frankrijk.nl

Magische Franse natuurdocumentaire: The Velvet Queen

Op World Earth Day tippen we je nogmaals deze mooie Franse natuurdocumentaire, die nog steeds in de bioscoop draait. Over de zoektocht naar een zeldzaam geworden sneeuwpanter in de Himalaya. De aarde op haar mooist… heel indrukwekkend!

Wat ben ik blij dat mijn Franse buurman zo aandrong. Ik moést volgens hem echt naar La Panthère des Neiges. De film die in februari bekroond is met een César voor beste filmdocumentaire. “Zo goed. Zo mooi. Zo intense”, in zijn woorden. Dus ik ging. Zelfs al moest ik mezelf pushen om mijn bioscoopuitje in te vullen met een documentaire. Die dag had ik eigenlijk meer behoefte aan vermaak en ontspanning, niet iets waar ik mijn hoofd bij moest houden.

nieuwe Franse documentere De sneeuwpanterFoto: Vincent Munier

Wilde schoonheid

Nou. Ik kreeg dus exact wat ik nodig had. Ik en mijn 12-jarige dochter hebben gelachen, in spanning gezeten en anderhalf uur lang met open mond gekeken naar zo veel mooie landschappen. Schilderijen lijken het, stuk voor stuk. Nooit geweten dat de Himalaya zo verpletterend mooi is en werkelijk vol dieren zit, voor wie ze weet te spotten. Na afloop van de film had ik het gevoel zélf op reis te zijn geweest. En mijn hoofd – vol oorlogsbeelden uit Oekraïne – leek omgespoeld door al die ongerepte natuur.

nieuwe Franse documentere De sneeuwpanterFoto: Vincent Munier

Inspirerende zoektocht

De film volgt natuurfotograaf Vincent Munier, die opgroeide in de Vogezen en tegenwoordig wereldberoemd is in zijn vak. En schrijver Sylvain Tesson, die bekend is van prachtige boeken over onder andere een jaar alleen in een Siberisch bos en zijn wandeltocht dwars door Frankrijk over onverharde paden. Munier vroeg Tesson mee op foto-expeditie naar een zeldzaam geworden dier: de sneeuwpanter of sneeuwluipaard van Tibet.

nieuwe Franse documentaire natuurfotograaf Vincent Munier Sylvain TessonVincent Munier (links) en Sylvain Tesson 

Kijken of bekeken worden

Tesson leert tijdens de zoektocht al snel dat hij als wereldreiziger bijna blind heeft rondgelopen door de talloze landschappen die hij bezocht heeft. Want om écht te zien wat er om je heen gebeurt, moet je geduld hebben. Iets wat we compleet verleerd zijn. Als je één wilt worden met de natuur, dan moet je tijdenlang zitten of liggen en alleen observeren (l’affût). Anders ben jij de enige die bekeken wordt, want de dieren hebben jou al van verre gespot.

Franse documentaire over de natuur van de Himalaya TibetFoto: Vincent Munier

Muziek van Nick Cave

Dat lange wachten en zoeken in de ijzige kou van de Himalaya (min 25 soms!) geeft de prachtigste beloningen. Fascinerende silhouetten in het tegenlicht, snuivende jakken, dansende wind over de hoogvlakten, trillende sneeuwkonijnen, de capriolen van een pallaskat… Echt waanzinnige beelden. Dat alles onder de melancholische klanken van muziek van Warren Ellis en een kippenvelnummer van Nick Cave, We are not alone, speciaal voor de film geschreven. En intussen hoop en hunker je mee met die twee sympathieke mannen: zou die sneeuwpanter nog eens voor de camera verschijnen?

nieuwe Franse documentaire natuurfotograaf Vincen Munier

The Velvet Queen (originele Franse titel: La Panthère des Neiges) geregisseerd door Marie Amiguet en Vincent Munier, draait in maart en april 2022 in Nederlandse filmhuizen. Je kunt de film ook thuis bekijken op Picl voor €8,50.

Syvain Tesson publiceerde in 2019 al een prachtig boek over deze expeditie, dat de Prix Renaudot won. Dit reisverslag is in het Nederlands vertaald als De sneeuwpanter, Sylvain Tesson, €21,99 (Bol.com)

nieuwe Franse documentere De sneeuwpanterZoekplaatje: wie kijkt naar wie? Spoiler: sneeuwpanter op links!

LEES OOK:
3 mooie Franse wandelboeken
Actieve natuurvakanties in Frankrijk met het hele gezin
Franse bioscoopfilms waar we naar uitkijken in 2022

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Vincent Munier en Marie Amiguet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *