frankrijk.nl

Mucha-expo in Den Haag is Frans feestje!

Het Kunstmuseum Den Haag staat tot 3 juli 2022 in het teken van de Art Nouveau-kunst van Alphonse Mucha. Denk nu niet: tja, die affiches ken ik intussen wel. Want deze tentoonstelling trekt alles uit de kast om het Parijs van de Belle Epoque te laten herleven. Josee maakte dit reisje terug in de tijd.

alphonse mucha expo den haag

Mucha, grondlegger van de Art Nouveau

Art Nouveau ofwel de Franse Jugendstil. Dat zijn weelderige illustraties van sierlijke vrouwen, omringd door gestileerde bloemen en zwierige lijnen. Zeven jaar nadat de Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) in Parijs arriveerde, werd hij van de ene op de andere dag wereldberoemd door zijn theateraffiche met de afbeelding van toenmalig topactrice Sarah Bernhardt in de rol van Gismonda (1894). De stijl van Mucha werd al vrij snel daarna het synoniem voor de Art Nouveau, de moderne kunststroming die eind 19e eeuw het straatbeeld van de Franse hoofdstad domineerde.

Alphonse Mucha

Mucha-Den-Haag-affiches

Affiche hip tijdens Belle Epoque

De snelle populariteit van Mucha is mede te danken aan de grote transformatie van Parijs eind 19e eeuw. Eiffel bouwde zijn toren voor de Wereldtentoonstelling. Oude volksbuurten maakten plaats voor strakke boulevards met imposante gevels en chique appartementen. Die werden bewoond door een nieuwe klasse, de bourgeoisie en zij pronkten graag met hun status. Dankzij de opkomst van de drukpers omarmden zij het affiche al snel als het nieuwe ‘kunst aan de muur’. Naast het werk van Mucha vonden ook die van Henri de Toulouse-Lautrec gretig aftrek. En de sierlijke stijl de vormde de basis voor gevelreclame, waardoor Parijs langzaamaan een groot openluchtmuseum wordt.

Rue de Clichy Paris

19e-eeuws Parijs herleeft in Den Haag

Deze fase komt mooi tot leven in de diverse zalen van de Mucha-tentoonstelling in Den Haag. Door de muurgrote zwart-wit foto’s van de Eiffeltoren in aanbouw, van het Casino in Rue de Clichy en het warenhuis Au Printemps aan Boulevard Haussman. Naast deze foto’s staan kostuums en jurken uit het 19e-eeuwse straatbeeld en er is ook fraai glaswerk te zien.

Mucha Den Haag

Mucha Den Haag

Flowerpower

Hoe verrassend is de laatste grote zaal, waarin we zien dat de stijl van Mucha dé grote inspiratievorm is geweest voor Flowerpower -beweging. Hippiekunstenaars waren dol op Mucha’s patronen van bloemen en planten, krullende lettertypes en benevelende droombeelden.

mucha flower power

Dat is terug te zien in de popaffiches en LP-hoezen uit die tijd. Loop maar eens langs de vele exemplaren die hier hangen. Zeker weten dat je er verschillende kent en dat je daar nu met een heel ander oog naar kijkt!

Mucha Den Haag

Kortom, de Mucha expositie is een heerlijke reis door historisch Parijs én ook door recentere tijden. De moeite waard: gaat het zien!

Expositie Alphonse Mucha, Art Nouveau in Parijs, t/m 3 juli 2022 in Kunstmuseum Den Haag, tickets en meer informatie

Mucha Den Haag

LEES OOK:
Musée d’Orsay is Parijs, museum dat je gezien wilt hebben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.