frankrijk.nl

Parijs: hoe gebruik je de Vélib-fietsen?

Op de fiets of op de step kun je de stad kun je Parijs op een heel andere manier beleven. Hoe gebruik je een Vélib, de leenfietsen die overal in de stad te vinden zijn? Onze tips en ervaringen!

Stadsfietsen in Parijs

Vélib heet de Parijse ‘leenfiets’ die je op honderden plekken in de stad kunt vinden. Met en creditcard kun je een dagabonnement kopen. Vervolgens is het eerste halfuur (bij een dagkaarten) of uur (bij 2- of 3-daagse kaart) is gratis, daarna komt er €1-€2 per uur bij, totdat je de fiets weer (minstens 5 minuten) in een Vélib-station parkeert. Het zadel is verstelbaar en voor tieners vanaf ongeveer 13 jaar zijn de fietsen laag genoeg. Er is een gewone fiets (groen) en een elektrische (lichtblauwe/turquoise). Die laatste is iets duurder, maar het scheelt niet veel en als je bijvoorbeeld naar de wijk Montmartre wilt (hoog & steil!) is het geen overbodige luxe!

Nieuwe Velib in Parijs fietsenplan

Regel je Vélib-kaart al voor vertrek, scheelt veel gedoe

Als je al vooraf weet dat je tijdens je bezoek aan Parijs een Vélib wilt huren, regel dan al van tevoren een dagforfait via de website van Vélib (ook in het Engels). Ze bestaan voor 1, 2 of 3 dagen (vanaf €5 tot €20). Veel minder gedoe dan bij de meters op straat. Je kunt tot 5 fietsen lenen op één forfait en je hebt een creditcard nodig voor de betaling. Let op: er wordt ook een borg van €300 per fiets gereserveerd! Zodra je je hebt aangemeld en je keuze hebt gemaakt voor het soort abonnement dan ontvang je twee codes. Hiermee kun je ter plekke de fietsen openen (eerst de lange code, gevolgd door een V van valideren en dan de 4 cijferige code, wederom afgesloten met een V). Zie ook tekening hieronder.

Noot redactie: als je de fiets na een ritje weer terug in een stalling zet, kijk dan goed in het scherm of je je rijtijd ziet staan en het scherm wordt afgesloten. Als de fiets NIET goed teruggezet wordt, dan blijft de teller namelijk lopen en kun je geen nieuwe fietsrit beginnen!Velib gebruiksaanwijzingAls toerist kun je stap 2 en 5 overslaan; die gelden alleen voor Vélib- of Navigokaarthouders 

Check bij de fietskeuze eerst of de banden wel hard zijn of dat er geen andere ongemakken te zien zijn. Download ook alvast de Vélib-app op je smartphone: handig om in Parijs te zien waar er vrije fietsen/plekken zijn.  (Vélib-app voor iOs en Android)

Elektrische deelsteppen in Parijs

Enkele jaren kon je in Parijs gebruik maken van deelsteppen van diverse merken. Sinds september 2023 is er echter een verbod op deze gedeelde e-steppen en zijn ze verdwenen uit de stad. Met een eigen elektrische step mag je wel nog de weg op in Parijs, maar alleen als je ouder bent dan 14 jaar.

Handige tips voor een weekend in Parijs met kids & tieners? Bestel ons e-book!

LEES OOK:
Met de auto naar Parijs: handige tips
Fietstochten in Parijs met een Nederlandse gids
25 tips voor Parijs met kinderen

Laatste update van dit artikel 2/2022 – check zelf de laatste tarieven/regels – Beeld: Copyright Vélib Métropole Paris

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *