frankrijk.nl

4 campings aan de Atlantische kust

Carole kampeerde met haar man en dochter op diverse plekken langs de Franse Westkust. Dit vond het drietal goede campings in de Vendée, Charente-Maritime en de Gironde!

Guido houdt van kamperen. Carole is een expert in ‘glamping’ ofwel kamperen in een tent met een echt bed, keukentje, eigen wc en goede uitrusting. En hun dochter Anouk is dol op beide varianten: lekker puur of juist wat luxer kamperen. Wat ze alledrie belangrijk vinden op een camping zijn goede zwemmogelijkheden (liefst zwembad én strand), veel natuur in de omgeving, een goede verhouding tussen vaste accommodaties en vrije staanplaatsen, én rust na 22.00 uur.

Het trio was unaniem over deze vier campings aan de Atlantische kust, die ze in het voorseizoen bezochten.

Castels La Garangeoire: luxe camping met veel ruimte (Vendée)

Deze vijfsterren camping ligt op 15 km van de Atlantische Oceaan, tussen de kustplaatsen Saint-Gilles-Croix-de-Vie en Les Sables d’Olonne in de Vendée. Ideale camping als je houdt van ruime staanplaatsen (tot 260 m² groot), natuur (de camping ligt op een bosrijk landgoed van 200 hectare) en rust (het enige ‘lawaai’ was het getjilp van vogels in de ochtend). Camping-eigenaren Anne en Eric en hun team zorgen hier heel goed voor hun gasten.

camping Franse westkust

We hadden een luxe stacaravan voor 4 personen met een privé-tuintje omringd door rozenhagen. Andere pluspunten waren het grote terras met leuke zithoek en de ouderslaapkamer met eigen badkamer en deur naar de tuin.

camping Franse westkust

Deze camping is bovendien top met kinderen. Met een mooi zwembad, waterpark, een lagune-zwembad en veel activiteiten voor alle leeftijden. Tijdens de lunch in het camping-restaurant vermaakte Anouk zich samen met andere kinderen op trampolines, schommels, glijbanen en de minigolf, terwijl wij haar vanaf het terras in de gaten konden houden.

camping Franse westkust

Tip: het themapark Puy du Fou ligt op 50 minuten rijden van de camping, een must als je als gezin in de Vendée op vakantie bent!

Camping La Garangeoire, 85150 Saint-Julien-des-Landes, tel. +33 (0)2 51 46 65 39, www.camping-la-garangeoire.com


Camping Au Port Punay: knusse gezinscamping met visserhuisjes (Charente-Maritime)

Hoe toevallig: na ons bezoek aan Île-de-Ré en La Rochelle kwamen we terecht bij Morgan en Angélique, op hun camping in Châtelaillon-Plage. Dit Frans-Nederlandse echtpaar was ik al een paar keer tegengekomen op de Vakantiebeurs in Nederland. Kleine wereld! Anouk maakte meteen een verkoelende duik in het zwembad achter de receptie terwijl wij incheckten.

camping Vendee

Angélique begeleidde ons naar onze hoge lodge met visnetten op het balkon, die doet denken aan de lokale carrelets, vissershuisjes op palen in zee. Er zijn vier van dit soort lodges, elk met twee slaapkamers, een kitchenette met koud stromend water en een terras.

camping-club-la-cote-sauvage Atlantische kust

Dankzij het overzichtelijke formaat, de goede faciliteiten en ligging (op steenworp van een klein strand en 1,5 km van het grote zandstrand van Châtelaillon) is deze viersterren camping perfect voor gezinnen met (kleine) kinderen. Er zijn ook normale standplaatsen en er komt een leuk mix van nationaliteiten. Na een duik in het zwembad eindigde de dag voor ons bij zonsondergang in Mirokoalmar, een Frans-Italiaans restaurant in de haven, dat erg geliefd is bij locals.

Camping Au Port Punay, allée Bernard Moreau, Les Boucholeurs, 17340 Châtelaillon-Plage, tel. +33 (0)5 17 81 00 00


Camping Club la Côte Sauvage: direct aan de oceaan (La Palmyre/Charente-Maritime)

La Palmyre Atlantische kust

Vanuit de uitkijktoren in het Parc de l’Estuaire hadden we de Phare de la Coubre al door de verrekijker gezien, maar aangekomen op deze camping zagen we de vuurtoren plotseling op ware grootte. We waren nog niet ingecheckt of Anouk deed haar gastenpolsbandje om, pakte haar badpak uit de kofferbak en haastte zich naar het 500 m² (!) grote zwembad met glijbanen. “Tot zo!”, Anouk voelt zich altijd meteen thuis op een camping en heeft de strategische punten (speeltuin, ijskraam, zwembad) snel in de smiezen!

La Palmyre Atlantische kust

Deze camping heeft een eerlijke verdeling tussen huuraccommodaties en staanplaatsen (200/200). Een ander pluspunt: de staanplaatsen liggen prettig in de schaduw van de pijnbomen. Voordat we uit eten gingen bezochten we nog een van de twee stranden die direct toegankelijk zijn vanaf de camping, even zwemmen in de Atlantische Oceaan. We waren graag nog wat langer gebleven hier, maar de volgende ochtend moesten we om 6.20 uur alweer vertrekken om de vuurtoren van Cordouan te bezoeken!

Camping Club MS La Côte Sauvage, Le Parc de l’Estuaire, 17570 Les Mathes, tel. +33 (0)2 53 81 70 00


Wellness Sport Camping Carcans: pure natuur bij het meer van Hourtin (Carcans/Gironde)

Het laatste stukje naar deze camping bij Carcans leek het net of we door een Canadees natuurpark reden. Door uitgestrekte dennenbossen en langs veel fietspaden (we schaamden ons bijna dat we in een auto zaten!). Midden tussen al die natuur zagen we ineens de safaritenten, bungalows, houten hutten, campers en tenten van Domaine de Bombannes.

Carcans Gironde kamperen

De diverse campings in dit gebied zijn niet omheind, zodat het soms wel wild kamperen lijkt. Onze comfortabele en ruime bungalow op driesterren camping Wellness Sport Camping Carcans lag direct aan het boomklimpark en aan het grootste meer van Frankrijk: Lac d’Hourtin. Een klein paradijsje! En dat met veel zwemmogelijkheden: er is een zwembad op de camping, je fietst zo naar de oceaan en er is een eigen strandje aan het meer. Prima familiecamping, die onlangs bovendien een label voor duurzaam toerisme heeft gekregen!

Wellness Sport Camping Carcans, Domaine de Bombannes, 33121 Carcans , het hele jaar geopend.

LEES OOK:
15 x zien en doen langs de Atlantische Kust
7x lekker actief aan de Atlantische kust
De vuurtoren van Cordouan, spectaculaire plek!
Slow-traveltips 2022 langs de Atlantische kust

Tekst & beeld: Carole Goelitz

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *