frankrijk.nl

10 algemene tips om beter Frans te spreken

Spelenderwijs Frans leren? ‘De Franse Juf’ geeft op haar website leuke tips voor de Franse taal. Zij richt zich daarbij in de eerste plaats op kinderen en tieners. Maar haar lessen zijn ook handig voor volwassenen die net beginnen of hun Frans weer willen oppoetsen.

Wil je je kinderen enthousiast krijgen voor de Franse taal? Of wil je zelf Frans leren spreken als een Fransman of een Française? In dit artikel geef ik 10 tips om meteen in praktijk te brengen. Een groot deel van de oefeningen kun je alleen doen!

Tip 1. Verbeter je uitspraak

Goed spreken begint met de juiste uitspraak. Begin daarom met het leren van de bijzondere klanken, zoals de e met een streepje (é en è) of de lettercombinaties eau, ill of qu. Ik heb een handige Youtube-video gemaakt, waarbij je de meest voorkomende Franse klanken kunt beluisteren en nazeggen: 15 tips voor een superfranse uitspraak.

Tip 2. Slim leren: ken de meest gebruikte woorden

Voor mensen met weinig tijd: leer Frans op een snelle, slimme manier! Kijk naar de lijst met de 1.000 meest voorkomende Franse woorden. Als je deze woorden kent dan versta je zo’n 80% van een gemiddeld Frans gesprek. Niet slecht, toch? Pas mal, non?

Tip 3. Luister naar Franse muziek

Zing mee met Franse liedjes! Door de melodie onthoud je de woorden beter en spreek je de klanken als vanzelf goed uit. Op zoek naar inspiratie? Voor kinderen heb ik hier een leuke selectie Franse kinderliedjes, naar thema gerangschikt.

En voor de tieners en de volwassenen: luister bijvoorbeeld naar deze playlist van Franse liedjes en deze 30 Franse klassieke chansons. Of doe deze luisteroefeningen over twee bekende Franse (pop)hits van de afgelopen jaren: Je vole van Louane en  Sur ma route van Black M.

Tip 4. Papegaaien ofwel gewoon napraten

Kies een mooi luisterboek en zeg de woorden en zinnen na, alsof je een papegaai bent. Begrijp je niet alles? Geen probleem. Hoe meer je het doet, hoe meer woorden je gaat begrijpen. Bovendien pik je toch de zinsmelodie op. Gratis Franse luisterboeken.

Tip 5. Oefen met tongbrekers

Ze zorgen voor regelrechte gymnastiek van je mondspieren: Franse tongbrekers (virelangues). Zeg bijvoorbeeld deze zin na en oefen het verschil in uitspraak tussen de z, ch en c: Douze douches douces (vertaling: twaalf zachte douches). Nog effectiever én leuker is om er ook een beetje toneel bij te spelen. Spreek de zinnen afwisselend op een boze, blije en verdrietige manier uit. Of eerst heel zacht en dan heel hard. Meer Franse tongbrekers en hun uitspraak vind je hier

Tip 6. Bonjour Siri!

Nog een leuke oefening die je heel goed alleen kunt doen. Pak je smartphone en stel de taal in op Frans. Stel vervolgens vragen aan Siri (of Google) en kijk of de virtuele assistent je begrijpt en terug praat. Vraag bijvoorbeeld hoe laat het is: Quelle heure est-il? In het Frans spreek je Siri overigens aan met het commando: Dis Siri (Zeg, Siri), spreek uit: [Die Sierie], met nadruk op Dis.

Tip 7. Spelend leren

Spellen zijn heel geschikt om een nieuwe taal te leren: je hoeft er niet per se veel woorden voor te kennen, het is leuk om te doen en je kunt elkaar helpen. Speel daarom Franse taalspelletjes met vrienden of familie: galgje (le jeu du pendu), boter, kaas en eieren (le morpion) of levend memory (le jeu du memory vivant). Kijk voor inspiratie bij mijn Franse spellenoverzicht. Bij ieder spel is aangegeven hoe lang het duurt en wat de spelregels zijn.

Tip 8. Neem een taalbad

Kijk veel naar Franse series en films (in de originele versie met NL ondertiteling) om gewend te raken aan de Franse klanken. Zo krijg je als het ware een taalbad. Juist omdat je er beeld bij te zien krijgt, zul je sneller begrijpen wat er gezegd wordt. Let speciaal op intonatie en spreekritme.

Tip 9. Lichaamstaal

Vind je het nog een beetje eng of lastig om Frans te spreken? Zet je woorden dan kracht bij met gebaren. Dat doen de Fransen zelf ook! Wijs met je vingers, maak een wegwerpend gebaar met je handen, haal je schouders op en laat met je gezichtsuitdrukking zien wat je voelt of bedoelt. Heel effectief. Let bijvoorbeeld op de lichaamstaal in deze leuke Youtube-video van ‘Français avec Pierre’ en lees dit artikel over Franse handgebaren.

Tip 10. Taalvakantie

De meest effectieve manier om goed Frans te leren is om langere tijd te verblijven tussen de Fransen. Dan móet je wel Frans spreken. Schrijf je in voor een taalcursus in Frankrijk of grijp tijdens je vakantie iedere gelegenheid aan een gesprekje te voeren. Oefen van te voren wel een paar handige zinnen voor als je gesprekspartner te snel praat, zoals ‘Wilt u dat herhalen?’: Pourriez-vous répéter, s’il vous plaît?

Tenslotte… oefen veel en heb geduld! Goed Franse leren spreken kost tijd, maar is ook heel leuk. Geniet dus van het proces. Je zult zien dat je inspanningen resultaat opleveren!

De Franse jufLEES OOK:
7 gratis online apps en cursussen om Frans te leren
De grootste taalblunders van Nederlanders in het Frans
8 Franse handgebaren en wat ze betekenen
Vakantiefrans voor tieners: 25 handige zinnen

Tekst: Olga Buters

Eén reactie op “10 algemene tips om beter Frans te spreken”

  1. margaux schreef:

    halo ik ben Margaux ik zou graag tips krijgen om frans te onthouden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *