frankrijk.nl

Poisson d’avril! 1 april!

Vanaf eind maart liggen er bij Franse chocolade- en patisseriewinkels niet alleen paaseieren maar ook chocolade-vissen in de winkel. De mooiste sardientjes, zeefruit, makrelen en zelfs vissticks van chocolade! 

In Frankrijk is het de traditie om op 1 april bij wijze van grap een papieren vis op de rug van een nietsvermoedend persoon te plakken. ‘Poisson d’Avril!’ roepen kinderen dan.

1 april!

Om dit gebruik te vieren, zetten vrijwel alle bakkers en patissiers in Frankrijk vanaf eind maart kunstig gemaakte chocoladevissen in de etalage. In allerlei soorten en maten… Van klassiek tot heel modern en van gewone chocolade tot ijsjes en andere lekkernijen. Zie hieronder een paar voorbeelden van bekende patissiers in Parijs!

Poisson d'Avril

Les fritures = zeebanket

Ook zie je op het moment veel ‘fritures de chocolat’, dat is de Franse naam voor ons ‘zeebanket’. Kleine visjes, garnalen, krabbetjes en ander zeefruit. Maar dan in melkchocolade of pure chocolade, en veel minder vaak de praliné-achtige variant die wij kennen.

Jeffe de Bruges chcoladevissen 1 april

Zeebanket bij Jeff de Bruges

april vissen FrankrijkChocoladevis van de beroemde chef-kok Alain Ducasse.

Poisson d'Avril ijsjes bij Picard

Poisson d’Avril-ijsjes bij Picard

Poisson d'Avril

Jean-Paul Hévin, een bekende chocolademaker in de Marais in Parijs.

 

Poisson d'Avril

Deze van Maison du Chocolat lijken wel vissticks!

Poisson d'Avril 2018 Christophe MichalakDe vangst van ster-patissier Christophe Michalak

Jeffe de Bruges chcoladevissen 1 aprilSardientjes bij Jeff de Bruges

Balpennen van Bic

En…. niet eetbaar, maar ook een inhaker over de Franse 1-april-traditie: dit jaar heeft het Franse BIC balpennen met een aprilvis erop!

LEES OOK:
De 8 beste patissiers in Parijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.