frankrijk.nl

Nieuw in Amsterdam: Fabrique des Lumières

Een succesvol concept uit Frankrijk opent op 22 april in Nederland. Vanaf die datum heeft Amsterdam zijn eigen ‘Lichtfabriek’, naar het voorbeeld van Parijs, Les Baux-de-Provence en Bordeaux. De eerste expositie – Gustav Klimt – is zeer de moeite waard weten wij uit ervaring!

Diffuus, verlicht en dansend…. Zo zag je die bekende kunstwerken nog niet eerder. Als in een grote caleidoscoop glijden de schilderijen door de zaal op de klanken van muziek. De overweldigende exposities van de stichting Culturespaces trekken sinds 2012 volle zalen in Frankrijk. Het begon dat jaar in de Provence, in de Carrière des Lumières, in de krijtgroeven bij Les Baux-de-Provence.

Klimt in Fabrique des Lumieres

Na de Provence, Parijs en Bordeaux

Van Gogh, Cézanne, Dali, Klimt en vele andere kunstenaars zijn intussen aan bod gekomen in Les Baux-de-Provence en op de recentere locaties die volgden. In Parijs opende in 2018 het Atelier des Lumières in een vroegere ijzergieterij in het noordwesten van de stad. In 2020 volgde Bordeaux, met het Bassin des Lumières, in de voormalige onderzeebootbasis van de stad.

fabrique des lumières amsterdam

Voor elke nieuwe ruimte – altijd met indrukwekkende eigen afmetingen – worden de exposities steeds weer op maat gemaakt, zodat de beelden exact ‘passen’ in elk monument.

fabrique des lumieres amsterdam

Nieuw kunstcentrum op het Westergasterrein

In Amsterdam heeft Culturespaces dat concept toegepast op de 19e-eeuwse Zuiveringshal van de Westergasfabriek, omgedoopt tot ‘Fabrique des Lumières.

fabrique-des-lumieres-amsterdam-klimt-de-kus

De eerste expositie op deze Nederlandse locatie is een eerbetoon aan Gustav Klimt (1862 – 1918) en zijn Weense tijdgenoten. Met veel goud, kleurrijke portretten en landschappen op muziek van Wagner, Strauss, Chopin en Beethoven. En natuurlijk Klimt’s beroemdste schilderij De kus – groter dan ooit, in de 17 meter hoge fabriekshal. Ook is er een tweede expositie te zien (voor hetzelfde kaartje) over Hundertwasser: nog kleurrijker dan Klimt.

Atelier Lumières Paris

À voir!

In Parijs, waar Klimt eerder te zien was, vonden we deze expositie al zeer de moeite waard en omringd door rode Nederlandse bakstenen moeten dat minstens zo bijzonder zijn! Overigens is Amsterdam niet de enige buitenlandse locatie waarnaar dit Franse concept nu geëxporteerd wordt: ook New York en Seoul krijgen in 2022 eigen ‘Lumières’-locaties. Culturespaces gebruikt de opbrengsten van al deze exposities om kansarme kinderen toegang te bieden tot cultuur- en kunstonderwijs en dat gaat ook in Nederland gebeuren.

fabrique des lumières amsterdam gustave klimt

Tarieven: €17 (volw.), €12-€14 (kinderen), €52 (gezin). Meer informatie: www.fabrique-lumieres.com

LEES OOK:
Bassin des Lumières in Bordeaux

Beeld: Culturespaces/Eric Spiller en Charles Duprat, Josee Schouten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.