frankrijk.nl

Parijs: hoe gebruik je de Vélib-fietsen & e-steppen?

Op de fiets of op de step kun je de stad kun je Parijs op een heel andere manier beleven. Hoe gebruik je een Vélib, de leenfietsen die overal in de stad te vinden zijn? En wat zijn de regels voor die hippe e-steppen? Onze tips en ervaringen!

Stadsfietsen in Parijs

Vélib heet de Parijse ‘leenfiets’ die je op honderden plekken in de stad kunt vinden. Met en creditcard kun je een dagabonnement kopen. Vervolgens is het eerste halfuur (bij een dagkaarten) of uur (bij 2- of 3-daagse kaart) is gratis, daarna komt er €1-€2 per uur bij, totdat je de fiets weer (minstens 5 minuten) in een Vélib-station parkeert. Het zadel is verstelbaar en voor tieners vanaf ongeveer 13 jaar zijn de fietsen laag genoeg. Er is een gewone fiets (groen) en een elektrische (lichtblauwe/turquoise). Die laatste is iets duurder, maar het scheelt niet veel en als je bijvoorbeeld naar de wijk Montmartre wilt (hoog & steil!) is het geen overbodige luxe!

Nieuwe Velib in Parijs fietsenplan

Regel je Vélib-kaart al voor vertrek, scheelt veel gedoe

Als je al vooraf weet dat je tijdens je bezoek aan Parijs een Vélib wilt huren, regel dan al van tevoren een dagforfait via de website van Vélib (ook in het Engels). Ze bestaan voor 1, 2 of 3 dagen (vanaf €5 tot €20). Veel minder gedoe dan bij de meters op straat. Je kunt tot 5 fietsen lenen op één forfait en je hebt een creditcard nodig voor de betaling. Let op: er wordt ook een borg van €300 per fiets gereserveerd! Zodra je je hebt aangemeld en je keuze hebt gemaakt voor het soort abonnement dan ontvang je twee codes. Hiermee kun je ter plekke de fietsen openen (eerst de lange code, gevolgd door een V van valideren en dan de 4 cijferige code, wederom afgesloten met een V). Zie ook tekening hieronder.

Noot redactie: als je de fiets na een ritje weer terug in een stalling zet, kijk dan goed in het scherm of je je rijtijd ziet staan en het scherm wordt afgesloten. Als de fiets NIET goed teruggezet wordt, dan blijft de teller namelijk lopen en kun je geen nieuwe fietsrit beginnen!Velib gebruiksaanwijzing

Als toerist kun je stap 2 en 5 overslaan; dit geldt voor Velib- of Navigokaarthouders 

Check bij de fietskeuze eerst of de banden wel hard zijn of dat er geen andere ongemakken te zien zijn. Download ook alvast de Vélib-app op je smartphone: handig om in Parijs te zien waar er vrije fietsen/plekken zijn.  (Vélib-app voor iOs en Android)

leensteppen e-step in Parijs

Elektrische leenstep in Parijs: hoe werkt die?

In Parijs struikel je op elke straathoek ook over de elektrische steppen (trottinettes electriques), die her en der op het trottoir geparkeerd zijn. Er zijn er 15.000 in totaal in de Franse hoofdstad! Om ze te gebruiken moet je de app van de betreffende aanbieder (zoals Dott, Lime, TIER) op je telefoon zetten. Daarna wijst het zich vanzelf en gaat het rijden supersimpel. Met je duim manoeuvreer je de gashendel bij het rechterhandvat en met de handrem sta je zo weer stil. Belangrijk om te weten, je moet minstens 12 jaar oud zijn om de e-step te gebruiken. En sowieso, wees voorzichtig… Je mag er niet mee op het trottoir rijden (€135 boete), dus je moet het fietspad of de weg op. Pas hier enorm mee op want het verkeer Parijs is een onoverzichtelijke wirwar geworden door al deze nieuwe vervoersmiddelen. Met twee personen op één step rijden is verboden en je mag de step niet op een ‘storende’ plek parkeren (beide €135 boete).

Josee step Parijs

Josee onderweg op de step in Parijs!

Handige tips voor een weekend in Parijs met kids & tieners? Bestel ons e-book!

LEES OOK:
Met de auto naar Parijs: handige tips
Fietstochten in Parijs met een Nederlandse gids
25 tips voor Parijs met kinderen

Laatste update van dit artikel 2/2022 – check zelf de laatste tarieven/regels – Beeld: Copyright Vélib Métropole Paris, Remy Gieling/Unsplash (step)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *