frankrijk.nl

7x doen in Parijs deze lente

Parijs sprankelt dit voorjaar! Weg alle coronamaatregelen, de parken staan in bloei, de terrassen zijn weer gezellig vol, de Seine glinstert in de lentezon. En deze nieuwe adressen, exposities en openingen zijn een extra reden om weer snel een weekendje Parijs te plannen!

Lente 2022 in Parijs

Josee besloot onlangs om een haar werkplek voor een weekje te verschuiven naar een klein maar fijn appartementje in Parijs. Doel: ’s morgens werken achter de laptop en ’s middags ‘veldwerk’ verrichten in de stad, op zoek naar de beste tips voor de Franse hoofdstad. Een echte workation dus. Ze voelde zich als een kind in een speelgoedwinkel! Na 2 jaar weer op ontdekkingstocht! En zoveel nieuwe musea, heropende warenhuizen of exposities die je weer ‘normaal’ kunt bezoeken en bekijken. Dit zijn haar tips voor de komende maanden.

Jardin du Luxembourg in Parijs

1. Collection Pinault – Bourse de la Commerce

Na 3 jaar van uitvoerige restauratie en transformatie werd in 2021 de voormalige Bourse de Commerce in de wijk Quartier des Halles heropend als prestigieus museum voor hedendaagse kunst. Dit prachtige cirkelvormige gebouw (dat alleen al is de moeite van het bezoek waard!) biedt nu onderdak aan de Pinault Collectie. Dat is de grote kunstcollectie van de puissant rijke zakenman François Pinault, onder andere eigenaar van de FNAC-boekwinkelketen en de modehuizen Gucci en YSL.

Collection Pinault

 Collection-Pinault Paris

In de Bourse de Commerce is vooral aandacht voor de hedendaagse kunst die hij in de afgelopen 40 jaar heeft verzameld. Tot 6 juni 2022 is er nu een tentoonstelling met de bijzondere werken van de Amerikaanse artiest Charles Ray. Verwacht autowrakken, Jezus aan het kruis, een slapende tiener op parkbankje, een spelend kind op de grond… allemaal verstild en echt wel kunst om even stil bij te staan! En vergeet niet uit het raam te kijken op de tweede verdieping: fantastisch uitzicht op de vernieuwde Hallen, het park, en de Eglise Saint-Eustache!

 Collection-Pinault

Collection Pinault, 2 Rue de Viarmes, dagelijks geopend van 11.00 tot 19.00 uur. Vrijdag tot 21.00 uur. Entree €14, inclusief Charles Ray-expositie €28. Direct reserveren voor entree + Charles Ray-tentoonstelling.

2. La Galerie Dior (Musée Dior)

La Galerie Dior opende begin maart 2022 en is een instant- (én instagram)hit want wat een kleurenpracht! Dit fantastische opgezette museum, geheel gewijd aan couturier Christian Dior direct grenzend aan modehuis Dior op Avenue Montaigne, is een groot hommage aan de iconische mode-ontwerper. Verwacht een originele presentatie en een indrukwekkende collectie. Josee was zo enthousiast dat we er een heel artikel aan gewijd hebben. Lees over en kijk vooral naar haar impressies van La Galerie Dior!

La Galerie Dior

La Galerie Dior Parijs

3. Expositie Yves Saint Laurent in 6 musea

Couturiers zijn echt in de mode dit voorjaar want op het moment is er ook brede aandacht voor het werk van Yves Saint Laurent. Zijn voormalig modehuis en werkstudio, vlak bij Trocadero, is sinds 2017 te bezoeken en geeft je een kijkje achter de schermen van de haute couture. Maar nu zijn er nog vijf andere musea waar tot 15 mei 2022 aandacht wordt besteed aan 60 jaar vakmanschap, creativiteit en innovativiteit van deze mode-legende. Josée bezocht het YSL-museum, je leest er hier meer over.

Yves Saint Laurent museum

Musee YSL Paris

4. Luxe en grandeur in vernieuwde La Samaritaine

Ook dit warenhuis voelt als een bezienswaardigheid die je gezien moet hebben. Vorig jaar werd deze Bijenkorf-in-het-kwadraat na 16 jaar (!) verbouwing heropend. En wat een grandeur!

Fans van Emily in Paris hebben al een sneak-preview van La Samaritaine kunnen zien in seizoen 2, maar het is nog fijner om er gewoon echt doorheen te lopen. Daar blijft het overigens voor de meeste bezoekers bij want in het winkelassortiment is louter plaats voor (peperdure) topmerken!

La Samaritaine Parijs

Meer over La Samaritaine in ons speciale artikel. Let op: vooral naar binnengaan bij de mooie entree op Rue de la Monnaie (what’s in a name!)

5. Fondation Louis Vuitton & Jardin d’Acclimatation

Fondation Louis Vuitton moet je als Parijsliefhebber toch minstens één keer gezien hebben. Niet alleen vanwege de grote regelmatig wisselende kunsttentoonstellingen die er zijn, maar ook voor de verbluffende ingenieuze architectuur van dit gebouw, ontworpen door Frank Gehry. Het geheel is opgezet als een immens schip met 12 enorme zeilen, opgebouwd uit meer dan 3600 glaspanelen!  Je kunt zowel binnen als buiten om het gehele gebouw lopen, je verwonderen over de enorme glazen vleugels en stalen constructies.

Fondation Louis Vuitton Parijs

Ook zijn er filmpjes, en expositieruimtes over de constructie, die bijna 13 jaar in beslag nam. Fondation Louis Vuitton ligt in het noordelijkste puntje van Bois de Boulogne en je hebt een fantastisch uitzicht op onder andere het zakencentrum La Défense. Bovendien grenst het direct aan het prachtige park en tevens grootste speeltuin van Parijs: Jardin d’Acclimatation. Geweldige combi om te doen als je met kinderen bent! Nog een insidertip als je de Fondation bezoekt: neem de uitgang aan de parkzijde en je kunt gratis dit park bezoeken!

LEES OOK: 25 tips met kinderen in Parijs

6 . Hippe nieuwe dakterrassen

In Parijs openen steeds meer rooftopbars en in de stad met de mooiste daken ter wereld is dat extra genieten! De afgelopen jaren konden we al genieten van nieuwkomers zoals Perruche boven op warenhuis Printemps. Ook bij het nieuwe hotel van Philippe Starck, het Brach Hotel, kun je riant dineren en borrelen op hoogte. En dan heb je nog The Shed, een dakterras op het Hotel Les Grands Boulevards en de mooie rooftop op Hôtel National des Arts en Métiers: Le National on Top.

Madame Reve Rooftop

Maar let op onze woorden: dé hotspot van komend seizoen wordt het 500 m2 grote rooftopterras van Hôtel Madame Rêve, gevestigd in en op het grote en volledige gerestaureerde postkantoor bij het Louvre. Met een meterslange bar, een junglemuur, ligstoelen, fingerfood en vooral een verbluffend uitzicht op Parijs biedt het alle ingrediënten voor de perfecte einde-middag-borrel. Josee nam alvast een kijkje (zie foto’s boven en onder). Opening gepland half-eind april 2022!

Rooftop Madame Reve Parijs

Het zonnedek van Hôtel Madame Rêve met uitzicht op de Eglise Sainte-Eustache

7. Hotel de la Marine

Oh, wat kunnen die Fransen dat toch goed! Monumentale gebouwen fantastisch goed restaureren – van binnen én buiten – zodat die je meteen in de sfeer van vroeger brengen. Dit gaat absoluut op voor het voormalige 18e-eeuwse stadspaleis Hôtel de la Marine aan Place de la Concorde. Alsof je door een miniversie van Versailles loopt! Lees meer over dit bijzondere nieuwe museum dat ook nog een geweldig restaurant én café herbergt.

Hotel de la Marine

Élke lente leuk in Parijs:

– Rondslenteren in de mooiste parken: Jardin du Luxembourg, de Tuilerieën, Jardin des Plantes, Palais Royal.

– Naar Les Puces de Saint-Ouen, de grote brocante- en vlooienmarkt aan de noordkant van Parijs, waar nu seringen en glycine bloeit in veel straatjes. Erg pittoresk en ook veel hippe design-meubels om te bewonderen.

Boottochtjes maken op de Seine en rondhangen op de kades, de Berges de Seine, waar tegenwoordig het hele jaar rond leuke terrassen, zit- en speelplekken zijn à la Paris Plage.

Parijs Lente Café

– Naar de beeldentuin van Musée Rodin: altijd een mooi museum maar de tuin is in de lente extra fotogeniek.

– Net buiten Parijs:  in de lente beginnen weer Les Grand Eaux van Versailles, de grote fonteinenshow in de tuinen van Versailles.

Domaine de Longchamp, groen landgoed van de bekende Franse luchtfotograaf Yann Arthus-Bertrand, aan de rand van Parijs. Met een moestuin, bijenkorven, informatie over het milieu, bijzondere foto-exposities en picknickplekken.

Parijs Park oevers Rives de SeineTerrasje op de oever van de Seine

Met de auto naar Parijs? Lees dan onze tips over o.a. de periphérique, het milieuvignet (verplicht) en op straat parkeren in Parijs. Voor wat dat laatste betreft raden we je aan om vooraf online een parkeerplaats te reserveren in Parijs. Bon voyage! 

LEES OOK:
Leuke hotels in Parijs onder €125
De 10 leukste wijken van Parijs
7 kindvriendelijke hotels in Parijs
De snelste manier om naar Parijs te reizen

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schuten (terras, La Galerie Dior, YSL, Fondation Louis Vuitton, Collection Pinault, Hôtel de la marine), Nicky B (terras Seine & Jardin d’Acclimatation), CC/Guillaume Bontemps/Mairie de Paris, Pexels (Jardin du Luxembourg). Foto’s Rooftop Madame Rêve CC Jerôme Gallard, : CC/Josee Schouten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.