokje

Bereiding

– Verwarm de oven voor op 180 graden.

– Rol het deeg (dat je 15 tot 20 minuten van tevoren uit de koelkast gehaald hebt!) tot het in een taartbodem van 28 cm doorsnede past. Ik leg de bol deeg altijd even op een vel bakpapier bestrooid met wat bloem, voordat ik het deeg uitrol. Daarna is het heel makkelijk om het deeg naar de bodem te dragen en erin te schuiven. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg en bak de (lege) taartbodem 20 minuten in de oven.

– Begin nu aan de crème patissière (banketbakkersroom) door in een pannetje de melk aan de kook te brengen met daarin de vanille.

– Klop in een kom de suiker, de eidooiers en het hele ei krachtig door elkaar tot het mengsel wit wordt. Voeg de bloem en de maïzena toe, klop opnieuw krachtig en giet er een beetje van de warme melk bij. Meng nog eens goed door elkaar en giet dit mengsel vervolgens in de melkpan. Goed blijven roeren.

aardbeien

– Breng het mengel opnieuw aan de kook en blijf continu roeren met een garde. Als het kookt zet je het vuur lager en laat op lage temperatuur 2 minuten door pruttelen, terwijl je het mengsel nog 2 tot 3 keer goed omroert.

– Giet alles in een kom en voeg de helft van de stukjes boter (60g) toe. Roer tot de boter goed gesmolten en gemengd is. Voeg na het afkoelen de rest van boter (60g) toe en meng opnieuw. Zet de kom in de koelkast.

– Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snijd in de lengte in 4.

– Verdeel de banketbakkersroom over de gebakken taartbodem. Mijn tip: doe de room in een spuitzak en draai het in de vorm van een slakkenhuis op de taart. Dat wordt mooier vlak!

– Leg de aardbeien er voorzichtig op. Iedereen doet het op zijn eigen manier, maar ik vind het leuk om de buitenkant van de aardbeien in de room te drukken, met de onderkant naar beneden zodat de punten omhoogsteken. Ik begin van buitenaf en eindig in het midden.

– Decoratietip: plaats een muntblad in het midden. Knip muntblaadjes overigens nooit met een schaar, dan worden de randen zwart.

Bon appétit!

Tarte aux fraises aardbeien

Carole Goelitz GastbloggerLEES OOK:
Recept voor frisse rabarbertaart
Clafoutis met kersen, zo makkelijk!
Meer dan 65 heerlijke Franse recepten

Recept: Carole Goelitz Beeld: Carole Goelitz (taart), James Sutton-UNPL (losse aardbeien), Style Designe-UNPL (snijplank).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *